Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ποινική δίωξη σε βάρος του δημάρχου Ξηρομέρου

Κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες μετά από πόρισμα- κόλαφο για τα οικονομικά του πρώην δήμου Αλυζίας. 

         Σοβαρότατη εξέλιξη σημειώνεται στο ζήτημα του ελέγχου που ενεργήθηκε στα οικονομικά του πρώην δήμου Αλυζίας, ως συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης αναφορικά με τα δημοτικά τέλη που πλήρωσαν εκατοντάδες πολίτες του τότε καποδιστριακού δήμου και τα οποία δεν αποδόθηκαν ποτέ στα Ταμεία του.
       Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης, που βασίστηκε σε διαχειριστικό έλεγχο οικονομικών επιθεωρητών και το σχετικό πόρισμα, η Εισαγγελική Αρχή Λευκάδας ζήτησε να κινηθεί η ποινική διαδικασία και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος διαφόρων ατόμων, μεταξύ αυτών του πρώην δημάρχου Αλυζίας και νυν Ξηρομέρου Ερωτόκριτου Γαλούνη............



   Η δημόσια διάσταση της υπόθεσης χρονολογείται στις αρχές του 2011, λίγους μήνες αφότου ανέλαβε η πρώτη καλλικρατική δημοτική αρχή Ξηρομέρου του Πυθαγόρα Σαμαρά, μετά από καταγγελίες δεκάδων πολιτών της Δ.Ε. Αλυζίας που υποστήριξαν ότι ελάμβαναν ειδοποιήσεις για οφειλόμενα ποσά από δημοτικά τέλη προηγούμενων ετών που ήδη είχαν καταβάλλει, αλλά που δεν αποδόθηκαν στα ταμεία του δήμου!
      Ένας από τους δημότες αυτούς ήταν και ο τότε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Ξηρομέρου Γιάννης Λύτρας που έφερε το θέμα στην Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας, τόσο από τον δήμο όσο και από την Δικαιοσύνη.
      Τον Σεπτέμβριο του 2012 αποφασίστηκε τελικά ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου η διενέργεια ΕΔΕ από τον δήμο καθώς και η ενημέρωση των αρμόδιων εισαγγελικών και άλλων αρχών, αφού προέκυψε πως η υπόθεση απλώνεται σχεδόν πάνω από μια δεκαετία και ουσιαστικά όλη την περίοδο που υπήρχε ο Καποδιστριακός δήμος Αλυζίας. 
     Η ΕΔΕ διενεργήθηκε τελικά από τον Προϊστάμενο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξηρομέρου κ. Μασαλή Γεώργιο και αφορούσε σε τυχόν ευθύνες υπαλλήλου σχετικά με την είσπραξη τελών στον πρώην Δήμο Αλυζίας η οποία εν συνεχεία τέθηκε σε αργία.
    Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε) στάλθηκε, όπως προβλέπεται από τον νόμο, σε α) Εισαγγελία Πρωτοδικών Λευκάδας, β) Υπουργείο Εσωτερικών και γ) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και  Ιονίου (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας- Διεύθυνση Διοίκησης ), για περαιτέρω ενέργειες.
      Με εισαγγελική παραγγελία ακολούθησε η προκαταρκτική ανάκριση και ο έλεγχος στα οικονομικά του δήμου Αλυζίας από Οικονομικούς Επιθεωρητές. Τα οικονομικά του πρώην δήμου Αλυζίας έγιναν «φύλλο και φτερό» και πολλοί παράγοντες του τόπου και του δημόσιου βίου πέρασαν το κατώφλι της ανάκρισης.
      Μετά λοιπόν τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης και τα συμπεράσματα του πορίσματος που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις σε βάρος διαφόρων ατόμων (προς το παρόν στη διάθεση του ρεπορτάζ δεν είναι όλα τα ονόματα και για το λόγο αυτό το agrinionews.gr  θα επανέλθει).
      Μεταξύ αυτών των ατόμων πάντως είναι ο Ερωτόκριτος Γαλούνης του Παναγιώτη, νυν δήμαρχος Ξηρομέρου, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα:
1ον) της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα για όφελος ιδιαίτερης μεγάλης αξίας άνω των 30000 ευρώ και 
2ον) για απιστία σχετική με την υπηρεσία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση από υπαίτιο με ιδιαίτερα τεχνάσματα που προκάλεσαν ελάττωση της περιουσίας (του δήμου) ιδιαίτερα μεγάλης αξίας , ανώτερης των 30000 ευρώ.

     Οι κατηγορίες αυτές είναι κακουργηματικού χαρακτήρα ενώ πλέον διατάχθηκε κύρια ανάκριση.
       Η συνέχεια της υπόθεσης αναμένει να προκαλέσει πάταγο στο Ξηρόμερο καθώς το πόρισμα είναι κόλαφος και εμπλέκει αυτοδιοικητικούς, εργαζόμενη του δήμου και άλλους.
       Σε κάθε περίπτωση οι διώξεις δεν συνεπάγονται και ενοχή καθώς η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφανθεί. Να σημειωθεί εξάλλου πως η ποινική δίωξη σε βάρος δημάρχου δεν συνεπάγεται και διοικητικά μέτρα παύσης ή αργίας του. 
      Το διοικητικό μέτρο της αργίας εξάλλου επιβάλλεται σε περίπτωση παραπομπής για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα ή με απευθείας κλήση ή με την έκδοση καταδικαστικής απόφασης Ποινικού Δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό ωστόσο εναπόκειται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η διαχείριση της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ: http://www.agrinionews.gr/

24 σχόλια:

  1. Ενα μεγαλο μπραβπ στο καθε ξγρομεριτη πουβτον ψήφισε και περιμενει αναπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα κλαις γιατί κλαίς σύ δεν είσαι που δια της γνωστής πειθούς ψήφιζες χθες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και Ψηφίζει για τα σκουπίδια στη Πάλαιρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο agrinionews υπάρχει και το έγγραφο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να υποβάλει την παρετηση του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κατηγορούμενος είναι πρόσωπο που χρειάζεται προστασία! Ας γίνει πρώτα η δίκη να βγεί το αποτέλεσμα και μετά συζητάμε. Ως τότε ας μην τον χαρακτηρίσουμε ένοχο. Υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξέρει κάποιος, ο νόμος προβλέπει αυτιδίκαια αργία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μουρκούση πάρε τα ηνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. an den ginei h dikh mn kathgoroume kanenan.....molis ginei k vgei h telikh apofash mporoume na poume polla twra tsampa krazoume k as exoume dikio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την επνηξε την παλαιρο ομως!!!με τον δικο μας δημαρχο δεν υπαρχει καποιος να ξυπνηση;(εισαγγελεας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λυμπερατο η καρεκλα του δημαρχου σε περιμενει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α γιαυτο την εκανε ο πανταζης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Elate na kanoume ena dimopsifissma na doume an ein athwos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καπου τωρα διαβαζει ο κουρουμπλης τα σχολια και γελαει,σταυτια του ηχει το καμπανακι του δικαστγριου να δηλωνει αθωος.καληνυχτα ελλαδα.καληνυχτα ξηρομερο.ξηρομεριτη ξαναψηφισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΑΙ;ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ;ΝΙΩΘΕΤΕ ΝΤΡΟΠΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Aντε και στα δικά μας οι Βονιτσανοι δηλαδή να γίνει τακτικός οικονομικός έλεγχος να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος του Καρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλε οχι και λυμπερατο δημαρχο....φαγωμενος ειναι και αυτος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Galouniiii bgale to.mantrwmeno kopadi a na superaspisti mhn tafineis.etsi bgaltous.na poun oti eisai athwos oti den egine akoma.dikastirio na se dikasei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο Γαλουνης ειναι αυτο που λενε οι παλιοι παλιακος ανθρωπος,δεν θα χασει.Ξερει ολες τις πορτες κ ολα τα μικροπαραθυρακια της καθε υποθεσης,γιαυτο μην τον καταδικαζετε περιμενετε να γινει η δικη να δειτε αθωος θα βγει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο αποστολακης δεν πιανεται παλιος εφοριακος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Παλι θα ξεγλιστρησει οπως παντα ξερει αυτος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΚΟΥΙΖ: ΠΟΙΟΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΟΡΕΣΕ ΤΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥΣΕ : ΕΙΜΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οχι ρε φιλε των 8:58 οχι και ο Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο