Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Συμμετείχε στην ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων του ΘΥΡΡΕΙΟΥ Βόνιτσας- Οι κάτοικοι αντιδρούν στην επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

  -Ήδη οι προηγηθείσες παρεμβάσεις σε μεγάλο όγκο του βουνού από την εταιρία «Θεμέλη Α.Ε.», η οποία εγκατέστησε κατά το έτος 2018 αιολικό σταθμό στα Ακαρνανικά, είναι πρωτοφανείς και έχουν αλλοιώσει υπερβολικά και μη αναστρέψιμα την γεωμορφολογία του βουνού. «Οι κτηνοτρόφοι κλήθηκαν από την εταιρία να εγκαταλείψουν το βουνό άρον-άρον και έγιναν μάρτυρες της ίδιας της καταστροφής τους» δήλωσαν απεγνωσμένοι οι κάτοικοι του Θυρρείου.
        -Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού, και όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στο ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες και «επενδύσεις» καταστρέφουν τον τόπο και ωφελούν αποκλειστικά και μόνο τις εταιρίες, όχι την τοπική κοινωνία. Τέθηκε επίσης το ζήτημα των σοβαρότατων επιπτώσεων από τα έργα, στις πηγές της Κορπής που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο του βουνού. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε άμεσα επιτροπή αγώνα από τους κατοίκους του Θυρρείου, με σκοπό την παρακολούθηση και παρεμπόδιση οποιονδήποτε τέτοιων σχεδίων ώστε να μην επαναληφθεί ξανά η ίδια ιστορία. 
         -Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέλευση, όπως αναφέρθηκε εκεί, ήταν προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, εκ των οποίων δεν εμφανίστηκε κανείς, απαξιώνοντας πλήρως την ανησυχία των κατοίκων για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

29 Ιουνίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» ανακοινώνει ότι χθες, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, μέλη της Κίνησης Πολιτών συμμετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων του Θυρρείου Βόνιτσας, η οποία είχε ως θέμα συζήτησης την επικείμενη εγκατάσταση πολυάριθμων αιολικών σταθμών στον ορεινό όγκο των Ακαρνανικών........        Αφορμή για την συζήτηση, αποτέλεσε η προ ολίγων ημερών δραστηριότητα εκσκαφικών μηχανημάτων στο Περγαντί με σκοπό την μελλοντική εγκατάσταση αιολικού σταθμού πάνω από το Θύρρειο, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση και χωρίς να γνωρίζει κανείς το παραμικρό, σύμφωνα με τον κύριο Χρήστο Παλούκη, ο οποίος έφερε στην δημοσιότητα το θέμα. 
           Αν και οι εργασίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ακόμη, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι ήδη έχουν γίνει μεγάλες ζημιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, πράγμα που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ήδη οι προηγηθείσες παρεμβάσεις σε μεγάλο όγκο του βουνού από την εταιρία «Θεμέλη Α.Ε.», η οποία εγκατέστησε κατά το έτος 2018 αιολικό σταθμό στα Ακαρνανικά, είναι πρωτοφανείς και έχουν αλλοιώσει υπερβολικά και μη αναστρέψιμα την γεωμορφολογία του βουνού. «Οι κτηνοτρόφοι κλήθηκαν από την εταιρία να εγκαταλείψουν το βουνό άρον-άρον και έγιναν μάρτυρες της ίδιας της καταστροφής τους» δήλωσαν απεγνωσμένοι οι κάτοικοι του Θυρρείου.

                 Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού, και όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στο ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες και «επενδύσεις» καταστρέφουν τον τόπο και ωφελούν αποκλειστικά και μόνο τις εταιρίες, όχι την τοπική κοινωνία. 
          Τέθηκε επίσης το ζήτημα των σοβαρότατων επιπτώσεων από τα έργα, στις πηγές της Κορπής που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο του βουνού. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε άμεσα επιτροπή αγώνα από τους κατοίκους του Θυρρείου, με σκοπό την παρακολούθηση και παρεμπόδιση οποιονδήποτε τέτοιων σχεδίων ώστε να μην επαναληφθεί ξανά η ίδια ιστορία. 

          Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέλευση, όπως αναφέρθηκε εκεί, ήταν προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, εκ των οποίων δεν εμφανίστηκε κανείς, απαξιώνοντας πλήρως την ανησυχία των κατοίκων για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

             Η Κίνηση Πολιτών, δήλωσε δημόσια την συμπαράστασή της σε αυτή την πρωτοβουλία των κατοίκων του Θυρρείου, η οποία ομολογουμένως είναι από τις ελάχιστες που αφορούν το θέμα των ανεμογεννητριών στον νομό μας. Μέσω αυτής της ανακοίνωσης, η Κίνηση Πολιτών ενθαρρύνει και προτρέπει όλους τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαιτέρως αυτούς που θίγονται άμεσα από την εγκατάσταση αιολικών, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Θυρρείου και να δημιουργήσουν ανεξάρτητους πυρήνες αντίστασης σε κάθε περιοχή πριν να είναι αργά και πριν αρχίσουν οι εκσκαφείς να ανηφορίζουν στα βουνά, όπως συνέβη στο Θύρρειο. Η οργάνωση τέτοιων δράσεων είναι η μόνη λύση σε τόσο σοβαρά ζητήματα, τα οποία μας αφορούν όλους μας ανεξαιρέτως.

          Τέλος, καλούμε τον τοπικό τύπο, τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, τα Μ.Μ.Ε και όλους όσους διαβάσουν αυτό το δελτίο τύπου, να μεταδώσουν αναλλοίωτη την είδηση ώστε το θέμα να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι του Θυρρείου, όπως και όλοι οι πληγέντες (κτηνοτρόφοι κτλ.), απαιτώντας και πράττοντας τα αυτονόητα.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οταν σας ελεγε το ΚΚΕ οτι τετοιες επενδυσεις ωφελουν μονο τις
εταιρειες,σφυριζατε κλεφτικα.Ακομα και σημερα οταν ακουτε
ΚΚΕ,ανατριχιλα σας πιανει.Τωρα ειναι αργα.
Το κεφαλαιο σας παιζει για μια ζαρια.
Οι πραγματικοι αγωνες γινονται με το ΠΑΜΕ.
Μονο ετσι υπαρχει περιπτωση να υπαρξουν αποτελεσματα.

Ανώνυμος είπε...

άμα έρθει το Κ.Κ.Ε. θα κλείσουν οι Τράπεζες και τότε πώς να κάνουμε τις καταθέσεις μας ?
Να τρέχουμε στο Εξωτερικό ?

Ανώνυμος είπε...

Για τη βαση καθε ανεμογεννητριας χρειαζονται πανω απο 50 κυβικα τσιμεντο και αν το κανουμε σε βαρος πανω απο 70 τονους. Καλο τσιμεντομα και εσυ κακομοιρε αγροτη αν ριξεις ενα κυβικο για να πας στη στανη πας αυτοφορο. Ελληνικο μπ......

Ανώνυμος είπε...

ΆΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΒΓΕΙ ΤΟ ΠΆΜΕ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝ ΌΛΑ ΚΡΑΤΙΚΆ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΎΤΕ ΈΝΑ ΚΑΦΕΝΕΊΟ
ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝΕ ΕΝΑ ΚΑΦΈ

Ανώνυμος είπε...

Μην απελπίζεις το λαό
Ποτέ δέν είναι αργά για ψήφο στο ΠΑΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτό το ότι δεν ήρθε κανένας από την δημοτική αρχή; γιατί δεν τους ανεβάζετε εκεί με κλωτσιές...;άλλου ξέρετε να κάνετε μαγκιές και νταηλίκια...και φοβάστε να διεκδικήσετε τα δικαιώματα σας από ανθρώπους που τους ξαναψηφίσατε!Καληνύχτα Περγαντί!

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να καταστρεφεται 1-2 κτηνοτρόφοι (?) αλλά σώζεται ΄'ενας τόπος και ένας πλανητης. Το τσιμέντο σας πείραξε το ότι αλλάζει το κλίμα του πλανητη από τα εργαστάσια του λιθάνρακα τσιμουδιά. Μικροκομματικές πολιτικές ενάντια στην πρόοδο όπως πάντα σε αυτόν τον τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα θα ηθελα ετσι για πλακα ολοι οι Ελληνες να ψηφισουν ΚΚΕ...να βγει να κυβερνησει και μετα να λεει οτι θελει επαναληψη εκλογων γιατι θελει μονο να ειναι καπου στο 5% και να λεει οχι...του αρκει αυτο....να παθει σαν την αριστερα του Τσιπρα, που φωμαζε φονιαδες των λαων και κατεληξε ο καλυτερος συμμαχος της Αμερικης...χαχαχα....να πεσει και αυτο το παραμυθι....εκτος αν μπορει καποιος να μου πει μια Χωρα που υπαρχει ακομη ο κομουνισμος οπως τον ονειρευεται το ΚΚΕ, γιατι περι ονειρου προκειται..τουλαχιστον σημερα δεν ξερω καποια χωρα..ακομη και ο Κιμ θα τα βρει με τον Τραμπ....αν και ο Κιμ, σαν βασιλιας ζει, ο λαος πειναει...για τον Μαδουρο τι να πω; και αυτος μεσα στη φτώχεια ζει οπως ο λαος του...

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλαδα φιλε 4:06
συρικνωθηκε απο Δεξιες-Ακροδεξιες κυβερνησεις
και αυτου του ειδους τις πολιτικες που εφαρμοσαν
και καποιοι αλλοι δηθεν αριστεροσοσιαλιστες.
Μας περιμενουν πολλα δεινα στο μελλον.
Για φαντασου ποιοι εγιναν πρωθυπουργοι σ αυτη τη χωρα.
Ο Τουρκος ειναι ετοιμος,το ΝΑΤΟ και η ΕΕ απλα παρακολουθουν.

Ανώνυμος είπε...

2.37 Ο πλανητης καταστρεφεται απο τα πυρηνικα και τις πολεμικες βιομηχανιες και οχι απλα εργοστασια. Σταματηστε την καραμελα της αλλαγης του κλιματος, που ειναι μια πολιτικη απο την εποχη της Θατσερ ωστε ο κοσμος να αισθανθει ενοχος για τις δραστηριοτητες του και αυτοι να φυτευουν πυρηνικα εργοστασια. Αληθεια ποιος εκανε μεγαλητερη ζημια στον πλανητη; Τα απλα εργαστασια η το ατυχημα στη Φουκοσιμα; που ακομη τρως ακτινοβολιμενα καταψυγμενα ψαρια Ειρηνικου και θα τρων και τα εγγονια σου; Ναι στις ΗΜΕ με σχεδιο οχι κατσαλιατικα που γινεται στα Ακαρνανικα. Αντε με τις ψευτοευαισθησιε σας . Δεν ειδα καμια θετικη ενεργεια για την γεωθερμια ουτε για ενεργεια απο υποθαλασια ρευμτα στην Ελλαδα , αλλα εκει δεν εχει μασα.

Unknown είπε...

Αυτά που λέτε είναι αληθεια

Ανώνυμος είπε...

ωραια.

Ανώνυμος είπε...

Απο τις ανεμογεννητριες ωφελουνται δυο τρεις μεγαλοεπιχειρηματιες ο λαος το ρευμα το χρυσοπληρωνει.Εγω ειμαι υπερ των ανανεωσιμων πηγων ενεργειας αλλα να ωφελειται και ο πολιτης αμεσα,ειδικα οι κατοικοι που ειναι υποχρεωμενοι καθε μερα να βλεπουν αυτα τα τερατα μπροστα τους.Οι εργολαβοι να σεβονται το τοπιο και να μην ασυδωτουν.