Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019

Η απλή αναλογική «απαιτεί» συμμαχίες σε Περιφέρειες και Δήμους

Συμμαχίες, προκειμένου να αποκτήσουν την πλειοψηφία των συμβουλίων τους, θα πρέπει να αναζητήσουν επτά περιφερειάρχες και περίπου 220 δήμαρχοι σε όλη τη χώρα, καθώς μπορεί να αναδείχθηκαν νικητές της εκλογικής αναμέτρησης, ωστόσο, ελέω απλής αναλογικής, αυτό δεν σημαίνει ότι «ελέγχουν» τα συμβούλιά τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε εκείνους που εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή, καθώς βάσει της απλής αναλογικής οι θέσεις στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια διανέμονται ανάλογα με τα ποσοστά που πήραν οι συνδυασμοί στον α΄ γύρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των «κωλυμάτων» που καταγράφονται είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αναδείχθηκε στον β΄ γύρο δήμαρχος με ποσοστό 66,79% έναντι του 33,21% του Νίκου Ταχιάου. Ωστόσο, στον α΄ γύρο ο κ. Ζέρβας είχε ποσοστό 14,93% και συνεπώς κέρδισε 7 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Νίκος Ταχιάoς συγκέντρωσε στον α΄ γύρο ποσοστό 22,4% και κέρδισε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Αντίστοιχη, είναι η «εικόνα» στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου όπου ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έχει τρεις έδρες λιγότερες από την ηττηθείσα Χριστιάνα Καλογήρου. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Παναγιώτης Νίκας έχει ισάριθμες έδρες με τον «δεύτερο» Πέτρο Τατούλη, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η νικήτρια Ρόδη Κράτσα έχει 12 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 41, ενώ στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο Χρήστος Μέτιος έχει 17 συμβούλους και χρειάζεται τουλάχιστον 9 για να έχει πλειοψηφία.
Στην Ηλιούπολη, ο νέος δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης έχει 6 έδρες, ενώ ο Βασίλης Βαλασόπουλος έχει 13 έδρες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στον Δήμο Χανίων, ενώ στον Δήμο Αχαρνών, ο Σπύρος Βρεττός έχει μία μόλις έδρα περισσότερη από τον «δεύτερο» των εκλογών.
Από την πλευρά του, πάντως, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ως υπουργός Εσωτερικών «έφερε» τον νόμο στη Βουλή, υπερασπίστηκε την απλή αναλογική, σημειώνοντας ότι «ωθεί σε συναινέσεις και στη διαμόρφωση ευρύτερων πλειοψηφιών», καθώς και ότι «αναμφισβήτητα δημιουργεί όρους διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης στη λειτουργία των δήμων».
Ευα Καραμανώλη- .kathimerini.gr

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΛΕΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Ανώνυμος είπε...

Μήν ακούς τι λένε
απλή αναλογική = κοινή λογική
Τώρα τι θες το Ιούλιο να ψηφίσεις διάλεξε ελεύθερα Εσύ
Εγώ πάντως ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ, ουδέποτε Ν.Δ.
Ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Φωναζουν δεν τους αρεσει γιατι κοβονται οι απευθειας αναθεσεις μια κ εξω οπως τις ηξεραν. Κοβετε η μασα η τουλαχιστον περιοριζετε. Μπραβο σκουρλετη τους χαλασες επιτελους τη πιτα.

Νικζ είπε...

Αλογοπορδος γινετε με την απλη αναλογικη,καλητερα ηταν πριν

Ανώνυμος είπε...

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης 22 υποψήφιοι δήμαρχοι-συνδυασμοί

Ανώνυμος είπε...

Πως το είπατε , κόβετε η μάσα.
Πλάκα μου κάνετε , τώρα αρχίζει, κάτω από το τραπέζι για να ψηφίσει κάποιος θα ζητάει μίζα από το έργο , πριν τρώγανε 2-3 σε κάθε έργο τώρα θα τρώνε 7-8 ανάλογα τους ψήφους που θα θέλει να περάσει χαχα ε ρε γλέντια , γεια σου Σκουρλέτη , μόνο εσείς τα σκέφτεστε αυτά .

Ανώνυμος είπε...

Με την απλή αναλογινή εκλογής των αιρετών πολιτικών εκπροσώπων μας εισαγεται νεα αντιληψη αυτοδιοίκησης:
-Ο Δήμαρχος και η δημοτική του ομάδα-παράταξη προτείνει διαφορα δγμοτικά θέματα για συζήτηση
Και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου αποφασίζει με πλειοψηφία 50% +1Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝ, ΤΕΤΟΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΊΕΙ ΚΑΝΈΝΑΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ
ΌΣΟΙ ΈΧΟΥΜΕ ΑΝ ΈΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΊΑ, ή
ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝ ΈΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Δεν κόβεται η μάσα με την απλή αναλογική. Απλά εφαρμόζεται η λογική. Με την ενισχυμένη αναλογική η ψήφος στον πρώτο συνδυασμό μετράει πιο πολύ, αφού δίνει παραπάνω έδρες. Ενισχύεται έτσι ο κομματισμός, η αρχή του ενός και ακολούθως την διαφθορά. Κοινώς για να κάνεις κουμάντο αρκεί να πιασεις τον πρώτο συνδυασμό.

Αν η απλή αναλογική εφαρμοστεί για συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις τότε κάτι θα γίνει. Άλλα από ότι φαίνεται η επόμενη κυβέρνηση θα το ξανααλλαξει. Θα έχουν τους λόγους τους....

Ανώνυμος είπε...

Επομένως αναβαθμίζεται ο πολιτικός ρόλος
των Δημοτικων Συμβουλίων των Δήμων και του Δήμου μας.

Ανώνυμος είπε...

Στις ερχόμενες εκλογές στις 7 Ιουλίου
Όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί
θα πρέπει να αφήσει το νέο συστημα αυτοδιοίκησης να λειτουργησει
να δοκιμαστεί δηλαδη αυτό το νέο σύστημα στην πράξη στους δήμους
Και εάν χρειασθεί στην πορεία του χρόνου εφαρμογής αυτού του συστήματος
να βελτιώσει η να αλλάξει αυτό το νέο σύστημα Αυτοδιοίκησης των δήμων
Σε κάθε περίπτωση όλα τα νέα σύστηματα αγτοδιοίκησης στην εφαρμογή τους κρίνονται.


Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΆΝΑ ΚΑΦΕΝΕΊΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΈΤΣΙ
ΕΊΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ
ΤΗΛΕΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥ BLOG Ξηρόμεροnews

Ανώνυμος είπε...

ο Νόμος αυτός θα κάνει τσιρκο τα πεπραγμένα στην Τ.Αυτοδ/ση. Συμφωνιες παρασκηνιακες , εκβιασμοι , παζαρια , εξαγορες συμβουλων κ.ο.κ. γιασ να μπορεσουν να τσουλησουν κρισιμες αποφασεις στους Δήμους οι αδυναμοι δημαρχοι.
Μόνο από το τσιρκο του ΣΥΡΙΖΑ αυτά!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι το 36 % της κοινωνίας που ψήφισε το 15 το ΣΥΡΙΖΑ
Οποιοιδήποτε χαρακτηρισμοί δεν οφείλουν ,
αλλά βλάπτουν την δημοκρατία

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΕ ΠΟΛΥ