Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

«Ενέργεια» ουσίας από την παράταξη Πιστιόλα


 «Ενέργεια» ουσίας από την παράταξη Πιστιόλα

Επιμένει ο Κ. Πιστιόλας στην ανάγκη άμεσης συγκρότησης Συντονιστικής Επιτροπής για την Τριχωνίδα και τα λοιπά έργα των εταιρειών που έρχονται να λεηλατήσουν την περιοχή – Όλα τα θέματα που έθεσε η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.....

 

Με παρατηρήσεις σχετικά με τον νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, η οποία και πραγματοποιήθηκε με βάση αυτόν, γεγονός που δεν επέτρεψε τη σύνηθη διαδικασία των ερωτήσεων.

Στην πραγματικότητα η Δημοτική Αρχή έκανε μονομερή εφαρμογή του νέου κανονισμού επιβάλλοντας την μη δυνατότητα κατάθεσης ερωτήσεων, χωρίς όμως να έχει αποστείλει στους επικεφαλής των το σχέδιο ημερήσιας διάταξης τρεις μέρες πριν την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπως προβλέπει ο νέος κανονισμός, μη δίνοντας έτσι τη δυνατότητα προσθήκης θέματος, όπως θα μπορούσε και επιθυμούσε να κάνει η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά».

Ωστόσο, η δημοτική παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», παρεμβαίνοντας στα εγγεγραμμένα θέματα στην ημερήσια διάταξη ανέδειξε σημαντικά θέματα σχετικά με τη λειτουργία της πόλης. Ένα από αυτά τέθηκε από τον κ. Παναγιώτη Καψάλη και αφορά ελλιπέστατη τροχονόμευση και στην επιλογή της Δημοτικής Αρχής να τοποθετήσει σε πολλούς δρόμους αντιαισθητικά σαμαράκια και κολονάκια, τα οποία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση, αντιθέτως συμβάλλουν στην ένταση των προβλημάτων της κυκλοφορίας των οχημάτων. Εύλογα ερωτήματα τέθηκαν σχετικά και με τα κριτήρια επιλογής των δρόμων τοποθέτησής τους και κυρίως τα όρια που έχουν τεθεί, αλλά και το κόστος για το Δήμο.

Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Κώστας Πιστιόλας επεσήμανε την έλλειψη οδικής κουλτούρας, που σε συνδυασμό με την κακή έως ανύπαρκτη αστυνόμευση, συμβάλλει στη δημιουργία συνθήκων οδηγηκής ανομίας.  Ταυτόχρονα, με έμφαση επεσήμανε την μεγάλη καθυστέρηση που συχνά παρατηρείται στην ολοκλήρωση των όποιων παρεμβάσεων.

Σε ότι αφορά το έργο «κατεπείγουσας ανάγκης» της ΔΕΥΑ στο κέντρο (ανοιχτού εμπορίου) της πόλης, που για τρεις μήνες «ξεχάστηκε» αυτός ο επείγον χαρακτήρας, επίσης τέθηκε με έμφαση από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με τις ανάλογες παρατηρήσεις για τα σοβαρά προβλήματα που πλέον δημιουργούνται, αλλά κυρίως για τους ενδεχόμενους κινδύνους κατά το «ξεχασμένο» τρίμηνο.

Συνέπεια, …στην αδράνεια και την ολιγωρία. Αυτό καταλόγισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», Κώστας Πιστιόλας, στη Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη άμεσης συγκρότησης της Συντονιστικής Επιτροπής, στα πρότυπα εκείνης που έχει αναλάβει την αποτροπή της Εκτροπής του Αχελώου, με αντικείμενο την υπεράσπιση συνολικά του υδάτινου στοιχείου της περιοχής, που απροκάλυπτα πλέον έχει μπει στο στόχαστρο αλλότριων προς των τόπο συμφερόντων.

O κ. Πιστιόλας επανήλθε στο μείζον για την περιοχή θέμα της αντλησιοταμίευσης και των πολλών παράλληλων παρεμβάσεων που φαίνεται ότι σχεδιάζονται, για να υπενθυμίσει ότι η πρότασή του υιοθετήθηκε μεν απ’ το Σώμα πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ουδέποτε όμως ενεργοποιήθηκε, αφού η Δημοτική Αρχή αδράνησε, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον μπροστά στα αδιέξοδα της δικής της ολιγωρίας.

Ο κ. Πιστιόλας τόνισε ωστόσο πως έστω και τώρα, μια τέτοια «Ομάδα Εργασίας» θα μπορούσε να κινηθεί με ταχύτητα και να παράξει αποτέλεσμα, με πολιτικές ενέργειες, με επιστημονική κατοχύρωση και με νομικές, αν χρειαστεί, παρεμβάσεις. Με νόημα σημείωσε, μάλιστα, πως δεν αρκεί να λέμε πως αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας, αλλά πρέπει και να το αποδεικνύουμε στην πράξη….

Με αυτές τις σκέψεις ο κ. Πιστιόλας ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει υπεύθυνα και ολοκληρωμένα την τοπική κοινωνία για τους σχεδιασμούς σχετικά με τις φυσικές και τεχνητές μικρές και μεγάλες δεξαμενές ύδατος στην ευρύτερη περιοχή και το πως ο Δήμος Αγρινίου σκέφτεται να ενεργήσει προκειμένου να αποτρέψει τα σχέδια των εταιρειών.

Την παράμετρο των Ενεργειακών Κοινοτήτων έθιξε απ’ την πλευρά του ο κ. Νίκος Γκρίζης, επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής στην παραγωγή ενέργειας από πολίτες (αγρότες, εργάτες) για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και όχι από εταιρείες κολοσσούς, που στοχεύουν μόνο στο κέρδος.

Σε θέμα σχετικά με το ΔΗΠΕΘΕ ο κ. Πιστιόλας σημείωσε ότι κλήθηκε σε συνεδρίαση να αποφασίσει για οικονομικές καταστάσεις που ουδέποτε έλαβε ..και ως εκ τούτου επέλεξε να μην παραστεί, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Κριτική άσκησε και για την ευτελή συμμετοχή της Περιφέρειας Δ. Ε. στον προϋπολογισμό του ΔΗΠΕΘΕ. Επίσης, με έμφαση επεσήμανε ότι «δεν γίνεται σε θέματα πολιτισμού να υπάρχει αμοιβή σε αιρετούς»…και μάλιστα να διπλασιάζεται η όποια αμοιβή, όταν σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει εθελοντική προσφορά.

Στη διαδικασία της Λογοδοσίας που ακολούθησε ο κ. Πιστιόλας έθεσε, για μια ακόμη φορά, το θέμα της συνολικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, ασκώντας δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή, οι πολιτικές της οποίας έχουν εξαντληθεί σε ένα υπερβολικού κόστους καταφύγιο, το οποίο και κάποια στιγμή στο μέλλον θα λειτουργήσει για να στεγάσει μόλις μερικές δεκάδες αδέσποτα, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί.

Ο κ. Πιστιόλας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ο ίδιος έχει αναλάβει, έκανε λόγο για αδυναμία συνεννόησης και κακή συνεργασία, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή, αντί να δίνει λύσεις, έχει καταστεί η ίδια μέρος του προβλήματος. Υπενθύμισε την υποχρέωση του Δήμου για το σχεδιασμό και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, επισημαίνοντας την απουσία δράσεων υιοθεσίας, που, όπως και στο παρελθόν έχει τονίσει η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», αποτελούν ίσως τη μόνη πραγματική λύση. Αυτό όμως προϋποθέτει πραγματική αγάπη για τα ζώα, σεβασμό, ουσιαστική διάθεση προσφοράς και, φυσικά, συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τους εθελοντές, στους οποίος συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος. Όπως επεσήμανε ο κ. Πιστιόλας, οι εθελοντές θα πρέπει να αξιοποιηθούν, ως αρωγοί των πρωτοβουλιών που ο Δήμος οφείλει να αναλάβει.

Ένα σημαντικό έλλειμμα της πόλης του Αγρινίου ανέδειξε ο κ. Σπύρος Γρίνος: την κακή οδοσήμανση. Όπως υποστήριξε η επισήμανση και αρίθμηση των οδών, ακόμη και σε κεντρικότατους δρόμους, είναι τουλάχιστον προβληματική και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις εσφαλμένη, δεν υπάρχει δε συγχρονισμός με την ηλεκτρονική αντιστοίχιση! Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό δημιουργεί πρακτικά ζητήματα στην ίδια τη λειτουργία της πόλης και σειρά προβλημάτων στους κατοίκους και πολύ περισσότερο σε επισκέπτες που δεν γνωρίζουν την πόλη. Τόνισε δε ότι το κόστος για να τοποθετηθούν πινακίδες με το όνομα και τον αριθμό των οδών δεν είναι απαγορευτικό για το Δήμο Αγρινίου.

O κ. Πιστιόλας συμπληρωματικά τόνισε την ανάγκη τοποθέτησης πινακίδων σήμανσης -πληροφόρησης για τα μνημεία και τους επισκέψιμους χώρους, ζήτησε δε ομοιομορφία στην οδοσήμανση.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο