Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Μαρία Τριανταφύλλου:»Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας της Αιτωλοακαρνανίας»

Μαρία Τριανταφύλλου:»Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας της Αιτωλοακαρνανίας». Η χώρα οδηγήθηκε από ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα στα μνημόνια και την απώλεια της οικονομικής της ανεξαρτησίας. Οι πολιτικές ευθύνες είναι συγκεκριμένες, ο λαός μας τις έχει αποδώσει και εκλογικά’’, επισημαίνει στη μεγάλη συνέντευξή της η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Τριανταφύλλου.

Διαβάστε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη:
-Κυρία Τριανταφύλλου, τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. «Φωτεινή» προοπτική ή «γκρίζο» κυβερνητικό επικοινωνιακό σενάριο;
Τέλος των μνημονίων, θα πρέπει, να σημαίνει και τέλος του σημερινού τρόπου δανεισμού της χώρας.
Τέλος, ενός διακρατικού δανεισμού, υπό την εποπτεία του ΔΝΤ.
Φωτεινή προοπτική, όπως λέτε αποτελεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη, για αλλαγές στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Σήμερα, βλέπουμε επιπλέον χαλάρωση των «capital control», αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αλλά και σοβαρή προσπάθεια, ώστε η χώρα να δημιουργήσει τα δικά της χρηματικά αποθέματα, το δικό της κουμπαρά.
Η χώρα οδηγήθηκε από ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα στα μνημόνια και την απώλεια της οικονομικής της ανεξαρτησίας. Οι πολιτικές ευθύνες είναι συγκεκριμένες, ο λαός μας τις έχει αποδώσει και εκλογικά. Μένει, όσοι όψιμα μιλούν με ευκολία για την ανάγκη «πολιτικής αλλαγής», αν την εννοούν, να τις αναλάβουν. Αντί αυτού γίνεται σαφές, κάθε μέρα όλο και περισσότερο, πως αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, δεν εννοούν, να καταλάβουν την ανάγκη, που έχει ο τόπος για ουσιαστική αντιπολίτευση. Δυστυχώς, αυτοί έχουν ανάγκη από γκρίζα επικοινωνιακά σενάρια και όχι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση.
-Μια πιθανή έξοδος από την σκληρή επιτήρηση των «θεσμών»,θα αμβλύνει τα μεγάλα προβλήματα της μεσαίας τάξης και τη φτώχεια σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας; Θα υπάρξει μετρήσιμο όφελος και σε τι βάθος χρόνου;
Η άρση της σκληρής επιτήρησης των δανειστών σημαίνει ανάκτηση δυνατοτήτων παρέμβασης από την πλευρά μας. Οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες θα πρέπει, να στοχεύουν στην οικονομική αυτοδυναμία της χώρας μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της αύξησης της παραγωγής, της δημιουργίας πλούτου, της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Με τη μείωση της ανεργίας μπορείς να αντιμετωπίσεις τη φτώχεια. Η ανεργία μειώθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αλλά απέχουμε πολύ από το στόχο να κατέβει σε μονοψήφιο νούμερο.
Και κυρίως απέχουμε από το στόχο να εξαλείψουμε ή να μειώσουμε τις ελαστικές μορφές εργασίας.
Είναι από τα σημαντικότερα επίδικα αυτής της κυβέρνησης αλλά και αυτής της περιόδου για τη χώρα.
Το μετρήσιμο όφελος, που σημαίνει και φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη θα έρθει με την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και τη στήριξη της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, που σέβεται εργαζόμενους, περιβάλλον και την τοπική ανάπτυξη.
Η χώρα δε χρειάζεται την ευκαιριακή κερδοσκοπία ούτε την άυλη οικονομία, αλλά πραγματική και διατηρήσιμη ανάπτυξη
-Προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πως εξειδικεύεται στην Αιτωλοακαρνανία;
Ο νομός μας είναι ένας αγροτικός νομός (Κτηνοτροφία, Αλιεία, Γεωργία).
Στόχος, τόσο των παραγωγών όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στις σημερινές συνθήκες θα πρέπει, να συνεχίσει, να είναι η σταθερή αύξηση της παραγωγής και εξαγωγής ποιοτικών προϊόντων του νομού μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόσφατη απόφαση του Υπ. Γεωργίας για την ένταξη της ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών ως συνεπώνυμο προϊόν.
Δεν πρέπει όμως στην προσπάθεια μας αυτή, να ξεχνάμε, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συντήρηση και αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας του νομού μας.
Πρέπει, να μην ξεχνάμε ότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Στην προσπάθεια να αυξήσουμε την παραγωγή, δεν πρέπει να αμελήσουμε αναγκαίες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση των όρων συνέχισής της.
Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, να προωθηθούν ουσιαστικές και συνολικές παρεμβάσεις για τη θωράκιση του οικοσυστήματος της περιοχής, του αρδευτικού δικτύου του νομού, της ενημέρωσης των παραγωγών γύρω από νέες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στο συνεταιριστικό κίνημα και τέλος την αναβάθμιση των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι μεγάλο και σύνθετο ζήτημα. Είναι από τα θεμελιώδη ζητήματα της μετάβασης προς την οικονομική, κοινωνική και πολιτική διέξοδο της χώρας.
Παντού αναβλύζουν νέες δυνατότητες παραγωγικές, ωστόσο, πρέπει, να μπουν σε μια σειρά και να αρχίσουν, να αποδίδουν.
-Είναι πια ώριμη η ανάγκη για τον σχεδιασμό μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για το νομό μας;
Για να προχωρήσουμε στη συζήτηση για ένα «νέο σχεδιασμό αναπτυξιακής στρατηγικής» πρέπει, να δούμε, τι είναι αυτό, που έχει αλλάξει στην περιοχή μας.
Είναι γεγονός πως με την ολοκλήρωση της Ιονίας οδού, μεγάλα τμήματα του νομού μας έχουν σήμερα τη δυνατότητα να βγουν από την απομόνωση ετών.
Έτσι σε σχέση με το παρελθόν γίνεται πιο ορατή η δυνατότητα και για τουριστική ανάπτυξη.
Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, που είναι πολλά, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι κάθετες συνδέσεις των πόλεων με την Ιόνια Οδό (όπως αντιλαμβάνεστε, αποτελεί κορυφαία πρωτοτυπία, ότι δεν είχαν προβλεφθεί συνδέσεις) αλλά και να βελτιωθούν οι δρόμοι του εσωτερικού δικτύου της Αιτωλοακαρνανίας.
Σίγουρα θα πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω διαθέσεις και δυνατότητες, όμως η συζήτηση αυτή δεν πρέπει, να αποπροσανατολίζει από το βασικό στόχο, που αφορά στην ενδυνάμωση της παραγωγικής του ικανότητας και στην ουσιαστική βοήθεια για τη μεταφορά και διακίνηση των προϊόντων στις ξένες αγορές.
-Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και κοινή στόχευση των βουλευτών, του δημοκρατικού τόξου, της Αιτωλοακαρνανίας ή η σχέση σας είναι μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής;
Κοινή στόχευση δεν μπορεί να υπάρξει. Οι βουλευτές εκπροσωπούν κόμματα, συλλογικότητες με διαφορετικά προγράμματα. Επομένως η συμπόρευση είναι αδύνατη. Είναι, όμως, δυνατή και αναγκαία μια διαλεκτική σχέση, που θα πρέπει, να καλλιεργηθεί παρά τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις. Για πολλά θέμα του νομού μας, κυρίως θέματα παιδείας και άλλα, έχουμε συνευρεθεί και συνομιλήσει, συνήθως ύστερα από προσκλίσεις φορέων.
Το καλό του τόπου μας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
-Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές: Ευκαιριακές συνεργασίες με πρόσωπα άλλων πολιτικών χώρων, η συνεργασίες με ατζέντα και πρόγραμμα;
Σήμερα δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο κόσμος ακόμη αντιμετωπίζει δυσκολίες, που τον υπερβαίνουν.
Μέχρι να φτάσει η ώρα αυτόδιοικητικών εκλογών είναι καλό, να επιμείνουμε και ως πολίτες, στην ανάγκη αναβάθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
το μόνο σίγουρο είναι πως η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται σχήματα πολιτών και όχι παραγόντων.
Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο