Φρένο στην επιστροφή των Αιτωλοακαρνάνων καπνοπαραγωγών στην καπνοκαλλιέργεια που παρατηρήθηκε την τελευταία τριετία και δημιούργησε κάποιες προσδοκίες στον αγροτικό χώρο φέρνει η απόφαση της καπνικής εταιρίας Μιχαηλίδη, να περιορίσει τις αγορές της στην περιοχή κατά 70% από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Την πρόθεση της αυτή γνωστοποίησε εκπρόσωπος της πριν 10 ημέρες σε συγκέντρωση παραγωγών στην περιοχή της Μακρυνείας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο cityVoice.gr, ο κ. Χαραλάμπους πρόεδρος του συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών στις Παπαδάτες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από τους περίπου 400 παραγωγούς της ποικιλίας Σ53 με τους οποίους συνεργάστηκε την περσινή χρονιά στην περιοχή, φέτος θα απορροφήσει την παραγωγή μόνο των 80 παραγωγών βάζοντας πλαφόν 200 συνολικά τόνους καπνού, καθορίζοντας μάλιστα ως κριτήρια για την επιλογή αυτών την τιμή τελευταίας πώλησης, εάν δηλάδη ξεπερνούσε τα 3 ευρώ το κιλό, καθώς επίσης εάν o παραγωγός πούλησε όλη την παραγόμενη ποσότητα στην εταιρία και δεν κράτησε ένα μέρος αυτής προκειμένου να την διοχετεύσει στην μαύρη αγορά καπνού...............
Το τελευταίο αποτελεί και τον βασικό ισχυρισμό των εταιρειών για την μείωση της ποσότητας που θα απορροφήσουν, και την διακοπή της συνεργασίας τους με εναν μεγάλο αριθμό παραγωγών καθώς όπως ισχυρίζονται κύκλοι της αγοράς καπνού υπήρξε αναντιστοιχία ανάμεσα στον όγκο παραγωγής που καλλιεργήθηκε και τον αριθμό των στρεμμάτων που αναπτύχθηκε η καπνοκαλλιέργεια, με την ποσότητα που τελικά διετέθηκε στους καπνεμπόρους.
Η εξέλιξη αυτή προβλημάτισε τους αγρότες των παραπάνω καπνοπαραγωγικών περιοχών, με δεδομένο ότι πολλοί από αυτούς την προηγούμενη περίοδο πάνω στην ανάπτυξη της δραστηριότητας προχώρησαν σε αγορά μηχανημάτων και υποδομών για τις ανάγκες της καλλιέργειας, ενώ όπως είναι φυσικό μια τέτοια εξέλιξη θα στερήσει και ένα εισόδημα ζωτικής σημασίας για αυτούς και τις οικογένειες τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποικιλία Σ 53 ήταν από τις λιγότερο κοστοβόρες καλλιέργειες καπνού (1 ευρώ το κιλό), και σε συνδυασμό με την οικογενειακή μορφή που είχε πάρει η εκμετάλλευση αλλά και τις σχετικά καλές τιμές (3 έως 4,5 ευρώ) ανάλογα με την ποιότητα, αποτελούσε μια από τις ελάχιστες επικερδής δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αρκετοί παράγωγοι πλέον στρέφονται στον χώρο της εμπορίας καπνού αναζητώντας άλλη εταιρεία που θα μπορούσε να απορροφήσει τις παραγόμενες ποσότητες, δίνοντας σχετικά επικερδής τιμές, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται να εγκαταλλείψουν οριστικά την καπνοκαλλιέργεια.
http://www.cityvoice.gr/
Γιατί θέλουν Σ53 και όχι τσεμπέλι.Γιατί πέφτει βαριά η πληρωμή απο τους εμπόρους πρέπει και οι αγρότες να καταλάβουν τα φτωχαδάκια τους εμπόρους και να δώσουν δωρεάν την παραγωγή τους
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλιτερα να πουλαμε καπνο στη μαυρη αγορα παρα σε επιτηδειους εμπορους.
ΑπάντησηΔιαγραφή