Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

«Κινδυνεύουμε να φάμε ξύλο» είπαν οι γιατροί στον Στρατούλη στο Κέντρο Υγείας Αστακού


         Για την εξαιρετικά κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κ.Υ Αστακού τόσο λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό, όσο και ιατρικό προσωπικό αλλά και στις υποδομές, ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης κατά την επίσκεψη του.
      Ο υπουργός συνοδεύονταν από τον δήμαρχο Ξηρομέρου Ερωτόκριτο Γαλούνη και στο Κ.Υ Αστακού ενημερώθηκε διεξοδικά για τα υπάρχοντα προβλήματα από τον Δ/ντη τους δυο γιατρούς και το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα έβαλε τον τύπο επί τον ύλο όταν ξεναγήθηκε στους χώρους όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με το ξεχαρβαλωμένο χειρουργικό κρεβάτι και το διαβρωμένους λόγω της βροχής αιθουσών του Κ.Υ......



      Ο κ. Στρατούλης ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Δ/ντή του Κ.Υ για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και για τον απαρχαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό. 
    «Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το βασικό. Δυστυχώς έχουμε το τεράστιο πρόβλημα πως το Κ.Υ Αστακού έχει μόνο στην αρμοδιότητα του ένα Περιφερειακό ιατρείο, ουσιαστικά για να συνεπικουρεί εδώ, αλλά γιατρός που να ανήκει σε μας είναι μόνο από τη Μαχαιρά όπου είναι και το Π.Ι. Εμείς με τον κ. Κωστακιώτη αναγκαζόμαστε να κάνουμε τιτάνιες προσπάθειες να για να καταρτίσουμε 24ωρες εφημερίες, κάτι που με δυο γιατρούς είναι αδύνατο. Πρέπει να υπάρξει κάποια ανακατανομή. Το προηγούμενο διήμερο υπήρχε στο Κ.Υ Αστακού μόνο ένας γιατρός. Εάν τύχαινε όπως έχει συμβεί στο παρελθόν ένα περιστατικό και ο γιατρός αναγκάζοντας να φύγει όποιο άλλο περιστατικό έχει έρθει έχει βρει την πόρτα κλειστή».
       Οι γιατροί και το προσωπικό έδωσαν πολλά παραδείγματα που έχουν λάβει χώρα στην περιοχή στον κ. Στρατούλη , εκ των οποίων κάποια θανατηφόρα. Μάλιστα ο Δ/ντης περιέγραψε καταστάσεις στις οποίος ο ίδιος έκανε τον οδηγό ασθενοφόρου αφού δεν υπήρχε οδηγός με το φόβο να τον εγκαλέσει εισαγγελική αρχή για την πράξη του αυτή. Ανέφεραν επίσης στον υπουργό ότι ίσως να κινδυνέψει και η σωματική τους ακεραιτότητα εάν υπάρξει περιστατικό και δεν βρουν γιατρό στο ΚΥ επειδή θα βρίσκεται σε άλλο περιστατικό. «Κινδυνεύουμε να φάμε ξύλο» είπαν χαρακτηριστικά.

     Ο Γενικός γιατρός του Κ.Υ Αστακού ανέφερε στον κ. Στρατούλη ότι η 5ετής θητεία του λήγει στις 9 Αυγούστου και είναι η πρώτη φορά των γενικών γιατρών οι οποίοι σύμφωνα με το νόμο Βορίδη αντί να μονιμοποιηθούν θα… απολυθούν… 
     Στο Κ.Υ Αστακού έχουν σύμφωνα με όσα είπαν στον Υπουργό 5 οργανικές θέσεις διοικητικών οι οποίες είναι κατειλημμένες. Τέσσερις από αυτές είναι αποσπασμένες. Υπάρχει διοικητικός υπάλληλος η οποία είναι αποσπασμένη στο νοσοκομείο Αγρινίου και ζητά να επιστρέψει στην οργανική της θέση στο Κ.Υ Αστακού αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δ/ντη «παράνομα βρίσκεται στο νοσοκομείο Αγρινίου την ώρα που πλέον τα Κ.Υ ανήκουν στην ΥΠΕ και όχι στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έγγραφη εντολή από το διοικητή της Περιφέρειας να επιστρέψει στη θέση της στο Κ.Υ. Αστακού αλλά εδώ και ένα μήνα την κρατούν στο νοσοκομείο Αγρινίου και την εκφοβίζουν από τη διοίκηση ότι εάν φύγεις από δω θα μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι, λες και δεν έχουν άλλους υπαλλήλους να κάνουν τη μισθοδοσία». 
      Παράλληλα ενημέρωσαν τον υπουργό ότι υπάρχουν άλλες δυο περιπτώσεις υπαλλήλων που ζητούν να πάνε στο ΚΥ Αστακού αλλά δεν γνωρίζουν που …κολλάνε… «Δεν ζητάμε προσλήψεις. Ζητάμε να έρθουν κάποια άτομα που είναι εύκολο να μετακινηθούν ή να αποσπαστούν και όλα έχουν μπλοκάρει» είπαν χαρακτηριστικά.
      Παίρνοντας το λόγο ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε «τις επόμενες ημέρες να τρέξει όλα αυτά τα θέματα σε συνεννόηση με τον υπουργό υγείας Π. Κουρουμπλή. Το θέμα του προσωπικού θα λυθεί με το μεγάλο διαγωνισμό που θα προκηρυχτεί για 4.500 χιλ προσλήψεις στην δημόσια υγεία. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να στείλετε στον αρμόδιο υπουργό Π. Κουρουμπλή τα αιτήματα και παράλληλα να στείλει επιστολή και ο δήμαρχος Ξηρομέρου για τα κενά που υπάρχουν και να ζητήσει να συμπεριληφθούν στις ανάγκες τα ΚΥ Αστακού και Μύτικα, με κοινοποίηση και σε μένα. Οπότε να τα δούμε όλα αυτά στην προκήρυξη του διαγωνισμού για γιατρούς νοσηλευτές και οδηγούς για να λύσουμε και τα προβλήματα με τις επιμέρους επιπτώσεις».

       Μιλώντας ο δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης ανέφερε στον υπουργό ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του ΚΥ Αστακού και ενημέρωσε ότι έχει φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο όπου πάρθηκε συγκεκριμένη ομόφωνη απόφαση και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό υγείας. « Υπάρχει ένα θέμα με τους διορισμούς» είπε ο κ. Γαλούνης και συνέχει λέγοντας «προκηρύχτηκαν 5 θέσεις γιατρών και καλύφθηκε μια. Στο αίτημα του δήμου για επικουρικούς γιατρούς γενικής ιατρικής, ενημερώθηκα από τη Δ/ντρια του υπουργείου υγείας προκηρύχθηκαν δυο θέσεις ιατρών γενικής ιατρικής, μια στο Κ.Υ Αστακού και μια στο ΚΥ Μύτικα. Προχθές μίλησα με τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ζαμπάρα και μου είπε ότι προκηρύχτηκαν και δυο θέσεις νοσηλευτών. Βέβαια πρέπει να πάμε και στο δια ταύτα. Υπάρχουν 5 άτομα που θέλουν να έρθουν στο ΚΥ Αστακού και απειλούνται. Νομίζω ότι πρέπει να πάρετε εσείς μια πρωτοβουλία ώστε να γίνει ια σύσκεψη στο υπουργείο ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα».

       Ο κ. Γαλούνης πρότεινε επίσης εάν το επιτρέψει η αρμόδια υπηρεσία ο δήμος Ξηρομέρου να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την δημιουργία κεραμοσκεπής στο Κ.Υ Αστακού ώστε να προστατευτεί από τη βροχή που και την υγρασία η οποία έχει κατακλύσει όλο το κτήριο. Όσον αφορά την καθαριότητα ο δήμαρχος πρότεινε να παραχωρήσει μια καθαρίστρια από τα πεντάμηνα τα οποία θα βγουν τις επόμενες ημέρες για να υπάρχει καθαριότητα στο ΚΥ Αστακού και να σταματήσουν να το καθαρίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές. 
      Τέλος ο κ. Στρατούλης υποσχέθηκε να μελετήσει το έγγραφο με τα συγκεκριμένα αιτήματα που του έδωσε ο Διευθυντής του Κ.Υ Αστακού και σε συνεργασία με τον κ. Κουρουμπλή θα αναθέσουν σε δυο συνεργάτες τους να κάνουν τις επαφές που πρέπει με τις αρμόδιες υπηρεσίες και «θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να έρθουν οι 5 αποσπασμένοι υπάλληλοι» τόνισε ο υπουργός. Παράλληλα δεσμεύτηκε να μελετήσει άμεσα τα αιτήματα που του παρέδωσαν εγγράφως τις αμέσως επόμενες ημέρες και να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά.

http://agrinionet.gr/





3 σχόλια:

  1. ότι στης Φυτείες έχουμε να δούμε γιατρό κάτι χρόνια του είπατε κ Γαλούνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το νοσοκομειο το καθαριζει μια καθαριστρια εδω και χρονια και οχι οι νοσοκομες ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ? ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ...ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυο φορές ο εργολάβος σταμάτησε πρόσφατα την καθαριότητα για καιρό και το κέντρο υγείας το καθαριζε το υπολοιπο προσωπικο.Η καθαρίστρια έρχεται για μια ώρα τις καθημερινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο