Στόχος κυρίως οι ηλικιωμένοι…
Η σκηνή είναι αυθεντική και προέρχεται από αυτόπτη μάρτυρα, πριν από λίγες ημέρες έξω από την Μητρόπολη Αγρινίου (ναός Ζωοδόχου Πηγής) την «Παναγία» όπως συνηθίζουμε να τη λέμε: Μια κυρία μόλις έχει αντιληφθεί ότι της έχουν πάρει το πορτοφόλι στον συνωστισμό της εκκλησίας, πριν μπει μέσα ή την ώρα της Θείας Λειτουργίας δεν μπορεί να το αποσαφηνίσει.
Καθώς έχει μέσα τα λιγοστά χρήματά της και κάποια χαρτιά που τα χρειάζεται αναζητεί κάποιον από τους ανθρώπους του ναού. Προς μεγάλη απογοήτευσή της διαπιστώνει ότι δεν είναι η μόνη. Κάτι ανάλογο κάνουν και άλλοι τρεις ηλικιωμένοι, δύο γυναίκες και ένας άντρας. Προσπαθούν να ενημερωθούν τι πρέπει να κάνουν για το κακό που τους βρήκε. Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να τους διαφωτίσει είναι προφανές ότι δεν το αντιμετωπίζει το θέμα για πρώτη φορά. Τους λέει ότι συμβαίνει πλέον αρκετά συχνά και ότι είναι πιθανόν τα πορτοφόλια τους να έχουν πεταχτεί κάπου στη περίμετρο του ναού, ίσως με τα έγγραφά τους μέσα καθώς οι κλέφτες το μόνο που αναζητούν είναι μετρητά.......
Πράγματι οργανώνεται μια μίνι αναζήτηση και (να πούμε «ω, του θαύματος»;)διαπιστώνεται ότι σε μια συγκεκριμένη γωνία στον περίβολο του ναού έχουν πεταχτεί γύρω στα έξι πορτοφόλια, περισσότερα δηλαδή από εκείνα που αναζητούν οι ακούσιοι ήρωες αυτής της ιστορίας, ηλικιωμένοι συμπολίτες μας. Είναι περιττό να πούμε ότι είχαν κάνει φτερά τα χρήματα από μέσα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έγγραφα και χαρτιά με σημειωμένα τηλέφωνα και λοιπά είχαν πεταχτεί πάνω στην αναζήτηση των χρημάτων.
Το θέμα θα ήταν τραγελαφικό αν δεν έτεινε πια να είναι καθημερινότητα και να γίνεται όλο και πιο σοβαρό. Οι εφημέριοι των κεντρικών εκκλησιών της πόλης (το φαινόμενο δεν είναι μόνο Αγρινιώτικο αλλά είναι γενικευμένο σε όλη τη χώρα, φυσικά) έχουν βρει τον μπελά τους καθώς ξέρουν-όπως και η υπόλοιπη κοινωνία-ότι συμμορίες με το πρόσχημα της ελεημοσύνης χρησιμοποιούν ακόμη κα τα παιδιά τους στο ιδιότυπο αυτό μεροκάματο. Οι άνθρωποι της εκκλησίας είναι σε ακόμη πιο δύσκολη θέση καθώς πρέπει να συμβουλεύουν τους πιστούς να προσέχουν τα πράγματά τους αλλά δεν μπορούν να φερθούν προκατειλημμένα απέναντι σε επαίτες, ακόμα κι αν αυτοί είναι φανερό ότι έχουν έρθει για άλλο λόγο έξω από την εκκλησία. Πολύ απλά μπορεί να κατηγορηθούν για μεροληψία ή και ρατσισμό και το μόνο που μπορούν είναι να καλούν την αστυνομία κατά περίπτωση. Για δημοσιότητα στο θέμα ούτε λόγος γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε γενικευμένη ενοχοποίηση όλων όσων ζητιανεύουν, κάτι που είναι ίσως χειρότερο κι από την κλοπή την ίδια και σε κάθε περίπτωση δεν είναι και ότι χριστιανικότερο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η πραγματικότητα παραμένει πως ειδικά η Παναγία στο κέντρο του Αγρινίου αλλά και άλλες περιφερειακές μεγάλες εκκλησίες είναι στο στόχαστρο ανθρώπων που πάνε σε αυτές για να κλέψουν. Και πραγματικότητα επίσης είναι πως τα θύματα συνήθως είναι γιαγιάδες με τσάντες ή ηλικιωμένοι που χάνουν τα πορτοφόλια τους γιατί δεν μπορούν να είναι διαρκώς σε εγρήγορση. Κάτι πρέπει να γίνει διότι σύντομα ο κόσμος θα απολέσει και το τελευταίο καταφύγιό του που είναι ο λατρευτικός του χώρος. Δεν είναι λίγοι οι πιστοί που λένε σε κληρικούς αλλά και νεωκόρους «κάντε κάτι για να μην κάνουμε εμείς», ενώ ήδη έχουνε αρχίσει πολλοί να μην βλέπουν με φιλευσπλαχνία γυναίκες με μωρά που κάθονται από το πρωί στα σκαλιά της εκκλησίας και αυτό είναι το χειρότερο. «Μας έχουν κατακλέψει», λένε και αυτό είναι το μόνο που μπορούν να εστιάσουν όταν και από τους ίδιους δεν περισσεύουν δα και τα χρήματα…
http://www.agriniopress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο