Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Αναστάσιος Μουμτζόγλου : Μια διαφορετική φωτογραφική προσέγγιση της λιμνοθάλασσας


Ο Δρ Αναστάσιος Μουμτζόγλου εσωτερικεύοντας τη σχέση των τοπολογικών φάσεων της ύλης δουλεύει τις φωτογραφίες του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Με απλότητα και οικονομία ισορροπεί σε συναρπαστικές χρωματικές αρμονίες, αναζητώντας να εντοπίσει και να αναδείξει τον εσώτερο χαρακτήρα των θεμάτων του, τροποποιώντας και αναπλάθοντας τα στοιχεία της ορατής πραγματικότητας.

Ένα δείγμα των φωτογραφιών του…..

Αγναντεύοντας από τη Μυροδοτούσα


Αρχές Αυγούστου
 Αφρίνα
 Γάιτα
 Ιβαράς
 Κυνία
 Νερένια πόλη
 Οδηγώντας στην πολιτεία του νερού
 Πελάδες
 Ὦ Φοινικιά

Η άποψη του δημιουργού
.......Δύο πρόσφατες επισκέψεις μου στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου-Αιτωλικού μου υπέβαλαν σκέψεις για την έννοια της εντοπιότητας, τις τοπολογικές φάσεις της ύλης και την εικαστική έκφραση.
Έχω μια ιδιότυπη σχέση με τον χώρο. Δεν είμαι ένας ξένος που περνά, αλλά κάποιος με κοινές καταβολές και απεριόριστο σεβασμό στην ιστορία της περιοχής, που σχηματίστηκε στην περίοδο του Ολόκαινου.
Η τεράστια αυτή υγροτοπική έκταση, σύμφωνα με τον Στράβωνα, ονομαζόταν Κυνία και έδωσε από πολύ παλιά τροφή και στέγη στον άνθρωπο. Έτσι, στις όχθες της εμφανίστηκαν μερικοί από τους αρχαιότερους οικισμούς του ελλαδικού χώρου, όπως των Αιτωλών και των Κουρητών, που αργότερα αναμείχθηκαν με τους Ίωνες.
Η περιοχή συντίθεται από παράδοξη χωροχρονικότητα. Από τη μια πλευρά, αλμυρόβαλτοι, λασπώδεις παραλίες και αμμώδεις περιοχές, που εδράζονται σε αλλουβιακά εδάφη. Από την άλλη ο χρόνος υπάρχει μέσα από το ρυθμό των χρωμάτων του ουρανού, του θαλάσσιου ορίζοντα, που άλλοτε μακραίνει και άλλοτε ζυγώνει. Κάποτε βυθίζεται και άλλοτε αναδύεται μέσα από την παραλλαγή της ώχρας και του κίτρινου στα αρμυρίκια και στις φυκόστρωτες απλωσιές. Η χρωματική παλέτα της λιμνοθάλασσας αναδεικνύει το τριανταφυλλί, το ζωηρό γαλαζοπράσινο  του νερένιου καθρέφτη, το μενεξεδί κάποιων κοχυλιών, το κυανούν του άργιλου στο αλμυρό νερό και του καφέ στο γλυκό νερό.
Η ήρεμη γλυκύτητα των πελάδων και η μυστική συμφωνία των πουλιών, των ψαριών, του νερού και του ανέμου φτερώνουν την εικαστική και ειδικότερα τη φωτογραφική έκφραση του επισκέπτη. 

Τα υπόλοιπα στις προσεχείς ατομικές εκθέσεις του στην Αθήνα και το Μεσολόγγι.

Αναμένομεν


xiromeronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο