Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Βαρύς ο λογαριασμός: 17,5 εκατ. για τις αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας αιτείται η Περιφέρεια

 


Βαρύς ο λογαριασμός 17,5 εκατ. για τις αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας αιτείται η Περιφέρεια, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα »

Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός της αποκατάστασης των ζημιών που σημειώθηκαν από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2021 στην Αιτωλοακαρνανία.

Μόνο για τις βλάβες στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και για ορισμένες παρεμβάσεις σε αποστραγγιστικές διώρυγες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αιτείται σε πρώτη φάση την ένταξη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρεμβάσεων ύψους 17,5 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζει κανείς τα περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την κατασκευή νέας οδικής γέφυρας στον Εύηνο, τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γέφυρας στον Εύηνο, που προωθείται ως προσωρινή λύση, και το ανυπολόγιστο μέχρι στιγμής κόστος της αποκατάστασης της δημοτικής οδοποιίας, που επίσης έχει πληγεί σε διάφορα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας.

Η περίπτωση των μεγάλων κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή της Μακρυνείας και του Αρακύνθου αφορά κατά βάση τη δημοτική οδοποιία και το κόστος των αποκαταστάσεων σε αυτή την περίπτωση δεν έχει ακόμη υπολογιστεί καθώς ως φαίνεται θα απαιτηθούν μεγάλες τεχνικές παρεμβάσεις.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μόνο στην πολύπαθη Εθνική Οδό Αγρινίου – Καρπενησίου, όπου σημειώθηκαν επαναλαμβανόμενες κατολισθήσεις π.χ. στη Φραγκόσκαλα προβλέπονται τρία εκατ. ευρώ για τις αποκαταστάσεις.

Σημαντική επίσης είναι η αποκατάσταση του Δήμικου που αποχετεύει το υδάτινο πλεόνασμα της Λυσιμαχείας και κατ’ επέκταση της Τριχωνίδας μέσω της ενωτικής τάφρου στον Αχελώο.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικισμός Καμαρετσέϊκα στο Ζευγαράκι χρειάστηκε να εκκενωθεί προληπτικά δύο φορές φέτος το χειμώνα, λόγω της υπερχείλισης των νερών της Λυσιμαχείας και της Τριχωνίδας.

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι ότι πρόκειται να διατεθεί ένα εκατομμύριο για παρεμβάσεις στο ρέμα του Σκα στην Ναύπακτο προκειμένου να αποκατασταθούν η επάρκεια και η ευστάθεια των πρανών, με την επισκευή των συρματοκιβωτίων, και να ανακατασκευαστούν οι κατεστραμμένοι αναβαθμοί κατάντη της κεντρικής γέφυρας επί της περιμετρικής οδού της Ναυπάκτου.

Συγκεκριμένα με βάση πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προτείνονται για ένταξη στη ΣΑΕΠ 801 του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας τα εξής έργα:  

1.       Αποκατάσταση επαρχιακού οδικού δικτύου και έργων οδοποιίας με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ

2.       Αποκατάσταση ζημιών υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων στο ρέμα Σκα με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ

3.       Αποκατάσταση βλαβών από τη θεομηνία του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας με προϋπολογισμό 3,4 εκατ. ευρώ

4.       Αποκατάσταση βλαβών έργων υποδομής στη διώρυγα Δίμηκου με προϋπολογισμό 1,1 εκατ.ευρώ

5.       Αποκατάσταση βλαβών έργων υποδομής αποστραγγιστικής τάφρου Οζερού με προϋπολογισμό 734.000 ευρώ

6.       Αποκατάσταση βλαβών έργων υποδομής στις αρδευτικές αποστραγγιστικές διώρυγες Δ20 και Δ 28 με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ.

Τα 3,4 εκατ. ευρώ που αφορούν το εθνικό οδικό δίκτυο αναλύονται στα εξής έργα:

·         Αντιμετώπιση κατολίσθησης στην Εθνική οδό Αγρίνιο-Καρπενήσι στη θέση Φραγκόσκαλα με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ

·         Αντιμετώπιση βλαβών τοιχίων και κατολισθήσεων στην Εθνική οδό Αγρίνιο-Καρπενήσι με προϋπολογισμό 2,4 εκατ.α ευρώ

·         Αντιμετωπίση κατολίσθησης στην Παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων τμήμα Φραγκουλέϊκα – κόμβος Κλεισορεύματα με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ

Ενώ για επαρχιακό οδικό δίκτυο που εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα, περιλαμβάνονται τα εξής έργα:

1.       Αποκατάσταση βλαβών της επαρχιακής οδού προς Μούσουρα του δήμου Μεσολογγίου προϋπολογισμός 1 εκατ. ευρώ

2.       Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού προς ΤΚ Δορβίτσας Δήμου Ναυπακτίας προϋπολογισμός 1,5 εκατ. ευρώ

3.       Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού προς ΤΚ Στράνωμα Δήμου Ναυπακτίας προϋπολογισμός 1 εκατ. ευρώ

4.       Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού Πιτσιναίικα – Ρίγανη του δήμου Ναυπακτίας προϋπολογισμός 1,1 εκατ. ευρώ

5.       Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού προς Νερομάνα του δήμου Αγρινίου προϋπολογισμός 300.000 ευρώ

6.       Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού προς Πλάτανο του δήμου Ναυπακτίας προϋπολογισμός 1,8 εκατ. ευρώ

7.       Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού προς Γέφυρα Μπάνια του δήμου Ναυπακτίας προϋπολογισμός 700.000 ευρώ

8.       Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακής οδού Στύλια – Συκιά – Φάμηλα του δήμου Ναυπακτίας προϋπολογισμός 1 εκατ. ευρώ

9.       Αποκατάσταση βλαβών επαρχιακού οδικού δικτύου Δήμου Θέρμου προϋπολογισμός 1,6 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο