Είναι γνωστό ότι οι προδιαγραφές λειτουργίας των παιδικών χαρών τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών μέσα σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Όλα όσα ακούγονται ή γράφονται ότι απαιτούνται χρήματα, ότι είναι δυσβάσταχτο το κόστος πιστοποίησης, λειτουργίας και συντήρησης των παιδικών χαρών είναι δικαιολογίες για να μην κάνουν τίποτε, κάνοντας παράλληλα το σταυρό τους μη συμβεί το χειρότερο.
Βεβαίως και έχει κόστος η λειτουργία τους, αλλά μιλάμε για ένα χώρο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από παιδιά που παίζουν, που διαμορφώνουν χαρακτήρα, που κοινωνικοποιούνται οπότε το όποιο κόστος και μηδαμινό είναι και πρέπει υποχρεωτικά να καταβάλλεται.
Ο Δήμος Ξηρομέρου υπό τη νέα διεύθυνση από το Σεπτέμβριο του ´14 μέχρι το Δεκέμβριο του ´15, εκτός από το να απειλεί την προηγούμενη διεύθυνση ότι θα τη στείλει στα δικαστήρια για ατασθαλίες σχετικά με το Πράσινο Ταμείο, δεν έκανε απολύτως τίποτα προς τη κατεύθυνση της πιστοποίησης των παιδικών χαρών.........
Μόλις το Δεκέμβριο του ´15 αποφάσισε να αναθέσει τον έλεγχο και την πιστοποίηση των είκοσι τριών (23) παιδικών χαρών του Δήμου σε διαπιστευμένο φορέα.
Το φθινόπωρο του ´15 επισκεφτήκαμε την υπεύθυνη για τις πιστοποιήσεις, η οποία αφού μας ενημέρωσε ότι ο Δήμος Ξηρομέρου ουδέποτε την ενόχλησε για πληροφορίες, μας περιέγραψε τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει ένας Δήμος, για να αποκτήσουν οι παιδικές του χαρές το πολυπόθητο σήμα πιστοποίησης.
Σε πρώτη φάση έπρεπε:
1)-Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να καταγράψει όλες τις παιδικές χαρές.
2)-Να βγάλει πόρισμα πόσες από αυτές μπορούν να συντηρηθούν.
3)-Μία έκθεση προς το διαπιστευμένο φορέα, όπου περιγράφεται τι ακριβώς πρέπει να γίνει σε κάθε μία από τις παιδικές χαρές έτσι ώστε να πιστοποιηθούν.
Στη συνέχεια ακολουθεί ο έλεγχος του φορέα και οι παρατηρήσεις του στην Τεχνική Υπηρεσία, τις οποίες εκτελεί η Τ.Υ. λαμβάνοντας το πιστοποιητικό συμμόρφωσης.
Έχουν περάσει επτά μήνες από την ημέρα ανάθεσης του ελέγχου και της πιστοποίησης των είκοσι τριών παιδικών χαρών στο διαπιστευμένο φορέα και κανείς δε γνωρίζει σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Μάθαμε κάποια στιγμή, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι προχωράει η πιστοποίηση μόνο της παιδικής χαράς του Αστακού.
Για να αντιληφθούν οι δημότες το ενδιαφέρον της νέας διεύθυνσης του Δήμου για τις παιδικές χαρές, αρκεί να αναφέρουμε ότι στην τελευταία αναμόρφωση του Προϋπολογισμού επτά (7.000) χιλιάδες ευρώ που είχαν εγγραφεί για «τη συντήρηση των παιδικών χαρών των Φυτειών», μεταφέρθηκαν στο αποθεματικό και ένα ποσό τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια πενήντα δύο (4.552) ευρώ, πήγε για να γίνουν «ξύλινα παγκάκια και λοιπός εξοπλισμός στην παιδική χαρά του Αστακού».
Τέτοιος προγραμματισμός!!!!
Και μετά από είκοσι μέρες ο «λοιπός εξοπλισμός» κατέρρευσε και κινδύνευσε ένα παιδί που έπαιζε αμέριμνο...
Τελειώνοντας καλό και εύκολο είναι να αναφέρουμε τους νόμους, να περιγράφουμε το πρόβλημα, να κατηγορούμε τη δημοτική αρχή, καλύτερο όμως είναι να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις κι ας είναι μερικές φορές αντιδημοφιλείς.
Έτσι λοιπόν προτείνουμε:
1)-Άμεση ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, αν υφίσταται η συνεργασία με το φορέα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.
2)-Να γίνει άμεσα αυτοψία και στις είκοσι τρεις παιδικές χαρές (όλοι έχουν ψυχή σ´ αυτό το Δήμο) και να προτείνουν ποιες μπορούν να συντηρηθούν, συντήρηση κανονική, όχι σαν την επισκευή της κούνιας που έσπασε την περασμένη Πέμπτη και επειδή η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου είναι υποστελεχωμένη, ας ζητήσουμε βοήθεια έτσι ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν.
3)-Όσες δε μπορούν να συντηρηθούν, να κλείσουν σ´ αυτή τη φάση, καθώς προέχει η ασφάλεια των παιδιών. Να κλείσουν με λουκέτο και όχι με πινακίδες τύπου: «Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη των γονέων». Είχαν εμφανιστεί σωρεία τέτοιων πινακίδων πιο παλιά και με παρέμβαση του Υπουργείου απομακρύνθηκαν, επειδή η λειτουργία των παιδικών χαρών είναι ευθύνη των Δήμων.
4)-Επειδή πολύς λόγος γίνεται, ότι το κόστος λειτουργίας των παιδικών χαρών είναι υπερβολικό, ας ρίξουμε μια ματιά που σπαταλάει η νέα διεύθυνση του Δήμου τους πόρους και θα κατανοήσουμε ότι λεφτά υπάρχουν, αρκεί να αλλάξει η διαχείριση, να σέβονται το δημόσιο χρήμα (πχ η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, ξεκινώντας από φέτος να σταματήσει να χρηματοδοτεί πανηγύρια, αθλητικά σωματεία κλπ και να διαθέτει τα χρήματα αυτά για τον κοινωφελή σκοπό της λειτουργίας των παιδικών χαρών.
Ακόμη να ακυρώσει την ανάθεση της τεχνικής υποστήριξης των ΚΔΑΠ με 15.000 ευρώ, όταν το ίδιο πρόγραμμα μαζί με τις προσλήψεις το έφερε εις πέρας με επιτυχία υπάλληλος της Κοινωφελούς πέρυσι, χωρίς μάλιστα την παραμικρή επιβάρυνσή της) και να αρχίσουν να φέρνουν λεφτά στο Δήμο μέσα από προγράμματα και όχι να χάνονται κι αυτά που άλλοι προηγούμενοι Δήμαρχοι με κόπο εξασφάλισαν (πχ πυρόπληκτα, ΤΟΕΒ κλπ) και τέλος.
5)-Ο Δήμαρχος να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα, γιατί εάν το ένα εκατοστό του χρόνου που αφιέρωσε για να κάνει τον κόλπο του Αστακού αγκυροβόλιο να τον είχε αφιερώσει για τις πιστοποιήσεις θα είχαμε φτάσει σχεδόν στο τέλος.
Συμπολιτεία Ξηρομεριτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο