Έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου με τους πολίτες να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες δονήσεις, ζητώντας ενημέρωση.
Απευθυνθήκαμε στον Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, διευθυντή ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος τόνισε ότι μέχρι στιγμής είναι αδύνατον να γίνει τεκμηριωμένη επιστημονική εκτίμηση για τη σεισμική δραστηριότητα σε Ήπειρο-Αμβρακικό, διότι δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη της περιοχής από το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει όλη τη σεισμολογική κοινότητα.........
Ο κ. Χουλιάρας επεσήμανε ότι οι πηγές των σεισμικών δονήσεων μπορεί να είναι δύο: Η πρώτη αφορά στην τεκτονική σεισμική δραστηριότητα της περιοχής που συνήθως παράγει ισχυρούς σεισμούς, μετρίου μεγέθους π.χ. 5-6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, βάσει του καταγεγραμμένου ιστορικού.
Ο δεύτερος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει τέτοιους μικροσεισμούς είναι ανθρωπογενής και πρόκειται για την επαγόμενη σεισμικότητα που παράγεται στο υπέδαφος από τη φόρτιση (με μεγάλους όγκους νερού) που συνήθως παρατηρείται σε μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα. Π.χ Πουρνάρι Άρτας και Πολύφυτο Κοζάνης.
Συνήθως σε περιοχές όπου υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις φραγμάτων (σ.σ. Πτολεμαΐδα) είναι σύνηθες φαινόμενο να παρουσιάζονται σεισμικές δραστηριότητες, οι οποίες διαρκούς για εβδομάδες και μετά… «σβήνουν». Αυτό οφείλεται στην αυξομείωση του όγκου του νερού που αποταμιεύεται στην περιοχή του φράγματος.
Για να υπάρξει λύση, σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, θα πρέπει να γίνει άμεση εγκατάσταση
Σεισμολογικού Δικτύου ή παροχή δεδομένων από το δίκτυο που λειτουργεί η ΔΕΗ στις περιοχές των φραγμάτων στην εξειδικευμένη επιστημονική κοινότητα ώστε να γίνει ανάλυση και περεταίρω αξιόπιστη εκτίμηση.
«Όπως προείπα, η εγκατάσταση τοπικών φορητών δικτύων σε περιοχές με αυξημένη δραστηριότητα δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τον κατακερματισμένο προϋπολογισμό που λαμβάνει το Γ.Ι. από τους κρατικούς φορείς για αυτές τις σημαντικές έρευνες-μελέτες με σκοπό την κατάλληλη και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών», τονίζει ο κ. Χουλιάρας, ο οποίος δείχνει ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία για την περιοχή καθότι κατάγεται από τον Ρωμανό Αγνάντων Άρτας.
zougla.gr
http://www.agriniopress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο