Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου

 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θεσπίζει σύστημα εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για να επιτευχθεί η μείωσή τους με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Με τη βοήθεια του συστήματος αυτού, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επιδιώκουν την εκ μέρους τους τήρηση των οικείων υποχρεώσεων περιορισμού των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις οποίες ανέλαβαν στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Οι εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της παραγωγής και μεταποίησης των σιδηρούχων μεταλλευμάτων, της εξορυκτικής βιομηχανίας και της παραγωγής χαρτιού και χαρτονιού υπόκεινται υποχρεωτικά στο εν λόγω σύστημα ανταλλαγής δικαιωμάτων.
Η οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Οκτωβρίου 2003, σχετικά με τη θέσπιση συστήματος για την εμπορία των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την τροποποίηση της οδηγίας 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου.
Η παρούσα οδηγία έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με σκοπό να ελαττώσει τις επιπτώσεις των εκπομπών αυτών στο κλίμα.

 
"Ας τολμήσουμε να επενδύσουμε στην πράσινη ενέργεια θέτοντας τους σωστούς κανόνες"
 
Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την μείωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, τη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην αγορά ενέργειας και την αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα: 
«Ηχηρή απάντηση στο ΥΠΕΚΑ έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο, εν όψει μάλιστα και ευρωεκλογών. Το μήνυμα είναι ένα και ξεκάθαρο: Έχουμε υποχρέωση να επενδύσουμε στην καθαρή ενέργεια, χωρίς να υποβαθμίζουμε με καθαρά επενδυτικούς και οικονομικοπολιτικούς όρους τις ΑΠΕ, στρέφοντας τα λάθη των κυβερνήσεων εναντίον τους.
Απαιτείται ενιαία και δεσμευτική ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική, που θα έπρεπε να είναι και ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ελληνικής Προεδρίας. Οι Ευρωβουλευτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για  την ανεπάρκεια των πρόσφατων προτάσεων της Κομισιόν, οι οποίες δεν περιείχαν κανένα στόχο για την ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ ταυτόχρονα μείωναν τον στόχο για τις ΑΠΕ, καθιστώντας τον δεσμευτικό μόνο σε επίπεδο ΕΕ.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, αντί να διαχειρίζεται λογιστικά το ενεργειακό μέλλον της χώρας και να οχυρώνεται πίσω από προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ας δείξει ότι τολμά να σχεδιάσει ένα μέλλον με ενεργειακή αυτονομία, με πράσινη ανάπτυξη, με δημιουργία αντίστοιχων θέσεων εργασίας. Ας δείξει πως μπορεί να έχει συγκροτημένο πλάνο, σταθερή και ακλόνητη θέση για την ενεργειακή μας πολιτική, την οποία αξιοποιεί και αντιλαμβάνεται ως εργαλείο. Εργαλείο εθνικής πολιτικής θωράκισης της χώρας μας, εργαλείο  διεξόδου από την κρίση »

1 σχόλιο:

  1. μαλιστα !!!! απο τα πυρηνικά δεν κινδυνεύουμε , ουτε απο τους τονους λυματων διχως επεξεργασία που χύνονται στους ωκεανούς .. η τρυπα του όζοντος , δεν ειχε μειωθει κατα πολυ οπως λεγανε ? θα πληρωνουμε φορους και για τις ανασες μας .. εκει το πανε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο