Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Περιμένουν ενίσχυση τα δασαρχεία του νομού – Περιπολίες μετ’ εμποδίων


Με ελλείψεις σε προσωπικό και ακατάλληλα οχήματα η μάχη κατά της λαθροϋλοτομίας στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ τα δασαρχεία περιμένουν ενισχύσεις καθώς οι περιπολίες γίνονται μετ’ εμποδίων ....

Με την υποστελέχωση, τις ελλείψεις σε σύγχρονα και ασφαλή οχήματα και με τους λαθροϋλοτόμους «δίνουν» καθημερινή «μάχη» οι υπάλληλοι των τεσσάρων Δασαρχείων του νομού και της Δασικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας.


Η εμπειρία τους, η γνώση της περιοχής και η θέλησή τους να ανταποκριθούν επάξια στα καθήκοντά τους αποτελεί γι’ αυτούς, αλλά και για την προστασία των δασών του νομού μας, «όπλο», το οποίο επί χρόνια καταγράφει νίκες στην πάταξη της λαθροϋλοτομίας.


Καθημερινά καταπολεμούν στο μέτρο του εφικτού, βάσει δηλαδή της χρηματοδότησης των υπηρεσιών από το Κράτος και των δυνατοτήτων που έχει η κάθε υπηρεσία, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας, ενώ βάρος δίνεται κυρίως στο Ξηρόμερο, στον Ορεινό Βάλτο, αλλά και στην περιοχή πέριξ της Αμφιλοχίας, διότι οι τάσεις για λαθροϋλοτομία τα τελευταία χρόνια είναι αυξητικές στις συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που είναι αποτέλεσμα και της οικονομικής κρίσης.


Η εντατικοποίηση των ελέγχων ισχύει για όλα τα δασαρχεία και τις υπηρεσίες δασών στην Αιτωλοακαρνανία, στο πλαίσιο του προγράμματος της πρόληψης. Όπως προβλέπεται οι κατασχεθέντες ποσότητες αποδίδονται στους τοπικούς πληθυσμούς, με τις μεγαλύτερες να δημοπρατούνται βάσει νόμου, ενώ αν κατασχεθεί κάποια ποσότητα κοντά σε αστικό κέντρο τότε θα δημοπρατηθεί, ανεξαρτήτως της ποσότητας.


Ουκ ολίγες φορές κατά τα προηγούμενα χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία, ξεπερνώντας τον εαυτό τους οι άνθρωποι των δασαρχείων έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις ακόμη και μετά από καταδιώξεις λαθροϋλοτόμων, προστατεύοντας έτσι τα δάση του νομού.


Φέτος, αν και μέχρι πριν λίγες ημέρες ο καιρός βοηθούσε και δεν είχε «δείξει τα δόντια του» ήδη έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις, αλλά και σε μηνύσεις, ενώ είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας και για να προστατέψουν τα δάση του νομού μας απέναντι από κάθε πιθανό κίνδυνο.


Τα προβλήματα βέβαια είναι πολλά και μεγάλα, καθώς η έλλειψη σε προσωπικό είναι μεγάλη, όπως επίσης τα οχήματά τους δεν είναι κατάλληλα πλέον, αλλά όπως τόνισε μιλώντας στη «Σ» η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας, Αναστασία Λεπίδη: «σε κάθε περίπτωση όλες οι περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας περιπολούνται».


Συγκεκριμένα, η κα. Λεπίδη επεσήμανε:


«Στο πλαίσιο του προγράμματος δασοπροστασίας που εκτελούμε γίνονται οι περιπολίες των υπαλλήλων από όλα τα δασαρχεία του νομού.


Έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα σχετικά με τη λαθροϋλοτομία, ενώ ήδη υποβάλαμε μηνύσεις και έχουμε προβεί σε κατασχέσεις. Τώρα ξεκίνησαν να παρουσιάζονται περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας, διότι ο καιρός που υπήρχε μέχρι και πριν λίγες ημέρες βοηθούσε και κατ’ επέκταση είχε περιοριστεί και η λαθροϋλοτομία.


Το προσωπικό και στα τέσσερα δασαρχεία της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και στην Διεύθυνση Δασών του νομού είναι ελλιπέστατο. Επίσης είναι σημαντικό και το ότι άρχισαν να μειώνονται και οι δασοφύλακες λόγω συνταξιοδοτήσεων. Ένα ακόμη ζήτημα είναι ότι ο μέσος όρος των δασικών της περιοχής είναι τα 55 έτη. Συνεπώς, αυτό είναι μια δυσκολία ακόμη στην άσκηση των καθηκόντων μας, αλλά σε κάθε περίπτωση όλες οι περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας περιπολούνται.


Υπάρχουν επίσης ελλείψεις και σε οχήματα. Τα οχήματά μας προσπαθούμε να τα συντηρούμε συνεχώς, αλλά πλέον δεν έχουν την αξιοπιστία που απαιτείται για την δουλειά αυτή και θα μπορούσα να πω πως είναι επικίνδυνα.


Ακόμη και στα οχήματα κάνουμε διαχείριση, ώστε να μπορούμε να έχουμε και κάποιο σε καλύτερη κατάσταση για να μπορούμε να δουλέψουμε και να κινηθούμε, όπως πρέπει.


Οι περιπολίες ωστόσο, παρά τις ελλείψεις, είναι καθημερινές σε όλη την εμβέλεια του νομού Αιτωλοακαρνανίας, από άκρη σε άκρη, όπως προαναφέραμε. Όλα τα δασαρχεία του νομού δηλαδή διαθέτουν καθημερινές και συνεχείς περιπολίες καλύπτοντας όλη την περιοχή ευθύνης τους.


Σχετικά με την ενίσχυση της υπηρεσίας γνωρίζουμε πως υπάρχει προκήρυξη για τεχνολόγους δασοπονίας. Η προθεσμία για τις αιτήσεις τους έληξαν στις αρχές Νοεμβρίου και αναμένουμε να βρουν τα αποτελέσματα των επιτυχόντων, που θα προκύψουν μέσα από τον γραπτό διαγωνισμό που είχαν συμμετάσχει, ώστε να δούμε με πόσους δασολόγους θα ενισχυθεί η περιοχή μας.


Η ενίσχυση αυτή θα μας βοηθήσει πάρα πολύ, αρκεί να βρεθούν οι συνάδελφοι που θα έρθουν στην περιοχή μας. Εξίσου σημαντικό είναι οι συνάδελφοι αυτοί να μην μείνουν μόνο για τη δόκιμη θητεία τους στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά το θέμα είναι να παραμείνουν στην περιοχή μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Κάνουμε κάθε τι δυνατό για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, τόσο απέναντι στην υπηρεσία μας και στο κράτος, όσο και απέναντι στους πολίτες και να προστατέψουμε τα δάση μας».


Να υπενθυμίσουμε πως στην Αιτωλοακαρνανία το 2019 σχετικά με την παράνομη υλοτομία υπεβλήθησαν 31 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 120 τόνοι καυσόξυλων, κατασχέθηκε 1 φορτηγό και 3 αλυσοπρίονα. Το 2020 υπεβλήθησαν 30 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 707 τόνοι καυσόξυλων και κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα. Το 2021 υπεβλήθησαν περισσότερες από 13 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 67 τόνοι καυσόξυλων και κατασχέθηκε 1 αυτοκίνητο και 1 φορτηγό! Το 2022 από τον μήνα Ιούλιο και μέχρι τον Οκτώβριο από τα δασαρχεία της Αιτωλοακαρνανίας έχουν υποβληθεί 14 μηνύσεις, έχει κατασχεθεί ένα φορτηγό αυτοκίνητο, 3 αλυσοπρίονα και 75 τόνοι καυσόξυλα.


Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

9 σχόλια:

  1. ΓΙΑΥΤΟ ΑΛΟΝΙΖΟΥΝ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ,ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ--------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ξερετε ονοματα ????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑΙ'''''''για πατε για εναν καφε στα καφενεια εκει θα σασ πουν ποιοι κοβουν τοσεσ μεγαλεσ βελανιδιεσ για καυσοξυλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας πήρε ο πόνος για τα δάση τα φωτοβολταϊκά δεν τα βλέπει κανείς που έχουν κόψει όλα τα δέντρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολα αγροτικα κουβαλανε ξιλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τρισ εινι που κοβουν ολα τα δεντρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε μια κλειστη κοινωνια ολο γνωριζομαστε τοσο απλα.

      Διαγραφή
  8. οχι γιατι θα μασ καταλαβουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο