Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Αστακός και Πάλαιρος: Ξεχωριστοί προορισμοί αναψυχής για... όλα τα γούστα

Το PatrasEvents.gr προτείνει για ξεχωριστούς προορισμού αναψυχής τον Αστακό και την Πάλαιρο. 

Αστακός Αιτωλοακαρνανίας
    Ο Αστακός είναι μια πόλη στη δυτική ακτή του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο βασιλιά Αστακό. 
       Κτισμένος γραφικά, συνδυάζει στην ευρύτερη περιοχή του και τα τρία στοιχειά: βουνό, θάλασσα και πεδιάδα. Η βουνήσια ομορφιά με την πλούσια βιοποικιλότητα, τα εναλλασσόμενα οικοσυστήματα από βορρά προς νότο, σε συνδυασμό με την ιονιοπελαγίτικη γοητεία, αποτελούν για τον επισκέπτη μια δελεαστική πρόταση, παρέχοντας τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών μορφών δραστηριοτήτων και αποτελώντας το συνδετικό κρίκο της Ακαρνανίας με τα Επτάνησα. 
     Πρόκειαι για μια πόλη με ιστορία, ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ζωντάνια, που αξίζει κανείς να την επισκεφθεί για τα ιστορικά της μνημεία, τα αξιοθέατά της, αλλά και για τις όμορφες παραλίες της...........

 
       Ερχόμενος από το Λεσίνι ο επισκέπτης, θα αντικρύσει μία γραφική κωμόπολη στην οποία ξεχωρίζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νικολάου και στην αριστερή άκρη το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου μέσα σε ένα πευκόφυτο δασάκι. Επιπλέον, οι όμορφες αυλόπορτες των αρχοντικών, τα μαντεμένια σκαλιστά μπαλκόνια και τα γραφικά διώροφα στο λιμάνι, δημιουργούν μια εικόνα σαν πίνακα ζωγραφικής.
      Στο βάθος του Κόλπου, ο ανεμόμυλος και το καρνάγιο δίνουν το δικό τους χρώμα, σαν ξεχωριστή πινελιά πλάι στα γραφικά νησιώτικα σπιτάκια της παραλίας, ενώ βορειοανατολικά διακρίνονται τα απομεινάρια του Μεσαιωνικού οχυρού. 
    Στους πρόποδες του λόφου, κάτω από την καστροπολιτεία του Αστακού, βρίσκεται η «Σπηλιά του Κύκλωπα», μια τεράστια σπηλιά σε απόκρημνο και απροσπέλαστο σημείο, όπου λέγεται ότι κατοικούσε με το κοπάδι του ο ξακουστός Κύκλωπας Πολύφημος τον οποίο και τύφλωσε ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του. 
       Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την αρχαία πόλη του Αστακού, στα Β-ΒΑ της σημερινής πόλης, στην κορυφή του λόφου «Κάστρο», όπου υπάρχουν τα ερείπια και τα κυκλώπεια τείχη της αρχαίας οχυρωμένης Ακαρνανικής πόλης, η οποία έφερε το ίδιο όνομα. Σε απόσταση 200 μέτρων στα δυτικά της πύλης οχύρωσης, στην πλαγιά του λόφου, βρίσκεται ο εξάστυλος, αμφιπρόστυλος ναός του Καραού Διός. 
      Στην περιοχή του Αστακού υπάρχουν πεντακάθαρες και γαλανές παραλίες και απόμεροι κολπίσκοι για να απολαύσετε το μπάνιο σας (π.χ. παραλία Βελά και Σκάλα), αλλά και τα νησάκια των Εχινάδων, όπου έγινε η περίφημη ναυμαχία, γνωστή ως ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571 μ.Χ.) 
      Στην πόλη του Αστακού θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, καθώς και ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και ντόπιο κρέας τοπικών παραγωγών. Φυσικά δε λείπει η έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ από το λιμάνι του αναχωρούν καθημερινά πλοία για την Ιθάκη και την Κεφαλονιά. 

Το βελανιδοδάσος 
     Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο απέραντο βελανιδοδάσος, μοναδικό στην Ευρώπη, που διαθέτει το πιο σπάνιο είδος βελανιδιάς στον κόσμο. Παλαιότερα μάλιστα, ο Αστακός ήταν σημαντικό κέντρο εξαγωγής βελανιδιού από το δάσος αυτό. 
    Το τεράστιο βελανιδοδάσος είναι έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί ένα παράδεισο βιοποικιλότητας με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και μεγάλης αξίας και σπανιότητας χλωρίδα και πανίδα. Εκτείνεται από την παραλιακή περιοχή των όρμων Αστακού και Πλατυγιαλίου μέχρι τον ποταμό Αχελώο στα ανατολικά και την λίμνη Οζερό στα βορειοανατολικά και βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με τους γειτονικούς βιοτόπους του Αμβρακικού, του Δέλτα του Αχελώου κ.ά. Το ξύλο της βελανιδιάς τροφοδοτούσε για αιώνες τα καρνάγια της Ευρώπης, ενώ τα βελανίδια χρησιμοποιούνταν στη βυρσοδεψία και στη βαφική. Όμως η υπερβολική εκμετάλλευση του δάσους τα παλαιότερα χρόνια, αλλοίωσε τη μορφή και την έκτασή του και σήμερα χρήζει άμεσης προστασίας. 

Πώς θα πάτε: 
Ο Αστακός απέχει περίπου 300 χλμ. από την Αθήνα. Ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και συνεχίστε από Ρίο-Αντίρριο προς Αιτωλικό και Αστακό. Από το Μεσολόγγι ο Αστακός απέχει 65 χλμ., από το Αγρίνιο 60 χλμ. και από την Πρέβεζα 70 χλμ. 


Πάλαιρος 
      Εντυπωσιακό είναι το ταξίδι μέχρι την Πάλαιρο! Ξεκινώντας από Πάτρα με το αυτοκίνητο συνεχίζετε το ταξίδι σας περνώντας την γέφυρα για Αντίρριο. Ακολουθείτε την εθνική οδό για Αγρίνιο - Αμφιλοχία - Βόνιτσα - Πάλαιρο. Ποιο σύντομη (κατά μισή ώρα) και ποιό όμορφη είναι η διαδρομή από Μεσολόγγι - Αιτωλικό - Αστακό - Μύτικα - Πάλαιρο. Πραγματικά θα εκπλαγείτε από την ομορφιά του τοπίου, γι’αυτό σας προτείνουμε να συνδυάσετε και τις δυο διαδρομές.
      Η Πάλαιρος είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη με θέα το Μεγανήσι και την Λευκάδα! Η Λευκάδα απέχει μόλις 30΄και περνάτε από την κινητή γέφυρα χωρίς χρέωση.
  Εκδρομές, προς Λευκάδα, (γύρος Λευκάδας 2 ώρες περίπου), την Βόνιτσα (15΄), αλλά και προς Πρέβεζα (30΄), Πάργα, Σύβοτα.
Οι ντόπιοι είναι αρκετά φιλικοί και φιλόξενοι!
      Για τις οικογένειες είναι καλός προορισμός! Η θάλασσα έχει αμμουδιά και τα νερά δεν είναι βαθιά! Τα καταλύματα είναι ιδανικά για οικογένειες.
Γραφικό, παραθαλάσσιο μέρος με ήπιο κλίμα, καθαρή θάλασσα, συνδυάζει βουνό με θάλασσα, χαλάρωση, ηρεμία, ηλιοβασιλέματα...
      Για τους νέους θα ευχαριστηθούν την νυχτερινή ζωή τις εξορμήσεις στα νερά του Ιονίου καθώς και αποδράσεις μονοήμερες σε κοντινούς προορισμούς!
      Για τους μερακλήδες! στ  ο χωριό θα βρείτε πλήθος από ψητοπωλεία, που θα απολαύσετε ντόπια εδέσματα! Δοκιμάστε τα!
       Για τους δραστήριους ή τους ρομαντικούς η Πάλαιρος έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για θαλάσσια σπορ, μίνι κρουαζιέρες, αυθημερόν ταξίδια Λευκάδα - Ιωάννινα - Πάργα - Πρέβεζα - Μεσολόγγι - Αρχαία Ολυμπία.
      Στην πόλη θα βρείτε ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ και έντονη νυχτερινή ζωή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και τα Σαββατοκύριακα.

http://www.patrasevents.gr/


1 σχόλιο:

  1. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΝΕΜΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΛΗΘΟΥΝ ΓΙΑ 3 ΜΕΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΝΟ. ΕΝΑΣ ΑΣΤΑΚΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο