Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Αφιέρωμα μνήμης στον συγγραφέα ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟ απο το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Βόνιτσας και στο βιβλίο του: «Ο γυρισμός του Απόδημου»!

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Αφιέρωμα μνήμης στον συγγραφέα ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟ απο το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Βόνιτσας

Όταν σε τούτα τα χώματα, τ’ ανθρώπινα μάτια τούτων των ντόπιων, δεν σε βλέπουν συχνά και τα αυτιά τους δεν ακούνε μαντάτα για σένα, τότε η μνήμη τους σε βάζει παράμερα μαζί με άλλους που φυγαν για τα νεκροτόπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΣ

          Φέτος το Καλοκαίρι η Λουκία Κακούρη Αρνή, έκανε το μεγάλο βήμα, πήρε πάνω της όλο το βάρος της συγκέντρωσης στοιχείων   και παρουσίασε την ζωή και το έργο του Γιάννη Κουτρουλού. 
      Ο Σύλλογος Μοναστηρακιωτών Αθήνας και ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας, το καλοκαίρι που μας πέρασε διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στον συγγραφέα και χημικό ερευνητή Γιάννη Κουτρουλό. 
Μίλησαν οι:
Λουκία Αρνή- Κακούρη, καθηγήτρια φιλόλογος, Γιώργος Τσούκας, πρώην Γενικός Διευθυντής Υπουργείο Ανάπτυξης, Παναγιώτα Αρίδα, καθηγήτρια Φιλόλογος, Σταθούλα Γουρούνα, καθηγήτρια φιλόλογος.
Αποσπάσματα από το συγγραφικό του έργο διάβασαν  οι μαθητές:  Αρετή Πέτσα, Αντώνης Καραμπάς και Ροδόκλεια Κακούρη........



          Κανείς μας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο Γιάννης Κουτρουλός εκτός από άριστος και αναγνωρισμένος επιστήμονας των θετικών επιστημών (επί πολλά έτη σε ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης),  ήταν και ένας λογοτέχνης. Η Λουκία (η δική μας «Λιλίκα») παρουσίασε αποσπάσματα από τα βιβλία «Στον Καφενέ του Πλάτανου» και ο "Ο Αλλόγνωμος".

      Για το βιβλίο  «Ο γυρισμός του Απόδημου» δεν υπήρχαν στοιχεία καθόσον δεν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και ένα (μάλλον μοναδικό) αντίγραφο το είχε η Σωτηρία Προκόπη. Μετά από μια περιήγηση που είχαμε στο Μεσαιωνικό κάστρο της Βόνιτσας, μας το έδωσε για να το σκανάρουμε.

         «Ο γυρισμός του Απόδημου» καταγράφει σκηνή - σκηνή την ζωή σε ένα χωριό της Ακαρνανίας, τις μορφές ανθρώπων που η άγρια φύση, το μοναδικό ξηρομερίτικο τοπίο, έχει διαμορφώσει και έχει παγιώσει πάνω τους ένα ιδιόμορφο χαρακτήρα.

        Ο Γιάννης Κουτρουλός, ο Πλαστουργός των λέξεων, ο περιηγητής τοπίων, ο καταγραφέας ανθρώπινων χαρακτήρων.
       Αν κλείναμε το άρθρο μας με την αντιστοίχιση του βιβλίου «Ανατολικά της Εδέμ» με το βιβλίο «Ο Γυρισμός του Απόδημου» δεν θα ήταν υπερβολή ούτε υπέρβαση.
       Τα συγχαρητήρια μας στην Λουκία Κακούρη Αρνή για την πρωτοβουλία της και την παρουσίαση της εκδήλωσης στο Μοναστηράκι Βόνιτσας για τον Γιάννη Κουτρουλό. Μια εκδήλωση με την υποστήριξη του Κέντρου Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

Στο σημερινό μας άρθρο θα παραθέσουμε το κείμενο της εισαγωγής  αυτού του βιβλίου. Σε επόμενο άρθρο μας, θα δημοσιεύσουμε αποσπάσματα από αυτό το μοναδικό βιβλίο.

Εισαγωγή
                  Όταν σε τούτα τα χώματα, τ’ ανθρώπινα μάτια τούτων των ντόπιων, δεν σε βλέπουν συχνά και τα αυτιά τους δεν ακούνε μαντάτα για σένα, τότε η μνήμη τους σε βάζει παράμερα μαζί με άλλους που φυγαν για τα νεκροτόπια.
         Κι αν ξαφνικά, ξαναγυρίσεις προς τα δώ αφού περάσουνε χρόνια και σε δούνε τα μάτια τους, τότε ψάχνουν τ’ απέξω σου, βλεματίζουν πρόσωπο και κορμοστασιά, παρακολουθούν προσέχουν τους τρόπους σου, τη γλωσσοστροφή της λαλιάς σου, τα νεύματά σου, κι αν νοήσουν, οσφρανθούνε , οιωνοσκοπεύουν, πως γύρισες μ΄αλλαγμένο το νού σου και γύρισες κι άδραχμος τότε να περιμένεις δολορραφίες με σκοπό να σε σαλαγήσουν και να σε διώξουν από τούτα τα χώματα σαν ξένο σώμα από το δικό τους κόσμο.

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Απο την εκδήλωση που διοργάνωσε Σύλλογος Μοναστηρακιωτών Αθήνας και ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας, αφιερωμένη στον συγγραφέα και χημικό ερευνητή Γιάννη Κουτρουλό...















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο