Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ένωση Αστακηνών Αθήνας :Η σκέψη μας στην Κεφαλλονιά

Η Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Αστακηνών Αθήνας έστειλε, την επομένη του μεγάλου σεισμού, το ακόλουθο τηλεγράφημα προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλλονιάς
«Στις δύσκολες ώρες που περνάτε η ψυχή και η σκέψη μας είναι κοντά σας. Για άλλη μια φορά θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Κεφαλλονίτικη ψυχή θα βγει νικήτρια και από αυτή τη δοκιμασία».....



Και με την ευκαιρία αυτή να θυμηθούμε.
    Ο Αστακός και η ευρύτερη περιοχή της Ακαρνανίας διατηρούν δεσμούς με την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη επί αιώνες. Έχουν λοιπόν αυξημένη ευαισθησία για τη σημερινή δοκιμασία των από θαλάσσης γειτόνων τους.

    Στα νεότερα χρόνια με την ίδρυση και πληθυσμιακή ανάπτυξη της νέας πόλης του Αστακού σημαντικό τμήμα των κατοίκων του Αστακού προήρχετο από τα δύο αυτά νησιά. Οι καταλήξεις των επωνύμων και όχι μόνο το κάνουν αμέσως φανερό. Αρκετές από τις οικογένειες με άλλη προέλευση όπως για παράδειγμα Ηπειρώτες, κατέληξαν στον Αστακό μέσω Κεφαλλονιάς.
   Υπήρχαν στενοί δεσμοί εμπορίου και κοινωνικών σχέσεων. 
Οι παλαιότεροι θυμούνται τα καΐκια που πηγαινοερχόντουσαν μεταξύ Αστακού και των δύο νησιών, κυρίως με εμπορεύματα αλλά και επιβάτες. Άλλωστε πολλοί γάμοι είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ των κατοίκων τους. Για περισσότερο από μισό αιώνα υπάρχει ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ Αστακού-Ιθάκης-Κεφαλλονιάς.
Υπήρχαν επίσης δεσμοί θρησκευτικοί και πολιτιστικοί. Το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου αποτελεί και σήμερα σταθερό «προσκύνημα» για όλη τη περιοχή μας. Οι ορχήστρες που έπαιζαν δυτική χορευτική μουσική στις χοροεσπερίδες του Αστακού ερχόντουσαν, μέχρι και μετά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, από τα νησιά αυτά. Τα ανέκδοτα που ακόμη λέγονται για τους Κεφαλλονίτες είναι πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο