Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Αριθμός ρεκόρ τα ανασφάλιστα οχήματα στο Αγρίνιο

    Σε διάστημα 7 μηνών στο Αγρίνιο εντοπίστηκαν από την αστυνομία 660 ανασφάλιστα οχήματα την στιγμή που το ίδιο χρονικό διάστημα στην Πάτρα εντοπίστηκαν 295.

      Αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του δήμου Αγρινίου είναι τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους του, καθώς από την 1η Ιανουαρίου έως και την 10η Ιουλίου, η Τροχαία Αγρινίου βεβαίωσε 660 περιπτώσεις ανασφάλιστων οχημάτων, την στιγμή που στην Πάτρα, που ο πληθυσμός είναι πολλαπλάσιος απ’ αυτόν του Αγρινίου, εντοπίστηκαν μόλις 295 ανασφάλιστα οχήματα ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο.
      Το τελευταίο δεκαήμερο η Τροχαία Αγρινίου βεβαίωσε 17 περιπτώσεις ανασφάλιστων οχημάτων, την στιγμή που επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα η Τροχαία των Πατρών βεβαίωσε 14 περιπτώσεις............



      Η οικονομική κρίση έχει ωθήσει πολλούς οδηγούς να αφήνουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους, ώστε να μειώσουν τα κόστη τους και τον προϋπολογισμό τους, «μετατρέποντας» τα οχήματά τους σε «παγίδες» σε περίπτωση ατυχήματος, τόσο για τους υπόλοιπους οδηγούς όσο και για τους ίδιους, καθώς, στην περίπτωση που εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα, ακόμη υλικών ζημιών, ανεξάρτητα υπαιτιότητας του οδηγού του, αφαιρούνται κατ’ ευθείαν τα στοιχεία κυκλοφορίας του ανασφάλιστου οχήματος για 2 χρόνια και για 3 χρόνια στην περίπτωση υπαιτιότητας του οδηγού του.
     Η νομοθεσία για τα οχήματα – «παγίδες», που μπορεί να είναι άριστα στην λειτουργία τους και στην παθητική και ενεργητική τους ασφάλεια, αλλά να είναι ανασφάλιστα, προβλέπει ότι πέραν των ποινικών συνεπειών σε βαθμό πταίσματος που επιβάλλονται στον οδηγό ο οποίος εντοπίζεται να οδηγεί χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο, βεβαιώνεται και διοικητικό πρόστιμο από 250 έως 1000 ευρώ ανάλογα με το είδος του οχήματος (250 ευρώ για μοτοσικλέτα, 500 ευρώ για αυτοκίνητο και 1000 ευρώ για φορτηγό) ενώ αφαιρούνται και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού και τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος για 6 μήνες αντί για 10 ημέρες που ισχύει έως πρόσφατα.
       Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα, Αστυνόμος Α΄ κ. Χαράλαμπος Σφέτσος δήλωσε στην «Σ», για το ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων: «Η Ελληνική Αστυνομία στοχεύοντας στην ασφάλεια των επιβατών, διενεργεί συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους για την αποτροπή κυκλοφορίας οχημάτων των οποίων οι οδηγοί δεν είναι εφοδιασμένοι με ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και το αντιμετωπίζουμε με την ανάλογη βαρύτητα, τόσο στους συνήθεις τροχονομικούς ελέγχους όσο και με ειδικά κλιμάκια των υπηρεσιών μας τα οποία συγκροτούνται αποκλειστικά για το σκοπό. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό από όλους ότι οποιοδήποτε πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αποκλειστικά με αστυνομικά μέτρα. Άρα στην προσπάθειά μας για τη ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καλούμε όλους τους οδηγούς, πριν ακόμα θέσουν σε λειτουργία το αυτοκίνητο τους, να αναλογιστούν τις σοβαρές νομικές και οικονομικές συνέπειες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εάν εμπλακούν χωρίς ασφάλεια σε ένα τροχαίο ατύχημα. Εμείς ως αστυνομία οφείλουμε να συνεχίσουμε τους αυστηρούς ελέγχους σε αυτό τον τομέα, βεβαιώνοντας πρόστιμα και αφαιρώντας τις πινακίδες των οχημάτων και τα διπλώματα των παραβατών οδηγών. Αυτό όμως δεν θα ήταν απαραίτητο εάν όλοι μας, ως πολίτες και μέλη της κοινωνίας, αντιλαμβανόμασταν το μέγεθος της ατομικής ευθύνης μας όταν οδηγούμε ένα ανασφάλιστο όχημα και εμπλέκουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους άλλους οδηγούς σε δαιδαλώδεις διαδικασίες μετά από ένα τροχαίο ατύχημα».

Κων/νος Χονδρός

Εφημερίδα «Συνείδηση»
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο