Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Η παράδοση της Ιόνιας οδού-ομιλία του πρωθυπουργού με αναφορά στην σύνδεση του Αγρινίου (video)

    Ολοκληρώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης η εκδήλωση της παράδοσης της Ιόνιας οδού, κοντά στα Ιωάννινα, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
    Δείτε εικόνα από την εκδήλωση και την ομιλία του πρωθυπουργού:


     Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία της Ιόνιας Οδού φέρνει πιο κοντά την ΕΕ και τα δυτικά Βαλκάνια στην Ελλάδα ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά και την Ήπειρο με την υπόλοιπη Ελλάδα.............



    Ο Αλέξης Τσιπρας έκανε αναφορά στο σημαντικό αγαθό της οδικής ασφαλείας, τονίζοντας πως η χώρα μας κατείχε ορισμένα από τα πιο θλιβερά ρεκόρ, που οφείλονταν -πέραν από την οδική συμπεριφορά- και στο κακό οδικό δίκτυο. Χαρακτήρισε τους δρόμους «καρμανιόλες» που κόστισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων.
      «Επισημάνω ότι η συμβολή της Ιόνιας Οδού στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής θα μεγιστοποιηθεί εάν ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό περιφερειακής ανάπτυξης» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στη σύνδεση με Πρέβεζα και Αγρίνιο.
     «Στο επόμενο διάστημα θα ξανάεπισκεφτώ την Ήπειρο για να συζητήσουμε όλοι, στα πλαίσια του Περιφερειακού Συνεδρίου», ανακοίνωσε και πρόσθεσε πως «θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για περιφερειακές υποδομές και παραγωγικές δυνατότητες σε αυτούς τους τομείς στην ευρύτερη περιοχή».
    «Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης και του τουρισμού για τα Γιάννενα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «εκ των πραγμάτων τα Γιάννενα γίνονται κόμβος και μέσω του αεροδρομίου» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Λύσαμε ένα χρόνιο πρόβλημα για τις εγκαταστάσεις του ανεφοδιασμού και θα έρχονται πτήσεις τσάρτερ για ανεφοδιασμό».
    «Η χώρα βρίσκεται για τα καλά σε πορεία εξόδου από την οικονομική κρίση», είπε ο Αλέξης Τσιπρας και αναφέρθηκε στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
      «Στόχος είναι η νέα Ελλάδα να είναι απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, μια Ελλάδα που θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και θα σχεδιάζει το μέλλον για τους νέους ανθρώπους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως οι νέοι άνθρωποι «μπορούν να αντλήσουν από τα πλεονεκτήματα της χώρας και να μείνουν εδώ η και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει».
       Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι η εμπέδωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και επανέλαβε πως η χώρα αλλάζει σελίδα και προχωρά η ανάκαμψη με όρους δίκαιης ανάπτυξης.

Αγγελική Λάζου  ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΑ
    Με τη λειτουργία όλου του άξονα θα τεθούν σε λειτουργία και οι σταθμοί διοδίων. Το ταξίδι για το σύνολο της Ιόνιας Οδού θα κοστίζει 12,45 ευρώ, ενώ από την Αθήνα το ποσό αυτό εκτοξεύεται σε 37,25 ευρώ.
      Οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων που θα συναντούν οι οδηγοί στην Ιόνια Οδό, στη διαδρομή από Αντίρριο έως Ιωάννινα είναι στην παρούσα φάση δυο: α) Κλόκοβας και β) Αγγελοκάστρου, καθώς επί της ουσίας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι 2 από τις συνολικά 4 ζώνες χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου.
     Μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη λειτουργία των μετωπικών σταθμών Μενιδίου και Τερόβου και των πλευρικών Γαβρολίμνης, Άρτας και Γοργόμυλου θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης της Ιόνιας Οδού.
     Ο νέος αυτοκινητόδρομος της χώρας ενώνεται στο νότιο άκρο του με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και κατ`επέκταση με την Ολυμπία Οδό και στο βόρειο άκρο του με την Εγνατία Οδό δημιουργώντας ένα συνεχόμενο δίκτυο αυτοκινητόδρομων που μαζί με τον Αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη δημιουργεί το βασικό οδικό δακτύλιο της χώρας, καλύπτοντας όλες τις Ηπειρωτικές Περιφέρειες, εκτός από την Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης.
     Τα ΣΕΑ είναι τέσσερα και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους. Ο λόγος της καθυστέρησης τους σύμφωνα με την παραχωρησιούχο είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των περιβαλλοντικών όρων που έπρεπε να διαθέτουν το κάθε ΣΕΑ ξεχωριστά. Μειονέκτημα αυτή τη στιγμή η παντελής απουσία βενζινάδικων, οπότε μέχρι τη λειτουργία των ΣΕΑ θα πρέπει να έχετε φροντίσει να εφοδιάσετε το όχημα σας με καύσιμα.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ
Συνολικά όλος ο αυτοκινητόδρομος των 196 χλμ. περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:
-4 σήραγγες διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 11,2 χλμ.
-4 γέφυρες, συνολικού μήκους περίπου 7 χλμ.
-77 κάτω & 24 άνω διαβάσεις
-3 Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης
            Από σήμερα το δρομολόγιο Αθήνα-Ιωάννινα (405χλμ) θα καλύπτεται σε μόλις 3 ώρες και 40 λεπτά (έναντι 6 ωρών), το Πάτρα-Ιωάννινα (207χλμ) σε μόλις 100 λεπτά, το Θεσσαλονίκη-Πάτρα (500χλμ) σε 4 ώρες και 30 λεπτά ενώ Ναύπακτος, Μεσσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα, Ιωάννινα, γίνονται προαστιακές αποστάσεις αλλάζοντας τα δεδομένα.
          Μεγάλη οφελημένη και η Ηγουμενίτσα με το λιμάνι της που πλέον θα απέχει από την Αθήνα μόλις 4 ώρες δημιουργώντας νέες συνθήκες ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή αλλά και τα νησιά του Ιόνιου Πελάγους που έρχονται πολύ κοντύτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ενώ οι ακτές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου αναμένεται να ωφεληθούν από την αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω της μεγάλης μείωσης της χρονοαπόστασης.
        Η Ιόνια Οδός, διαθέτει σε όλο της το μήκος 2 λωρίδες κυκλοφορίας +ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας, ΣΕΑ (που ακόμα δεν λειτουργούν), χώρους προσωπικής υγιεινής, 24ωρη οδική βοήθεια κ.α.
       Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο είναι η Σήραγγα Κλόκοβας μήκους 3χλμ, με τη διάνοιξη να γίνεται στο χρόνο ρεκόρ των 13 μηνών, το γρηγορότερο στην Ελλάδα και έναν από τους γρηγορότερους χρόνους στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο (ως οδική σήραγγα).

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΤΑΠΕΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΕΙΝΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΤΕ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΤΕ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΑΠ ΟΤΙ ΑΚΟΥΣΑ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΨΕΥΤΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ.
    ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΚΑΝΑΝ ΚΑΛΑ
    ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΤΚΑ ΚΑΙ ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ.
    ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ
    ΕΥΤΥΧΩ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΑΛΑΣΙΟ ΣΚΙ ΣΤΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο