Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Φώτης Μπρούμος: Τις Πταίει





Μετά την αποδημία εις Κύριον του Μητροπολίτη Κοσμά, συζητείται στους εκκλησιαστικούς κύκλους η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με συνέπεια σε ένα Νομό να έχουμε τρείς Μητροπόλεις μαζί με αυτή της Ναυπακτίας......

Επιτέλους δε θα μείνει τίποτε σε αυτό το έρμο Μεσολόγγι; Το ρήμαξαν, το κούρσεψαν, του τα πήραν όλα. Θα του έπαιρναν και την έδρα της πρωτεύουσας του Νομού, αν δεν ηχούσαν στα αυτιά των αρμοδίων τα λόγια του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου : «Και με ένα σπίτι να παραμείνει το Μεσολόγγι θα παραμείνει πρωτεύουσα».

Και εμείς τι κάνουμε; Παρακολουθούμε απλά ως «μοιραίοι», τη φθίνουσα πορεία του τόπου. Το χρέος βαρύ και το έργο δύσκολο όταν καλείσαι να διαφεντέψεις έναν τόπο με την ιστορική πορεία του Μεσολογγίου. Χρειάζεται ευθύνη απέναντι στην ιστορία, όραμα και φαντασία.

Πάρτε κύριοι της Δημοτικής Αρχής τους δαυλούς του Χρήστου Καψάλη και του Δεσπότη Ιωσήφ των Ρωγών και βροντοφωνάξτε : «Εδώ το λένε Μεσολόγγι. Κάτω τα χέρια απ’ την Ιερή Πόλη. Σεβαστείτε την ιστορία της με τους ‘’Ελεύθερους Πολιορκημένους’’ του Σολομού και τις προσωπικότητες που ανέδειξε στην πολιτική κονίστρα και την πνευματική ζωή». Άκουσα το Δήμαρχο κάποιας πόλης που έλεγε : «Δώστε μου τα ατού του Μεσολογγίου, τη λιμνοθάλασσά του με τα φλαμίνγκο και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και την ιστορία του και θα έκανα την πόλη μου την ομορφότερη της Ελλάδας».

Τώρα που εγκαινιάσθηκε το θαυμάσιο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ξενοκρατικό και έγινε «Η πόλη των Μουσείων», φροντίστε να λειτουργούν σωστά και τα Μουσεία - την ευθύνη των οποίων έχει η Δημοτική Αρχή – όπως λειτουργεί η «Διέξοδος». Για το Μουσείο της κατοικίας των Τρικούπηδων υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Εκκρεμούν οι τοποθετήσεις των προτομών του ζεύγους Σπυρ. Τρικούπη, παρά τις συνεχείς οχλήσεις. Μήπως ο Δήμαρχος πρέπει να ορίσει επιτροπή λειτουργίας από φιλοπρόοδους πολίτες; Θα μου πείτε υπάρχει το πολιτιστικό κέντρο, αλλά αφήστε το αυτό. Ιδιώτης διά αναφοράς του, ζήτησε από το Μάιο του 202 την έγκριση φιλοτέχνησης σε χωριό του Δήμου, με δικά του έξοδα, προτομής ήρωα δασκάλου που έπεσε το 1940 και περιμένει ακόμη την έγκριση. Διαλέξτε ικανούς για το Πολιτιστικό Κέντρο.

Κύριοι δεν είστε μόνο διαχειριστές απλών ζητημάτων της καθημερινότητας, αλλά είστε διαχειριστές, κυρίως, σοβαρών πολιτικών θεμάτων. Για αυτό θα σας κρίνει η ιστορία.

Φώτης Μπρούμος
Δημοσιογράφος του Συλλόγου
Αιτωλοακαρνάνων

2 σχόλια:

  1. Δεν καταργείται η Μητρόπολη Μεσολογγίου θα έχουμε τρεις Μητρόπολις σεένα τεράστιο νομο για καλύτερη λειτουργικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενας νομός με τρείς μητροπόλεις. Ολες στην Αιτωλία. Ποιά η λειτουργικότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο