Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Κολατσιό από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στους μαθητές του Γυμνασίου Λουτρού!

        Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χορηγεί την διανομή μικρογευμάτων σε 99 μαθητές του γυμνασίου Λουτρού, την στιγμή που το 25% των μαθητών αντιμετωπίζει πρόβλημα με την σίτισή του
       Το γυμνάσιο Λουτρού στον δήμο Αμφιλοχίας επιλέχθηκε κατόπιν αιτήσεως του υπευθύνου γενικής παιδαγωγικής ευθύνης κ. Κώστα Νάκου και της Διεύθυνσης, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής μαθητών που υλοποιείται σε σχολεία κοινωνικά ευπαθών περιοχών από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, με δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων........



       Στο γυμνάσιο Λουτρού, φοιτούν 99 παιδιά, τα οποία επί καθημερινής βάσης θα δικαιούνται να λαμβάνουν ένα υγιεινό μικρογεύμα, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σάντουιτς από φραντζολάκι ή ψωμί του τοστ ή αραβική πίτα με τυρί, γαλοπούλα ή κοτόπουλο και λαχανικά, ή κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κριτσίνα ή σπανακόπιτα ή άλλο είδος πίτας με λαχανικά με ελαιόλαδο καθώς και γάλα λευκό ή γιαούρτι λευκό, 3 φορές την εβδομάδα και φρέσκο φρούτο εποχής καθημερινά.
       Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων αυτών θα αποστέλλεται στο σχολείο ηλεκτρονικά από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis αφού πρωτίστως εξεταστούν ενδελεχώς οι φάκελοι με το ενημερωτικό υλικό για το σύνολο των μαθητών του σχολείου, οι οποίοι φάκελοι έχουν παραληφθεί από τους γονείς των μαθητών. Ο κάθε φάκελος περιλαμβάνει ενημερωτική επιστολή με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα και τις «υποχρεώσεις» των γονέων, ανώνυμα ερωτηματολόγια σχετικά με τις ανάγκες σίτισης της οικογένειας και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και έντυπο σχετικά με την υγιεινή διατροφή.
         Στο γυμνάσιο Λουτρού, σύμφωνα με την διευθύντριά του κα Λαμπρινή Τσόμπου, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, αφού η διεύθυνση του κυλικείου αρνήθηκε σθεναρά να συμμετάσχει. Η κα Τσόμπου τονίζει πως το πρόγραμμα χαροποίησε πολύ γονείς και μαθητές, διότι στο σχολείο αρκετά παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης. Το 25% των μαθητών είναι αντιμέτωπο με το πρόβλημα αυτό, ποσοστό που προέκυψε κατόπιν ενδελεχούς έρευνας της διεύθυνσης του σχολείου. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον κ. Νάκο θα παραδοθεί στο γυμνάσιο Λουτρού το ψυγείο που θα χρειάζεται για τα γεύματα αυτά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διανομή των μικρογευμάτων, η οποία θα γίνεται στο πρώτο διάλλειμα από μέλη του συλλόγου γονέων και μαθητών και την ίδια την διευθύντρια του γυμνασίου.
       Για την καλύτερη διαχείριση, τόσο των 99 τουλάχιστον μικρογευμάτων, όσο και για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος έχει οριστεί υπεύθυνος εκπαιδευτικός από το γυμνάσιο Λουτρού, ώστε να διαχειρίζεται κάθε θέμα για το πρόγραμμα αυτό.
     Παράλληλα, ο υπεύθυνος του προγράμματος θα παραλαμβάνει μικρογεύματα που περισσεύουν και θα τα καταγράφει με σκοπό τη διάθεσή τους σε παιδιά ή οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό θα γίνεται μετά από συνεννόηση με το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο πρέπει να ενημερώνεται για τον αριθμό των μικρογευμάτων που περισσεύουν ανά ημέρα, ενώ κατά την υλοποίησής του προβλέπεται και η διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο σχολείο που σχετίζονται με την διατροφή, οι οποίες θα έχουν ως αποδέκτες τόσο τους μαθητές του γυμνασίου Λουτρού, όσο και τους γονείς τους.
      Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται για να εκπληρώσει διπλό στόχο. Αφενός δίνει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν υγιεινό μικρογεύμα, ενώ συγχρόνως ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την προαγωγή της υγείας τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους, ενώ τα διαιτολόγια σχεδιάζονται με γνώμονα τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών και την υγιεινή διατροφή. 

     Ο υπεύθυνος γενικής παιδαγωγικής ευθύνης γυμνασίου Λουτρού κ. Κώστας Νάκος δήλωσε: «Στο επίκεντρο ο μαθητής. Λυπούμαστε που το 2014 υπάρχουν μαθητές που έχουν ανάγκη από συμπαράσταση, δεδομένης της αδυναμίας της οικογένειας να ανταποκριθεί σε αναγκαία ζητήματα. Επειδή όλες οι προσπάθειές μας έχουν σαν στόχο την μαθησιακή διαδικασία, την παιδαγωγική συγκρότηση, αλλά και τη εν γένει βοήθεια – στήριξη του μαθητή και κατά συνέπεια της οικογένειάς του. Προσπαθήσαμε με την διευθύντρια κ. Λ. Τσόμπου και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων μέσα από το πρόγραμμα αυτό και με την βοήθεια του ινστιτούτου που στηρίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» να δώσουμε πρώτον γνώσεις και τον υγιεινό τρόπο διατροφής στους μαθητές και δεύτερον μια σημαντική στήριξη γεύματος μέχρι τέλος του έτους».

     Η διευθύντρια κα Λαμπρινή Τσόμπου δήλωσε για το θέμα: «Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και εγώ είδαμε με πολύ ενδιαφέρον το θέμα και θα το προωθήσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» γιατί ήταν το μοναδικό που ανταποκρίθηκε. Λυπάμαι πολύ που το 2014 έχουμε παιδιά στα σχολεία που πεινάνε. Μας έφτασαν στο επίπεδο της επιβίωσης, μας απαξίωσαν μέχρι και ηθικά». 
     Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του γυμνασίου Λουτρού κα Ευσταθία Κατσούδα δήλωσε: «Το πρόγραμμα ήρθε στην καλύτερη στιγμή. Ο κόσμος εδώ υποφέρει, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που πεινάνε κυριολεκτικά. Με αυτό ανακουφίζονται πολλές οικογένειες. Ελπίζω να προσφερθεί βοήθεια και σε άλλα σχολεία και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί τονίζω ότι το πρόγραμμα ανακουφίζει πολλές οικογένειες».

Κων/νος Χονδρός- ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο