Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019

Κατμάρ: Το Ξηρομερίτικο νηστίσιμο γλυκό!!


          Την καθαρά Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής το νηστίσιμο γλυκό  Κατμάρ είχε την τιμητική του, στα χωριά του Ξηρομέρου και ήταν το συνηθισμένο γλυκό των ημερών της Αποκριάς
    Το Κατμάρ που ήταν εύκολο στην παρασκευή του, γλύκαινε τις ημέρες της νηστείας όλους τους Ξηρομερίτες.
        Δείτε τη συνταγή από την μαγείρισσα Ευτυχία Βενετίκου, η οποία κατάγεται από την Κατούνα, για όσους θέλουν να φτιάξουν το Κατμάρ, το Ξηρομερίτικο νηστίσιμο γλυκό!!............... 

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ....





Υλικά για το χωριάτικο φύλλο
-1 κιλό αλεύρι
-400γρ νερό 
-αλάτι
-1 κουταλιά της σούπας  λάδι 

Υλικά  για τη γέμιση
- ½  κιλό καρύδια –αμύγδαλα  ψιλοκομμένα
- 1 φακελάκι σουσάμι (100 γρ.)
- 2 κουταλιά της σούπας κανέλα
-½  κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
- ½  λάδι
-½  κούπα τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
-½  κούπα τσαγιού  ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το γαρύφαλλο το σουσάμι τη  κανέλα τη φρυγανιά και τη ζάχαρη  σε ένα μπολ.
Ανοίγουμε τα φύλλα και τα λαδώνομαι ένα ένα και ρίχνουμε  το μείγμα και μετά το βάζουμε σουρωτό στο λαδωμένο ταψί. .Αυτό το επαναλαμβάνουμε ώσπου να γεμίσει το ταψί Στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180ο βαθμούς .
Μόλις κρυώσει ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό από πάνω.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
















11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τύχη γλίτωσε το lap top...
Φαινόταν τόσο ζωντανό και λαχταριστό το δημιούργημα της κυρίας Ευτυχίας, που νόμιζα ότι θα το απολαύσω σπάζοντάς το...
Καλή σαρακοστή αναμένοντας το επόμενο δημιούργημα..

Ανώνυμος είπε...

Κατμαρ και ησυχη Συνειδηση και νερο καθαρο
δεν θες τιποτε αλλο.
κι' εχει ο θεος η ο δαρβινος

Ανώνυμος είπε...

Αφηστε τα πλουτη και ακουθειστε το τριπτυχο της επιτυχιας
κατμαρ - καθαρο νερο και ησυχη Συνειδηση

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι κατ Μαρ είναι κατσαρελια

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΚΑΤΣΑΡΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΓΕΜΙΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Αμα είναι από την Κατούνα , να πάει εκεί να ανάψει φούρνο όχι στο Αγράμπελο .

Ανώνυμος είπε...

Ίσως η πιο ζωντανή ανάρτηση συνταγής - παρασκευής. Εξαιρετική. Το κρατάω για να το φτιάχνω γιατί άμα πεθάνει η θεια μου, δεν πρόκειται να ξαναφτιάξει κανένας τέτοιο πράγμα στην οικογένεια.

Ανώνυμος είπε...

Η θεια να ζήσει και να δημιουργεί τις πιο Γλυκιές γεύσεις
Και παραδοσιακές ίσως συν ταγές



Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι πράγματι πολιτισμός και στοιχείο ταυτότητας. Μπράβο! Αυτά αξίζει να διασωζονται. Αν οι βλαχοδημαρχοι είχαν αίσθηση του τι σημαίνει πολιτισμική ιδιοπροσωπεια θα φροντιζαν να αναδειξουν τα ουσιώδη στοιχεία της ταυτότητας ενός τόπου.

Unknown είπε...

Μήπως αυτό το γλυκό, λέγεται και δίπλες?

Unknown είπε...

Πωωωω,πωωω!!! Τι μνήμες μου ξύπνησες τώρα... να είσαι καλά κορίτσι μου!!!