Γράφει ο:
Χρήστος Γερ. Σιάσος
Καθηγητής
Την Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2104 στις 6 το απόγευμα, στον Ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιτωλικού, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας «ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ», πραγματοποιεί Μουσικοθρησκευτική εκδήλωση επί τη εορτή της Γεννήσεως του Χριστού και της επετείου των τριακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Εθναποστόλου και Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Στην εκδήλωση, ομιλητής θα είναι, ο Ιατρός και Διδάκτωρ Θεολογίας κος Παντελεήμων Λεονάρδος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Κοσμάς ο Αιτωλός».
Αναφορά στο μεγάλο γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού μας θα γίνει από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. π. Επιφάνιο Καραγιώργο. Θα ακολουθήσουν επίκαιροι Εκκλησιαστικοί ύμνοι από την χορωδία που θα διευθύνει ο Α/ψάλτης κος Ιωάννης Δακαλάκης και η εκδήλωση θα τελειώσει με ευχές από τον Σεβ/το Μητροπολίτη κ.κ.Κοσμά.............
Η επιλογή του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγία Παζαρίτισσα, στο όμορφο Αιτωλικό, δεν είναι τυχαία. Με τους καταστροφικούς σεισμούς το 1965, ο παλαιός Ναός καταστράφηκε και στην ίδια θέση χτίστηκε ο σημερινός.
Η Επανάσταση για την απελευθέρωση του Έθνους από τον Τουρκικό ζυγό αρχίζει. Στον παλαιό Ναό, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις όλων των Στρατηγών της Δυτικής Ελλάδος και παίρνονται οι πιο δύσκολες αποφάσεις για την έκβαση του αγώνα. Ο Μητροπολίτης Πορφύριος αναλαμβάνει την διακυβέρνηση όλων των περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας.
Στις 31 Μαρτίου 1824, ο Πορφύριος ορίσθηκε από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο Πρόεδρος του Δικαστηρίου και θα αναλάμβανε να δικάσει, κάτω από δραματικές συνθήκες, τον οπλαρχηγό Γεώργιο Καραϊσκάκη, μέσα στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η δίκη έγινε την 1η Απριλίου 1824, η απόφαση ουδέποτε δημοσιεύτηκε. Ο Καραϊσκάκης «χάνει» όλους τους τίτλους του, φεύγει από το Αιτωλικό πηγαίνει στα Άγραφα, μετά στο Καρπενήσι για να βρεθεί στις 25 Ιουνίου 1824 στο Ναύπλιο. Εδώ η Κυβέρνηση του επανέφερε όλα τα αξιώματα και τους βαθμούς του.
Στον ίδιο Ιερό Ναό συνεδρίασε, υπό τον Μαυροκορδάτο, στις 17 Δεκεμβρίου 1824, η Συνέλευση των Προκρίτων και Οπλαρχηγών της περιοχής για την Στρατιωτική οργάνωση – φρουρά του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.
Στο Ιερό Ναό φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας μας, ένα ακόμα έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Υπάρχει επίσης ο περίφημος χρυσοκέντητος Επιτάφιος, έργο του 15ου αιώνα μ.Χ., είναι από τα αρχαιότερα και πολυτιμότερα όλων των Ιερών Ναών έργα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας, έργο του 18ου αιώνα. Υπάρχουν επίσης πολλά κειμήλια μεγάλης θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας, όπως θυμιατήρι, κάλυμμα Ευαγγελίου, εικόνες του 16ου, 17ου, 18ου και 19ου αιώνα κ.α. Για τους Αιτωλικιώτες ο Ιερός αυτός Ναός, είναι η Μητρόπολή τους.
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Ο Ρ Τ Η Σ
Προσευχή
«Εν τη Γεννήσει…» Απολυτίκιο Ιερού Ναού.
-Προσφώνηση – Επίκαιρη ομιλία από τον Ιατρό κ. Παντελή Λεονάρδο με θέμα: «Κοσμάς ο Αιτωλός».
-Εκκλησιαστικοί ύμνοι από τη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών «ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ».
-Αναφορά στο μεγάλο γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Καραγεώργο.
-Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι από τη χορωδία του Συλλόγου.
-Τιμητική διάκριση από το Σύλλογό μας σε δύο συνταξιούχους συναδέλφους για την πολυετή προσφορά τους στα Ιερά αναλόγια.
-Ευχές του Σεβασμιωτάτου.
Ξυλόγλυπτο τέμπλο
Η εικόνα της Παναγίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο