Του Κωνσταντίνου Παπακασόλα
Όπως δείχνουν τα πράγματα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Νο1 εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας είναι οι καταθέσεις για τις οποίες αρκετοί λένε ότι «ελευθερία έχουμε, να πάνε τα κεφάλαια οπού θέλουν» κλπ κλπ.
Και το άθλημα αυτό βέβαια έχει παλιές ρίζες στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση Πορτερ :
«Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος, γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας.»............
1.Τα κεφάλαια (καταθέσεις ) σε περιόδους δημοσιονομικού εκτροχιασμού άλλα και αποδεδειγμένης διαφθοράς η παρανομίας, πρέπει να φορολογούνται εφάπαξ η περιοδικά υπέρ δημόσιου χρέους ήτοι κατ επιταγην του άρθρου 4.5 και υπέρ του άρθρου 2 Συντάγματος.
Πόσο μάλλον όταν ακριβώς γι αυτά (σπατάλες στο δημόσιο, μεγάλα κόκκινα δάνεια, διαφθορά, υπεξαιρέσεις, μίζες) η Ελλάδα υπερχρεώθηκε και είναι προϊόν παρανομίας η κακονομίας. Σε κάθε περίπτωση λογω υποχρέωσης συμμετοχής στα δημόσια βάρη.
2.Όταν κάποιος έχει μεγάλες εκκρεμότητες και οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες, άλλα και προς προμηθευτές και εργαζόμενους ασφαλώς και δεν μπορεί να εξάγει δυσανάλογες ποσοτικά καταθέσεις στο εξωτερικό, φεσώνοντας έτσι όλους τους προηγούμενους εντος Ελλάδος.
Υπάρχει νομοθετικός περιορισμός για να αποφευχθεί αυτό; ΟΧΙ στο ελλαδισταν. Και μάλιστα το δικαιολογούν πάλι αυτό σαν συνέπεια της ελεύθερης αγοράς και διακίνησης κεφαλαίων. Των κλοπιμαίων δηλαδή κατά κανόνα.
Συγγνώμη άλλα αυτό είναι θεσμοθετημένη λωποδυτια, σε καμία περίπτωση ο καπιταλισμός δεν λειτούργει έτσι. Είναι ελληνική πατέντα.
Υπάρχει βέβαια σωρεία αντιπαραγωγικών και αδίκων μέτρων όπως φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, παρακρατήσεις και συμψηφισμοί επιστροφών φόρου και φορομανι ανεξαρτήτως εισοδημάτων για τους πληβείους. Κανένας έλεγχος για τους μεγαλοεξαγωγεις καταθέσεων.
3.Κατά τα λοιπά είναι υπερβολή το να υποστηρίξει κανείς ότι πρέπει να μπει οριζόντια εισφορά σε όλες τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό, ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΑΠ ΤΗ ΧΩΡΑ φανερά με καταγραφή στην ΤΤΕ η όχι.
4.To να δημιουργείς -πρόσκαιρα- 1.000 θέσεις εργασίας, που εξατμίζονται με ένα μπαμ σε 5-10 χρονιά, ενώ έχεις υφαιρεσει πόρους, δάνεια, και αποφύγει φόρους που αντιστοιχούν σε δεκαπλάσιες θέσεις εργασίας, ασφαλώς και είναι στάχτη στα μάτια και όχι πρόσφορα εργασίας στη χώρα και στην οικονομία της.
5.Η Ελλάδα δεν έχει θέσεις εργασίας, ΑΚΡΙΒΩΣ γιατί οι Έλληνες μεγαλοκαταθετες (300 δις εξήγαγαν στο εξωτερικό) μαύρα σε μεγάλο βαθμό, προτίμησαν να αποθηκεύσουν τα λεφτά τους έξω, πάρα να βοηθήσουν τη χώρα τους. Και τι είναι η χώρα μας; Οι κάτοικοι της ασφαλώς και ουδέν έτερον.
Τα χρήματα αυτά ανήκουν στα 2 εκατομμύρια νέων της χώρας ανέργων και υποαπασχολουμένων, συχνά βάρια φορολογούμενων, ώστε να γεμίσουν τη χώρα με θέσεις εργασίας γι αυτούς και όσους έφυγαν έξω από ανάγκη και όχι επιλογή.
6.Εάν οι Ιταλοί πχ πλούσιοι ακολουθουσαν την ελληνική συνταγή δεν θα υπήρχε ιταλική μόδα, ούτε Μιλάνο, δεν θα υπήρχε ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, ούτε Ferrari. Ούτε η Ιταλία του Βορρά και οι θέσεις εργασίας της.
Και τέλος πάντων οι Ιταλοί και άλλοι ευρωπαίοι έχουν σημαντικές εξαγωγές, πενταπλάσιο τουρισμό, βαριές βιομηχανίες και αγροτική παραγωγή τεράστια, όποτε και δεν ξενίζει ο πλούτος τους. Εμείς αλήθεια, που βρήκαμε τόσα λεφτά;
Σημειωτέον ότι ο ένας στους 3 κατάθετες είναι δημόσιος υπάλληλος, ενώ άλλα τόσα προέρχονται από δάνεια και μεγαλοκομπινες που σημαίνει ότι "οι φοροδιαφεύγοντες" ελεύθεροι επαγγελματίες είναι μάλλον μειοψηφία στην απόκρυψη εισοδήματος. Παράλυτα ακόμα παραμένει ο φόρος απ το πρώτο ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος για 4ο χρόνο.
Είμαστε πρώτοι σε δημόσιο χρέος, φόρους, εισφορές, τέλη κυκλοφορίας. Πρώτοι σε υπογεννητικότητα και διαζύγια. Πρώτοι σε τροχαία και επικίνδυνα οδικά δίκτυα. Πρώτοι σε διαφθορά και κλέψιμο κ πρώτοι σε κοινωνικές ανισότητες. Και θέλουμε να δασκαλέψουμε τους Βρετανούς τι να κάνουν για να γίνουν καλύτεροι.
Ας φτιάξουμε πρώτα τα χάλια μας και ας αφήσουμε τους άλλους στην ησυχία τους.
*Ο Κωνσταντίνος Παπακασόλας είναι δικηγόρος Αθήνας.
http://www.liberal.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο