Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Σύναξη Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών… και μια κραυγή αγωνίας!


Έξωθεν μάχαι, έσωθεν φόβοι… β’ Κορ.

Γράφει ο καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος

    Οι Προκαθήμενοι των απανταχού της γης Ορθοδόξων Εκκλησιών συνήλθαν, μετά από πρόσκληση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στο Φανάρι μεταξύ 6ης και 9ης Μαρτίου 2014 και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα, συνέταξαν και υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν που μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας το 2016. 
      Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόσκληση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, συνήλθαν οι Προκαθήμενοι,  προκειμένου να ολοκληρώσουν τα θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, στην πόλη Σαμπεζύ της Γενεύης. Η Σύνοδος αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Ορθόδοξη Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Κρήτης, από 16ης έως 27ης Ιουνίου 2016. 
       Τα θέματα που εγκρίθηκαν είναι: Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, η Ορθόδοξος Διασπορά, το Αυτόνομο και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού, το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού, η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής, σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό Χριστιανικό κόσμο........



    Στην παραπάνω συνεδρίαση οι Προκαθήμενοι εξέφρασαν τη στήριξη τους στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής που διώκονται  και την αγωνία τους για την ζωή των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών και άλλων παρόμοιων καταστάσεων που συμβαίνουν στους Χριστιανούς.
     Οι πειρασμοί και οι προκλήσεις είναι ιδιαιτέρως έντονοι στις μέρες μας και ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι και αδιάφοροι απέναντί των. Αν ανατρέξουμε στις Οικουμενικές Συνόδους, από την πρώτη (325 μ. Χ.) μέχρι την τελευταία (1341 μ. Χ.) και διαβάσουμε τα θέματα και τα αποτελέσματά των θα διαπιστώσουμε ότι οι Συνοδικοί Άγιοι Πατέρες, εκείνων των εποχών, χωρίς έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, έπαιρναν πολλές φορές σκληρές - καταδικαστικές αποφάσεις, ακόμα και για κάποιους Επισκόπους που δεν τηρούσαν τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας… 
      Η ιστορία δεν γράφει γεγονότα κάποιας συγκεκριμένης περιόδου μόνο. Πάντα τα γεγονότα ακολουθούν την ιστορία και κρατάνε στη συνείδηση των ανθρώπων πολλές λεπτομέρειες χρήσιμες για να εμπλουτίζουν και να ενισχύουν ως αποδεικτικά στοιχεία για παραπέρα διερεύνηση. 
     Δεν μας εκπλήσσουν καθόλου οι συμπεριφορές των πολιτικών μας Ηγετών και εννοώ όλων αυτών που μας Κυβέρνησαν και μας Κυβερνούν τα τελευταία χρόνια όπου ο καθένας τους έτσι, αλαζονικά «έψαχνε» να βρει τρόπους ώστε να τα «βάλει» με τον βαθειά θρησκευόμενο  Έλληνα Χριστιανό και όχι μόνο. 
        Με την πίστη του στον Τριαδικό Θεό, στο πέρασμα των αιώνων, ο κάθε Χριστιανός παίρνει δύναμη από το Σταυρό του Χριστού, αντλεί θάρρος από την Ιδέα της Ελευθερίας και αγωνίζεται για τον υπέρ πάντων αγώνα. Σήμερα εμείς, μπορούμε να κρατήσουμε όρθιο το δέντρο της Ελευθερίας και της Πίστης μας και να γίνουμε άξιοι της ιστορίας μας.
        Τα τελευταία χρόνια, οι Κυβερνόντες μας «αφαίρεσαν» ετσιθελικά το «Χ.Ο.» από την ταυτότητά μας, προσπαθούν να βρουν τρόπους να μας μειώσουν το θρησκευτικό μας φρόνημα ξεκινώντας μέσα από το σχολείο. Μας λένε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε οικογένεια και με μια απλή βεβαίωση του Δημάρχου ή κάποιου υπαλλήλου του Δήμου, σύμφωνα με τον πολιτικό γάμο. Μας  λένε ότι όταν πεθάνουμε, θα μας  βάλουν σε ένα φούρνο και θα μας κάψουν, τα δε οστά μας θα τα βάλουν στο μπλέντερ για να τα κάνουν σκόνη!  
      Το τελευταίο που αλλοιώνει παντελώς τον ιστό της οικογένειας… μας λένε ότι μπορούν πλέον να παντρεύονται,  άντρας με άντρα και γυναικά με γυναίκα και να αποκτήσεις υιοθετημένα παιδιά από το… γείτονά σου! Σ’ αυτή την περίπτωση το ομοφυλόφιλο ζευγάρι θα «συνδράμει» στην διαιώνιση της οικογένειας; Ντροπή! Το παιδί που θα μεγαλώνει σε ομοφυλόφιλο ζευγάρι ποιον θα φωνάζει μάνα και ποιον πατέρα και ποια θα είναι η συμπεριφορά του στο σχολείο, στην κοινωνία; 

        Παναγιώτατε, Άγιοι Πατέρες, η αλαζονεία αυτών που μας Κυβερνούνεν έχει πια όρια, η μεγαλοψυχία του Έλληνα συγκρούεται καθημερινά με τη συνείδησή του. Απειλές, εκβιασμοί, προσβολές, είναι καθημερινή «δύναμή τους» για να μας κάμψουν τα θρησκευτικά μας ήθη και έθιμα και μέρα με την ημέρα γίνονται αντιπαθητικοί και άκρως επικίνδυνοι!!! Η ιστορία διδάσκει ότι η Ορθοδοξία μας, αιώνες τώρα, στηρίζεται σε Πνευματικές Αρχές και Αξίες και όποιος εναντιώνεται ηττάται!
       Παναγιώτατε, Άγιοι Πατέρες,η Ορθόδοξη Εκκλησία μας για λόγους θεολογικούς αρνείται την καύση των νεκρών γιατί μηδενίζει βάναυσα το ανθρώπινο σώμα και δεν υπάρχει σεβασμός  στο νεκρό. Η Ορθοδοξία μας νοθεύεται, η Ελλάδα μας χάνεται, η οικογένεια εκφυλίζεται, τα πάσης μορφής εγκλήματα εις βάρος των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών, καθημερινά πολλαπλασιάζονται και οι απαιτήσεις τους από Εσάς σήμερα είναι πολλές. 
      Οι όποιες αποφάσεις στα άλλα θέματα Σας θα είναι σεβαστές. Προχωρήστε ακόμα ένα βήμα και αποφασίστε να καταδικάσετε τις αλλόθρησκες αποφάσεις των Κυβερνώντων, το δε ψήφισμά Σας κοινοποιήστε το μέσα από το διαδίκτυο σε όλες τις εκκλησίες ανά τον κόσμο, προς ανακούφιση των Ορθοδόξων Χριστιανών.  Έτσι θα κάνετε το χρέος Σαςκαι θα προσφέρετε τον πλούτο της Χάριτος του Χριστού μας που ζούμε ως Χριστιανοί, καθημερινά μέσα στην Εκκλησία Του.

4 σχόλια:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΦΩΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλεύω να βγάλω κάποιο νόημα από τη δημοσίευση και δεν τα καταφέρνω. Πως συμπλέκει το Δόγμα με τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις αποφάσεις της και πως στο τέλος καλεί το σύνολο των Ορθοδόξων Προκαθημένων να λάβει θέση για νομοσχέδια του ελληνικού κράτους δε μπορώ να το κατανοήσω!!! Οι Οικουμενικές Σύνοδοι και η Πανορθόδοξη που συγκροτειται κατά τον τύπο των Οικουμενικών δεν είναι συνάντηση επισκόπων για να συζητήσουν την επικαιρότητα στην Ελλάδα αλλά εν Αγίω Πνεύματι σύναξη που αφορά τη ζωή της Εκκλησίας ως Θεανθρώπινο οργανισμό που ζη μέσα στον κόσμο αλλά πολιτεύεται με βάση το Ευαγγέλιο. Ως εκ του πραγματεύεται θέματα που αφορούν το δόγμα το ήθος τη λατρεία. Οι Προκαθήμενοι θα συνέλθουν για να λύσουν ζητήματα της Εκκλησίας όχι της Ελλάδος. Τα μέλη της είναι 10 και πλέον εθνοτήτων. Ρώσοι, Ρουμάνοι, Έλληνες, Τσέχοι κ.ο.κ. Είναι μια κορυφαία στιγμή για την Ορθοδοξία και την ενότητά της μια κορυφαία στιγμή για την Εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε αν χαθεί η Ελλάδα χάνεται και η ορθοδοξία. Αυτο το γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς οι Ιεράρχες. Οι Έλληνες και η Ελληνική γλώσσα διέδωσαν την πανανθρώπινη μεγαλύτερη ρήση του κόσμου το Αγαπάτε Αλλήλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω την εντύπωση οτι η Ορθοδοξία είναι η φωνή του Θεού στον κόσμο, όπως επίσης οτι κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Χριστός και οχι η Ελλάδα. Ο Θεός υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει και χωρίς τους Έλληνες. Αντιθέτως οι Έλληνες δε θα υπάρξουν χωρις το Θεο. Η Ελλάδα λάτρευε είδωλα και οι Απόστολοι την έφεραν στην ορθή πίστη. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει χάσει την Ορθοδοξία και την ορθοπραξία και αυτό θα το πληρώσει ακριβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο