Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Το μνημόνιο...φεύγει, το ευρωσυμβόλαιο έρχεται!!

 
Το νέο «πακέτο» στήριξης, που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι για την οριστική διάσωση της Ελλάδας, δεν θα έχει τη μορφή μνημονίου.
Πιο συγκεκριμένα η πρόθεση των δανειστών είναι να μη ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα απαιτούνται μόνο σε περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος.
Ωστόσο, η Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα υπογράψουν ένα «ευρωσυμβόλαιο» το οποίο θα προβλέπει εποπτεία στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Η φοροδιαφυγή, ο καλύτερος συντονισμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων , η βελτίωση του δικαστικού συστήματος, η αξιολόγηση στο δημόσιο, η τραπεζική ενοποίηση θα είναι μερικές από τις βασικές πρόνοιες του ευρωσυμβολαίου.
Η ευρωζώνη θα ζητήσει επίσης επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων.
Σε ό,τι αφορά την βοήθεια των αδυνάτων που έχουν πληγεί από την πολιτική της κρίσης, θα προωθηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας, μέσω της αύξησης της συχνότητας των επανελέγχων.
Το πρώτο θετικό εργαλείο για την αξιολόγηση της Ελλάδας  είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες και προσεγγίζει τα 1,2-1,5 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε στη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης και των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, μετά το τελευταίο Eurogroup.
Στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα συζητηθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος. Το ποσό που θα απαιτηθεί εκτιμάται μεταξύ 13-15 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η τελική απόφαση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και το νέο πρόγραμμα θα ληφθεί τον Ιούνιο, ωστόσο η δέσμευση των εταίρων θα δημοσιοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές και η λύση που προκρίνεται είναι ένα έμμεσο «κούρεμα» του χρέους, το οποίο θα έχει τη μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων από 30 σε 50 χρόνια και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.
πηγη:achaianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο