Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Πάνος Καλογιάννης: Διευκολύνσεις αλλά και δυσκολίες για τους κτηνοτρόφους

-Νομιμοποίηση και ηλεκτροδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων
-Απαιτούμενο η άμεση καταγραφή των ενδιαφερόμενων αφού πολλοί οδηγούνται στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος

      Διευκολύνσεις και απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων υπόσχεται ο πρόσφατος νόμος 4280/2014, απαραίτητο στάδιο ώστε να προχωρήσει η ηλεκτροδότηση των μαντριών, ενόψει της υποχρεωτικής εγκατάστασης αρμεκτικών μηχανών από το 2015.
      Ωστόσο η διαδικασία «σκαλώνει» στο μεγάλο κόστος που συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους η μεταφορά τους ηλεκτρικού ρεύματος, με πολλούς από αυτούς, ειδικά τους μεγαλύτερους σε ηλικία, να προτιμούν την έξοδό τους από την κτηνοτροφία παρά να ακολουθήσουν έως τέλος τη διαδικασίας........



      Πολλοί είναι παράλληλα και αυτοί οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει μέχρι τέλους και ελπίζουν ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής. 
     Αυτό παρατηρεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας και νεοεκλεγείς τοπικός σύμβουλος, Πάνος Καλογιάννης, ο οποίος έχει ξεκινήσει την καταγραφή των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων σε ολόκληρο το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας. 
     Όπως αναφέρει ο ίδιος, σχεδόν οι μισοί κτηνοτρόφοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στη διαδικασία αδειοδότησης και αντίθετα επιλέγουν να παρατήσουν το επάγγελμα παρά να τρέχουν πίσω από τις όποιες νέες εξελίξεις.
       Ο κτηνοτρόφος ο οποίος επιθυμεί να νομιμοποιήσει την εγκατάστασή του, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποια από τα αρμόδια γραφεία που αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων και να αποκτήσει μελέτη μηχανικού στην οποία θα καταγράφεται επακριβώς η εγκατάστασή του, εφόσον αυτή είναι εγγεγραμμένη στον ΟΣΔΕ και διαθέτει συμβόλαιο ιδιοκτησίας. 
       Στη συνέχεια, και με την καταβολή παραβόλου ύψους 315 ευρώ, ο σχετικός φάκελος κατατίθεται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στο Μεσολόγγι. Ο πρόσφατος νόμος 4280 του 2014 μάλιστα προβλέπει ότι μπορούν να νομιμοποιηθούν ακόμη και οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, ενώ δεκτές γίνονται πλέον από το υπουργείο Περιβάλλοντος και πιο «πρόχειρες» κατασκευές, όπως οι λαμαρινοκατασκευές.
       Από τη στιγμή όμως που εκδοθεί η άδεια εγκατάστασης, ξεκινούν τα δύσκολα για τους κτηνοτρόφους που επιθυμούν να ηλεκτροδοτήσουν την εγκατάστασή τους. Και αυτό, γιατί το κόστος της μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος με καλώδια, κολώνες και πιθανούς μετασχηματιστές που μπορεί να απαιτηθούν, είναι πολλές φορές δυσβάστακτο, αγγίζοντας τις αρκετές χιλιάδες ευρώ. Το κόστος μάλιστα αυξάνεται ανάλογα με τις αποστάσεις και το πόσο εύκολα ή μη είναι προσβάσιμο το κάθε μαντρί και σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται εντελώς απαγορευτικό σε σχέση με τα όποια οφέλη μπορεί να επέλθουν.
       Οι κτηνοτρόφοι που επιθυμούν έχουν δικαίωμα να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Έγγειων Βελτιώσεων και να κάνουν χρήση του προγράμματος Αγροτικού Εξηλεκτρισμού, το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καταβάλλοντας ένα επιπλέον παράβολο ύψους 50 ευρώ
     Σε περίπτωση που κάποιος επιλεχθεί για το πρόγραμμα, η ΔΕΗ αναλαμβάνει την εξέταση των σχετικών παραμέτρων και αποφαίνεται για το κόστος της εγκατάστασης, προσφέροντας σημαντική μείωση στην τελική τιμή. 
    Για την υλοποίηση του προγράμματος όμως απαιτείται η συνεχής ροή πόρων τους οποίους δεν διαθέτει η Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να μην είναι κανείς σίγουρος αν θα εγκριθεί η αίτησή του, ακόμη κι αν πληροί όλα τα κριτήρια. 
     Αν και αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη τέτοιο πρόγραμμα για πρώτη φορά μετά το 2009, οι πόροι του μπορεί να εξαντληθούν σύντομα και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο πότε θα εκχωρηθεί νέο κονδύλι
    Όλα αυτά, όπως είναι αναμενόμενο, λειτουργούν αποτρεπτικά για μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων που προτιμούν να μείνουν εκτός διαδικασίας. Ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, θεωρούν ότι όλο αυτό αποτελεί το τελευταίο χτύπημα στην κτηνοτροφία το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι να αντιπαλέψουν και προτιμούν απλά να τα παρατήσουν. 
     Δεν λείπουν όμως και αυτοί που βλέποντας πόσο δύσκολο είναι στην πράξη το να φτάσει ρεύμα στα μαντριά τους για να πάρουν μπρος τα αρμεκτικά μηχανήματα, προσδοκούν σε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση της τελευταίας στιγμής που θα τους απαλλάξει από αυτή την υποχρέωση. 
       Ένα άλλο ζήτημα που επίσης τους αποθαρρύνει, είναι ότι ακόμα και αν φτάσει το ρεύμα στα μαντριά τους, η λειτουργία της μηχανής απαιτεί νερό για τον καθαρισμό της, το οποίο επίσης δεν διαθέτουν στην πλειοψηφία τους, πράγμα που αποτελεί έναν ακόμη ανασχετικό παράγοντα.

     Ξεκινώντας ο Πάνος Καλογιάννης την διαδικασία καταγραφής των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων σε ολόκληρο το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, μετά από σύσταση του νεοεκλεγέντα δημάρχου, Γιώργου Αποστολάκη, συνάντησε αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που δεν επιθυμούν να μπουν σε διαδικασία αδειοδότησης, σχεδόν τους μισούς απ’ όσου απευθύνθηκε, όπως είπε ο ίδιος. 
     Η διαδικασία καταγραφής αυτή όμως είναι απαραίτητη, και αναμένουμε να λάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και οι αγροτικοί σύλλογοι άλλων περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας, αφού θα πρέπει να σχηματιστεί σαφής εικόνα για τον αριθμό τους τόσο στους δήμους όσο και στην Περιφέρεια, προκειμένου να μπορέσουν να τους παρέχουν την οποιαδήποτε βοήθεια.
       Αν και το άρμεγμα των ζώων με ηλεκτρικά αρμεκτήρια αποτελεί ένα βήμα εκσυγχρονισμού του κτηνοτροφικού επαγγέλματος με μακροπρόθεσμα οφέλη για την γαλακτοπαραγωγική διαδικασία, η υλοποίηση όλων των απαιτούμενων σταδίων προχωρά με «αγκάθια» για τους κτηνοτρόφους, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στην έξοδο από το επάγγελμα
      Η περίφημη επιστροφή στον πρωτογενή τομέα παραμένει όνειρο θερινής νυκτός, από τη στιγμή που το ζητούμενο είναι ακόμη και το εάν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε στην εξοχή και τον αγρό ακόμη και τους ήδη υπάρχοντες επαγγελματίες. 
     Για να προχωρήσει το πρόγραμμα και να υπάρξουν οφέλη και όχι επιβάρρυνση για τους κτηνοτρόφους χρειάζεται η στήριξη από την πολιτεία και περιμένουμε από τους αρμόδιους να πράξουν τα δέοντα, προτού αρχίσουμε να κάνουμε λόγο «για άλλη μια χαμένη ευκαιρία».

Κώστας Καρακώστας
Εφημερίδα "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ" 
 http://www.sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο