Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

«Φρένο» στα σενάρια εκτροπής του Αχελώου

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: «Επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει βιώσιμη λύση για τους υδατικούς πόρους της Θεσσαλίας. Αποσύνδεση της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα από την εκτροπή του Αχελώου».

Πρόταση επίλυσης του ελλείμματος υδατικών πόρων της Θεσσαλίας  με αποσύνδεση της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα από την εκτροπή του Αχελώου, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, από τη Θεσσαλία, όπου διεξάγονται οι ημερίδες που διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων  με τη Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΚ. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης των Διαχειριστικών Σχεδίων των υδάτων ο Αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε το πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή της Θεσσαλίας, το οποίο περιλαμβάνει ισχυρά έργα υποδομής σε όλη τη Θεσσαλία, υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής, αλλαγή του τρόπου άρδευσης με σύγχρονες μεθόδους, εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού και αποκατάσταση των υδατικών πόρων. Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών αποτελούν βασικό εργαλείο προγραμματισμού για τους υδατικούς πόρους της χώρας και καθορίζονται από εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους. Ειδικότερα, στην περιοχή της Θεσσαλίας θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα, με δεδομένο ότι ο Θεσσαλικός κάμπος χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια από έλλειψη νερού, αφού έχουν ήδη καταναλωθεί πάνω από 3 δις κυβικά μέτρα μη ανανεώσιμων υδάτων και συνεχίζεται με ρυθμούς περίπου 150 εκ. κυβικών μέτρων ετησίως.
Συνεπώς, η κυβέρνηση επιλέγει στη Θεσσαλία ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης, αλλά με όρους βιώσιμης διαχείρισης και αειφορίας.  Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων, μείωση των απωλειών, αλλαγή μεθόδων άρδευσης, σύγχρονες καλλιέργειες, αλλαγή νοοτροπίας και καταναλωτικού μοντέλου και το κυριότερο απόρριψη λύσεων, που σε νομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο έχουν αποδειχθεί αστήρικτες και μη βιώσιμες. «Θα πρέπει να κοιτάξουμε την κατάσταση κατάματα και να απαντήσουμε στο γιατί τα ποτάμια της Θεσσαλίας στέρεψαν και οι γεωτρήσεις έφτασαν σε βάθος 400 μέτρων και κυρίως γιατί δεν έγινε τίποτα τόσα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ προσθέτοντας ότι η λύση που προτείνει η Πολιτεία είναι νομικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ασφαλής. Η λύση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της εκτροπής του Αχελώου, η οποία θα ήταν επισφαλής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα δημιουργούσε αντιθέσεις με άλλη Περιφέρεια, ενώ δεν χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Άρα, «μία σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να βρει βιώσιμη λύση για τη Θεσσαλία, να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους υδατικούς πόρους και να δημιουργήσει εργασία με τοπικά έργα υποδομής, που θα δημιουργούν οφέλη σε όλη τη Θεσσαλία», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας έτσι και στην τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ημερίδας υποστήριξε ότι τα Διαχειριστικά Σχέδια της Θεσσαλίας θα έπρεπε να περιλαμβάνουν την μεταφορά νερού από τον Αχελώο.
Ωστόσο, ο Αν. ΥΠΕΝ αντέκρουσε την επιχειρηματολογία του κ. Αγοραστού,  που συνέκρινε τη μεταφορά νερού ύδρευσης για την Αττική με την μεταφορά νερού για άρδευση στη Θεσσαλία από τον Αχελώο, λέγοντας ότι ακόμα και στα κείμενα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και στην Οδηγία,  διαχωρίζεται ως προτεραιότητα η ύδρευση από την μεταφορά νερού για άρδευση, για την οποία επιβάλλεται η εξέταση εναλλακτικών λύσεων εντός της υδρολογικής λεκάνης. «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι η μέση αρδευτική κατανάλωση νερού στη Θεσσαλία δεν θα υπερβαίνει τα 450 κυβικά ανά στρέμμα. Εάν λύσουμε αυτό το ζήτημα θα έχουμε λύσει τον πυρήνα του υδατικού προβλήματος», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.  Και συμπλήρωσε: «Δεν τίθεται θέμα ιδεοληψίας ως προς την εκτροπή του Αχελώου, η υποστήριξη αυτής της πρότασης είναι αγκύλωση. Εάν μας ζητούν να ρισκάρουμε τον σχεδιασμό της ανάπτυξης μιας περιοχής, κινούμενοι με επισφάλεια στα όρια της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επιλέγοντας ένα σενάριο που μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον της Θεσσαλίας, λέμε όχι». Σημείωσε δε, ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να υποστηρίξει την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται για την υλοποίηση του εγχειρήματος, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα,  το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στα έργα των τοπικών φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών.
«Είναι επιλογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρχει βιώσιμο σενάριο για τη Θεσσαλία, σε περιβαλλοντικό, θεσμικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος και έκανε λόγο για τον αυξημένο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ως προς την ωρίμανση των έργων. «Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται ένα διαφορετικό ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ της χώρας, όμως η υπεραξία του αγροτικού τομέα δεν θα προέλθει από αύξηση του αρδευόμενου νερού στη Θεσσαλία», διευκρίνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, ενώ αναρωτήθηκε εάν η καθυστέρηση χρόνων στα έργα εντός της λεκάνης απορροής οφείλονταν στην συντήρηση της ιδέας για την εκτροπή του Αχελώου, εάν δηλαδή η εκτροπή ήταν η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας. Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλονται στην αιρεσιμότητα, λόγω έλλειψης αναθεώρησης  των Σχεδίων Διαχείρισης και τιμολογιακής πολιτικής του νερού, που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για έξι ολόκληρα χρόνια.
«Πρακτικά, οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ καθυστέρησαν το σχεδιασμό και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επέβαλε την αιρεσιμότητα ως ποινή. Εμείς, λύνουμε το πρόβλημα, απελευθερώνοντας πολύτιμους πόρους. Χρειαζόμαστε μια έντονη διαβούλευση για την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης, ώστε να έχουμε έργα που να ικανοποιούν τον αγρότη και την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας». Και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε κυρωμένα νέα Σχέδια Διαχείρισης μέχρι το τέλος του 2017, ώστε να διαθέτουμε το στρατηγικό εργαλείο υλοποίησης έργων για την βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η οποία αποτελεί κρίσιμο υποσύνολο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού που θα προτείνει η κυβέρνηση για την Περιφέρεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο