Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Αιτωλοακαρνανία: «Λευκά» διαζύγια για να γλιτώσουν από την Εφορία


Τι δηλώνει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Μάριος Παπαθεοδώρου

Η υπερφορολόγηση αλλά και η δραματική μείωση των εισοδημάτων που έχουν υποστεί οι Έλληνες έχουν οδηγήσει και σε ραγδαία αύξηση των διαζυγίων. Μάλιστα, όλο και περισσότερα ζευγάρια κινούν τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να… φαίνονται επισήμως σε διαδικασία διαζυγίου χωρίς όμως να επιθυμούν να ολοκληρώσουν την διαδικασία ή χωρίζουν στα… χαρτιά για να ξεφύγουν από τράπεζες, εφορία και κατασχέσεις ή ακόμη και για να εισπράξουν κοινωνικά επιδόματα ή να έχουν 50% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ή στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα εικονικά ή «λευκά» διαζύγια σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με αθηναϊκά δημοσιεύματα, αγγίζουν το 20% και «ανθούν» σε ζευγάρια που διαθέτουν επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, επιβαρύνονται με υψηλές
φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ή χρωστούν μεγάλα ποσά στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με το διαζύγιο να προσφέρει μεγαλύτερη «ευελιξία».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Μάριο Παπαθεοδώρου, αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν και στην περιοχή, χωρίς όμως να έχει λάβει διαστάσεις «χιονοστιβάδας».
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε στη «Σ»:
«Δεν έχει παρατηρηθεί «έκρηξη» στις περιπτώσεις αυτές στην περιοχή μας όπως στην Αθήνα, αλλά φυσικά και υπάρχουν. Σε 1 μήνα το πολύ μπορεί να παρουσιαστούν 3 τέτοιες περιπτώσεις. Τα διαζύγια αυτά, τα παίρνουν για να αποφύγουν φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν και όχι επειδή δεν θέλουν. Προσωπικά, είχα μια τέτοια περίπτωση διαζυγίου».
Στις περατώσεις αυτές των διαζυγίων, ουσιαστικά το δεύτερο μέλος της οικογένειας γλιτώνει από το μπλοκάρισμα του τραπεζικού λογαριασμού και την μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Μετά την έκδοση του διαζυγίου, το ζευγάρι υποβάλει ξεχωριστά φορολογικές δηλώσεις, καθώς τότε, το οικογενειακό εισόδημα δεν εκλαμβάνεται ως ενιαίο. Σε πολλές περιπτώσεις, συνήθως η σύζυγος, αναλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών, γεγονός που παρουσιάζεται στην φορολογική δήλωση με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα. Αυτό της εξασφαλίζει πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα και πολλές εκπτώσεις σε διάφορες άλλες υποχρεώσεις.
 http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο