Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ: ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

ΝΕΑ  ΧΑΡΑΤΣΙΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ - ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ  ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ Ο,ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΑΜΕΙΩΤΗ

1.-Παγωνιά σε ολοένα και περισσότερα λαϊκά σπίτια φέρνουν χρόνο με το χρόνο τα ασήκωτα και συνεχώς διογκούμενα χαράτσια πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.  Με το καλημέρα του νέου χρόνου εκτός από τα δύο νέα χαράτσια στο χώρο της υγείας, (1 € για κάθε συνταγή για τα φάρμακα και  25 € για την εισαγωγή  στο νοσοκομείο) ανακοινώθηκαν οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ απ' το Μάρτη...... 



      Οι αυξήσεις γίνονται με σκοπό να καλυφθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.  Αυτό το έλλειμμα  θα έχει φτάσει στο τέλος του 2014 το 1,5 δισ. ευρώ.   Από το σύνολο του 1,5 δισ. €, το 1,3 δισ. €  θα επιβαρύνει τα οικιακά τιμολόγια (κατά 694,59 εκατ. € ) και τις υπόλοιπες χρήσεις χαμηλής τάσης, δηλαδή τα μικρομάγαζα (κατά 605,58 εκατ. € ) ενώ οι βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες θα συνεισφέρουν συνολικά μόλις το ποσό των 14,99 εκατ. €.
      Αυτά τα «κερατιάτικα» του 1,5 δις € , οφείλονται στην αγορά από τη ΔΕΗ της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι ιδιώτες από φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες, της οποίας το μέσο κόστος είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις συμβατικές πηγές Ενέργειας.
     Τα παραπάνω ποσά θα επιβαρυνθούν τα  λαϊκά νοικοκυριά, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και μικροεπιχειρηματίες.  Αναλυτικά οι αυξήσεις για τα λαϊκά στρώματα θα είναι:
·Αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης, 18,81 ευρώ/MWh, από 7,33, αύξηση 157%.(1MWh=1000KWh)
·Οικιακής χρήσης χαμηλής τάσης, 38,61 ευρώ/MWh, από 20,8, αύξηση 86%.
·Λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης, 45,33 ευρώ/MWh, από 21,77, αύξηση 108%.
      Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούλη το τέλος ΑΠΕ για την οικιακή χρήση είχε αυξηθεί από τα 9,53 ευρώ/MWh στα 20,8 ευρώ, δηλαδή αύξηση 118%, ενώ το βιομηχανικό ρεύμα είχε μειωθεί κατά 49%, «πέφτοντας» στα 1,79 ευρώ/MWh από 3,55.  Επίσης στην τελευταία πενταετία τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ανατιμήθηκαν σε ποσοστό 50%.

2.-Την στιγμή που ο ΟΑΕΔ μείωσε τα κονδύλια για τους ανέργους κατά 121 εκατομμύρια ευρώ για το νέο έτος και  η μείωση των σχετικών κονδυλίων σε σχέση με το 2012 φτάνει τα 362 εκατομμύρια ευρώ, κυβέρνηση και φιλικά της Μέσα Ενημέρωσης κομπορρημονούν για την επέκταση του επιδόματος που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους μακροχρόνια άνεργους, ύψους 200 ευρώ και στις ηλικίες κάτω των 45 ετών. Οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες που το επίδομα κοροϊδία θα το πάρει ένας στους 40 μακροχρόνια ανέργους…..

3.-Το καλοκαίρι του 2012 η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων υπέγραψε με τους ξενοδόχους κλαδική συλλογική σύμβαση που μείωνε τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά 15%! Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε τότε από εργοδότες και εργατοπατέρες ήταν η «κακή τουριστική χρονιά και τα μειωμένα κέρδη του 2011», που «έθεταν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό».
      Από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εισπράξεις των ξενοδόχων αυξήθηκαν από 10,44 δισ. ευρώ το 2012 σε περίπου 13 δισ. ευρώ το 2013 (25% περίπου), ενώ οι αφίξεις των τουριστών αυξήθηκαν  15,5%.  Οι μεγαλοξενοδόχοι είχαν επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, τζάμπα εργατική δύναμη με το μανδύα της μαθητείας, αδρή χρηματοδότηση με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Χιλιάδες απολύσεις έγιναν το προηγούμενο διάστημα στον κλάδο, επαληθεύοντας ότι η υποχώρηση στην επίθεση της εργοδοσίας δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, αλλά τις βάζει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.
     Στις 30/12/2013, η ίδια πλειοψηφία υπέγραψε νέα διετή κλαδική σύμβαση με τους Ξενοδόχους, η οποία προβλέπει διατήρηση και για το 2014 των πετσοκομμένων κατά 15% μισθών που ισχύουν από το καλοκαίρι του 2012 και 10ωρη απασχόληση, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
     Σε τελική ανάλυση, η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν την κρίση και ότι τώρα βγαίνουν ξανά χαμένοι από την ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος. Η κερδοφορία των ξενοδόχων δεν έφερε αυξήσεις στους μισθούς τους, αλλά νέες μειώσεις και παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Γι' αυτό πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Αυτά είναι τα «καλά» της «ανάπτυξης» που φέρνει για τους εργαζόμενους και την οποία στηρίζει η συνδικαλιστική πλειοψηφία.

    Οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις έχουν μόνο μία απάντηση. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους κλάδους, να ενισχυθεί η αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα, να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας και ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, όλων των ανθρώπων που υποφέρουν, ανοίγοντας το δρόμο για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας. 
   Καλά τα «φώτα και οι φωτισμοί» που τραγουδάνε τα παιδιά μέρες που 'ναι, αλλά ακόμα καλύτερο εκείνο το «συν Αθηνά και χείρα κίνει».


Λευκάδα 5-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο