Γράφει ο: Kώστας Θ Τριαντακωνσταντής
Μαθηματικός
Στη σύσκεψη με τον εκδότη και ιδιοκτήτη της εφημερίδας ΠΑΛΜΟΣ Αιτ/νίας, αποφασίστηκε το πλαίσιο, που θα κινούμε ως ανταποκριτής της εφημερίδας στο Δήμο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Χωρίς πολλές σκέψεις αποφασίσαμε, να δημοσιεύσουμε μία συνέντευξη του Ιδρυτή του Κέντρου Λόγου Τέχνης -Μουσείο "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" κ. Κορδόση Νίκου.
Αγαπητοί Αναγνώστες, μετά την ανάγνωση της συνέντευξης θα συμφωνήσετε, πόσο δίκιο είχαμε στην επιλογή μας.
Στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, στην πόλη της Ελευθερίας, του Πνεύματος και του Πολιτισμού, λειτουργεί, όπως είναι γνωστό, ένας ξεχωριστός πολιτιστικός φορέας που θα τον χαρακτηρίζαμε φάρο που εκπέμπει και ακτινοβολεί όχι μόνο στα στενά όρια της Αιτωλοακαρνανίας και της δυτικής Ελλάδος αλλά γενικότερα σε όλη την επικράτεια.
Πρόκειται για το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» που δραστηριοποιείται εξαιρετικά έντονα με συνεχείς υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δράσεις για τις οποίες έχει αναγνωρισθεί και αποσπάσει πάμπολλα βραβεία και διακρίσεις μα πάνω απ΄ όλα έχει αποσπάσει τον έπαινο και την αγάπη των κατοίκων της περιοχής......
Φέτος, με την συμπλήρωση 20 χρόνων συνεχούς και αδιάκοπης λειτουργίας, θέσαμε στον ιδρυτή και δημιουργό του δικηγόρο κ. Νίκο Κορδόση μερικές ερωτήσεις σχετικά με την όλη υπόσταση του Πολιτιστικού αυτού Οργανισμού.
Ερώτηση: Είκοσι χρόνια προσφοράς και υλοποίησης του οράματος σας μέσω της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ». Μιας αληθινής διεξόδου προς την ελευθερία της σύγχρονης δημιουργικής και πολιτιστικής έκφρασης των κατοίκων του Μεσολογγίου και της ευρύτερης Δυτικής Ελλάδας. Έχετε τη καλοσύνη κ. Κορδόση να αναφέρετε τους κύριους σταθμούς αυτής της διαδρομής.
Απάντηση: Όταν πριν από είκοσι χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη «περιπέτεια» της ζωής μου που λέγεται «Διέξοδος» δεν μπορούσα να φανταστώ τη δίνη μέσα στην οποία θα βρισκόμουνα. Αν και εκ χαρακτήρος είμαι οπαδός των υψηλών στόχων, της δημιουργίας και του τέλειου, παράλληλα δε εχθρός των εκπτώσεων, του μέτριου και των μειωμένων προσδοκιών, εν τούτοις δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι η αρχική μου σκέψη για τη διάσωση του προεπαναστατικού σπιτιού του Αρχηγού της Εξόδου θα μετατρέπονταν στην οργάνωση ενός πολυδύναμου πολιτιστικού οργανισμού στον οποίο περιλαμβάνεται ένα Ιστορικό Μουσείο που έχει στις συλλογές του 7.500 τεκμήρια και κειμήλια από τον 4ο π.Χ αιώνα μέχρι τις μέρες μας, μία Πολιτιστική Βιβλιοθήκη με 2.000 βιβλία Τέχνης, ένα Πολιτιστικό Αρχείο του Μεσολογγίου και της περιοχής με χιλιάδες έγγραφα χρονολογούμενα από τον 18ο αιώνα και 500 βιβλία σχετιζόμενα με την Ιερή Πόλη και τέλος έναν πολυτελή Ξενώνα Τέχνης για την φιλοξενία των καλεσμένων της «Διεξόδου» και όχι μόνο.
Eρώτηση: Ιστορικό Μουσείο, Πολιτιστική Βιβλιοθήκη, Ξενώνας Τέχνης είναι πραγματικότητα. Να υποθέσουμε, απ΄ ό,τι πληροφορούμαστε, ότι το επόμενο βήμα είναι το Μουσείο Άλατος; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία του;
Απάντηση: Η δημιουργία του Μουσείου Άλατος είναι γεγονός και βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του τέλους αυτού του μεγαλεπήβολου έργου. Πρόκειται για το πρώτο ανάλογο θεματικό Μουσείο που θα δημιουργηθεί στη χώρα και μάλιστα μέσα στην καρδιά των Αλυκών της Τουρλίδας Μεσολογγίου. Ευελπιστώ ότι εντός του ερχόμενου έτους θα έχουμε τη χαρά να ανοίξουμε τις πύλες του.
Eρώτηση: Το 2021 είναι έτος εορτασμού των 200 χρόνων από την εθνεγερσία του 1821 που σηματοδότησε την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Τι σχεδιάζετε ως ΔΙΕΞΟΔΟΣ ;
Απάντηση: Η «Διέξοδος» αγαπητέ κ. Τριαντακωνσταντή επί μία συνεχή εικοσαετία με την αδιάκοπη καθημερινή λειτουργία του Ιστορικού της Μουσείου υπηρετεί έμπρακτα την διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Κατά συνέπεια δεν περίμενε τον εορτασμό των 200 χρόνων για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το οτιδήποτε χάριν του εορτασμού αυτού. Πολύ φοβάμαι όμως μήπως αυτή η υπερβολική τυμπανοκρουσία περί εορτασμού των 200 χρόνων, στην οποία θα θελήσει να συμμετάσχει κάθε «καρυδιάς καρύδι» απ΄ όλες τις πόλεις, τα χωριά και τις απανταχού ραχούλες της χώρας, αποδειχθεί μια φούσκα χωρίς περιεχόμενο. Και ο φόβος μου αυτός που με διακατέχει πολύ με ανησυχεί.
Eρώτηση: Σε μια εποχή που όλα αποτιμούνται με το χρήμα, η περιρρέουσα κοινωνική αφασία του καναπέ και η απύθμενη ατομικότητα ζουν και βασιλεύουν. Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι σαν και σας που υπηρετούν αξίες και ιδανικά στη πόλη της Ελευθερίας το Μεσολόγγι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα;
Απάντηση: Μα με την ερώτηση σας δώσατε και την απάντηση. Η «Διέξοδος» κατέστη ήδη παράδειγμα που αρκετοί φορείς σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και την δυτική Ελλάδα γενικότερα την μιμούνται. Αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί για όλους τους συνεργάτες της «Διεξόδου» και μένα τον καλύτερο και μεγαλύτερο έπαινο.
Eρώτηση: Εύχομαι από καρδιάς να πετύχετε όλους τους στόχους σας. Η εφημερίδα και εγώ προσωπικά είμαι στη διάθεση σας. Κλείνοντας παρακαλώ στείλτε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.
Απάντηση: Αγαπητέ κ. Τριαντακωνσταντή δεν έχω συνηθίσει να στέλνω μηνύματα. Γιατί πιστεύω πως οι πράξεις χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους και όχι τα λόγια τους. Επειδή όμως επιμένετε θα μπορούσα να σας πω ότι για όσα πράττουμε δεν πρέπει ποτέ να ζητάμε ανταλλάγματα και ότι οι κάθε είδους ενέργειές μας θα πρέπει να γίνονται μόνο χάριν του κοινωνικού συνόλου και ποτέ με την φανερή ή υποκρυπτόμενη αξίωση μελλοντικής εξαργύρωσις τους προς ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών ή και συμφερόντων.
Αγαπητέ κ Κορδόση σας χρωστάμε ως πόλη και περιοχή πολλά. Να είστε καλά, πάντα επιτυχίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο