Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Κριτική του βιβλίου “Πονάει να σ'αγαπώ” της Δώρας Μοσχονά

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
“Πονάει να σ'αγαπώ” της Δώρας Μοσχονά

     Μπορεί να πονέσει η αγάπη; Η απάντηση είναι ότι πάντα πονάει η αγάπη, είτε πρόκειται για ανεκπλήρωτη είτε όχι. 
      Το βιβλίο μας μεταφέρει σε 4 γενιές γυναικών, την κυρά – Χαρίκλεια, τη Σμαράγδα, την Αλκμήνη και τη Ραφαέλα. Όλες μας διδάσκουν και έχουν κάτι να μας πουν, τη δική τους ιστορία. 
   Κεντρικός χαρακτήρας η Αλκμήνη, η οποία είναι ο συνδετικός κρίκος για αυτές τις γυναίκες. Βλέπουμε ότι το ήθος και οι παραδόσεις παρόλο που μεσολαβούν αρκετά χρόνια δε χάνονται. Άλλωστε όταν ο θεσμός της οικογένειας υπάρχει αναλλοίωτος βαδίζουμε πάνω σε αυτό που χάραξαν οι προηγούμενες γενιές μας. 
    Πόσο μπορούν να μας πληγώσουν η απόρριψη και η υποταγή; Και πόσο μπορούν να μας ανεβάζουν η επανάσταση, η αγάπη και ο έρωτας;.............

 
     Χάρηκα που είδα ανεκτίμητες αξίες όπως ο σεβασμός, η κατανόηση και η τιμή να μένουν χαραγμένες στις ψυχές των ανθρώπων. Αυτές τις αξίες βίωσα μέσα από αυτό το βιβλίο, από μία συγγραφέα, η οποία έχει αποσπάσει βραβεία και της αξίζει πραγματικά. 
     Ένα βιβλίο μικρό σε όγκο αλλά τεράστιο σε συναίσθημα και ήθος. Είναι το πρώτο της βιβλίο που πιάνω στα χέρια μου και μαγεύτηκα από αυτά που διάβασα και σπάνια συναντάμε σε άλλα βιβλία. Γιατί να είναι δυσεύρετα όλα αυτά; Αναρωτιέμαι νοερά. 
      Δε θέλω να πω πολλά για να μη προδώσω την ιστορία του αλλά πιστεύω ότι οφείλουμε να διαβάζουμε τέτοιου είδους βιβλία και όχι επιφανειακά. Ίσως με αυτό τον τρόπο να επανεκτιμήσουμε τα ήθη και έθιμά μας και να τα σεβαστούμε όπως οφείλουμε να κάνουμε.

*Η Κριτική του βιβλίου είναι απο την σελίδα Βιβλιομανία - Βιβλιολατρεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο