Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ζωοτροφών, λιπασμάτων και καυσίμων για τους αγρότες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας την ακόλουθη επίκαιρη ερώτηση:
.
Θέμα: Αυξήσεις στις τιμές ζωοτροφών, λιπασμάτων και καυσίμων για τους αγρότες.
.
Οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα , τις ζωοτροφές και πρόσφατα στα λιπάσματα, έχουν εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους αγροτικών εφοδίων και μεγαλύτερη φτώχεια και απόγνωση στη μικρομεσαία αγροτιά.
Ενώ το κόστος παραγωγής για τους αγροκτηνοτρόφους ανεβαίνει, οι τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα μειώνονται. Στα λιγοστά προϊόντα που η τιμή παραγωγού έχει ανέβει, όπως στο μπαμπάκι οι θεομηνίες και η ασθένεια του «πράσινου σκουληκιού» μείωσαν δραματικά την παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.
Η δημιουργία παρατηρητηρίου των τιμών στα αγροτικά εφόδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά αποτελεί ένα όργανο αναποτελεσματικό, διακοσμητικό, που εμπαίζει προκλητικά τους αγρότες. Αφού η κυβέρνηση έχει συμβάλει στην αύξηση του κόστους παραγωγής με τις μεγάλες αυξήσεις του ειδικού φόρου στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ, που σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής συνέβαλαν ώστε να αυξηθούν οι τιμές στα καύσιμα κατά 31% και του αγροτικού κόστους παραγωγής για το δωδεκάμηνο Ιούλης 2009 - Ιούλης 2010 να αυξηθεί κατά 3,8%,
Εξάλλου με το παρατηρητήριο αγροτικών εφοδίων απλά και μόνο θα βλέπει η κυβέρνηση την ανηφόρα στις τιμές χωρίς να παρεμβαίνει για τη μείωση τους, αφού στην ελεύθερη αγορά που πρεσβεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και των μονοπωλίων. Έτσι το κόστος παραγωγής για την αγροτιά δεν πρόκειται να μειωθεί. Ούτε επίσης οι αγροτικές τιμές παραγωγού θα αυξηθούν για να δίνουν βιώσιμο εισόδημα στη φτωχομεσαία αγροτιά.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:
1. Αν γνωρίζουν τις πρόσφατες αυθαίρετες αυξήσεις στα λιπάσματα ;
2. Τι ουσιαστικά μέτρα θα πάρουν για τη μείωση στις τιμές των αγροεφοδίων και συνολικά του κόστους παραγωγής, για να προστατευτουν οι μικρομεσαίοι αγροκτηνοτρόφοι από την εκμετάλλευση των βιομηχάνων αγροτικών εφοδίων;

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο