Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Κύκλωμα στη Β.Ελλάδα «βάφτιζε» το ηλιέλαιο ως ελαιόλαδο προσθέτοντάς του χρωστικές

Σε επιχείρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διοχέτευε τεράστιες ποσότητες νοθευμένου λαδιού στην αγορά, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.
Από την επιχείρηση συνελήφθησαν 7 άτομα στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση, εργαστήριο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους. Όπως ανακοινώθηκε, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.
Από την έρευνα διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοέμβριου 2017, εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.
Σε έρευνα που έγινε στο εργοστάσιο στη Λάρισα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:
-(14.670) λίτρα ελαίου σε (2.934) μεταλλικούς περιέκτες των 5 λίτρων, που προοριζόταν για εξαγωγή στη Γερμανία
-(4.600) λίτρα ελαίου σε δεξαμενή
-συσκευασίες με χρωστικές ουσίες, διάφορες πρώτες ύλες και σύνεργα απαραίτητα για τη νόθευση των ελαίων
-πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, που αφορούν στην παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης
-πλήθος παραστατικών, των οποίων η γνησιότητα και νομιμότητα ερευνάται
Τα παραπάνω, συνολικά 19.270, συνολικά λίτρα ελαίου δεσμεύτηκαν από το κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, ενώ από την εξέταση των δειγμάτων από τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας, προέκυψαν ως μη κανονικά-νοθευμένα.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες, 26 Νοεμβρίου 2017, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο