Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Οι Ελληνες επενδυτές για τον Αστακό - Η κρίσιμη ημέρα (για το Μ.Μ), - οι μπίζνες του Ρήγα στην Ενέργεια και οι γκρίνιες για τον νόμο Τσακλόγλου ///


Ελληνες επενδυτές για τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

-"Ψήνονται" πολλές και ενδιαφέρουσες δουλειές που θα δούμε, εκτός απροόπτου πάντοτε, να ξεδιπλώνονται τον νέο χρόνο. Μάλιστα σε κάποιους hot κλάδους μπορεί να δούμε ανακατατάξεις που θα αλλάξουν ακόμη και τους επιχειρηματικούς συσχετισμούς όπως τους γνωρίζουμε σήμερα.....

Και σταματώ εδώ τις γενικού χαρακτήρα μαντείες, για να δώσω την πληροφορία: Θυμάστε τη mega επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας; Ξεκίνησε ως σχέδιο του κατασκευαστικού ομίλου των Αρφάνη-Χιώνη, πέρασε στην ΑΕΓΕΚ και μετά την κατάρρευση της τελευταίας κατέληξε στον έλεγχο των τραπεζών. Το επενδυτικό σχέδιο ήταν της τάξης των 500 εκατ. και προέβλεπε την ανάπτυξη του λιμανιού και της γύρω περιοχής, περίπου 1.800 στρεμμάτων. Τελευταία φορά που είχαν ακουστεί νέα για τον Αστακό ήταν πριν από αρκετό καιρό και είχε συνδεθεί τότε με αραβικά συμφέροντα. Οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο γιατί η δουλειά δεν είναι κλεισμένη, αλλά αυτή τη φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον έρχεται από ελληνικά συμφέροντα και αυτό είναι ευχάριστο γιατί όταν αναφέρεσαι σε δουλειές με Αραβες, οι υπογραφές (αν πέσουν ποτέ) πέφτουν πέντε δευτερόλεπτα πριν ξεψυχήσεις. Αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν να είναι σοβαρά και είμαστε σε ένα σημείο που αναμένεται η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και η συμφωνία με το Enterprise Greece.


Χαίρετε, ο βαρύς τραυματισμός ενός νέου ανθρώπου εν ώρα εργασίας, ενός αστυνομικού και οι αναμενόμενες από το τραγικό γεγονός κυβερνητικές αποφάσεις, σκιάζουν τη σημερινή ημέρα. Ο Μητσοτάκης δεν έχει πλέον περιθώρια για ημίμετρα και ανοχή γιατί απλούστατα σε αυτό το θέμα υπάρχει κυβερνητική ολιγωρία από τον Αύγουστο που, έπειτα από ένα άλλο οπαδικό έγκλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που τότε είχε περάσει.....

Σιγή ασυρμάτου

-Χαρακτηριστικό της δυσκολίας και της πολυπλοκότητας του θέματος είναι το ότι η σύσκεψη υπό τον ίδιο τον Μητσοτάκη το Σάββατο δεν έβγαλε λευκό καπνό. Αντιθέτως, δόθηκε εντολή από τον Κ.Μ για σιωπητήριο προς τους συμμετέχοντες υπουργούς και αξιωματούχους επί… ποινή απολύσεως και έτσι περιμένουμε να ακούσουμε τις αποφάσεις του αργότερα μέσα στην ημέρα.

Πιθανά σενάρια

-Τα πιθανά σενάρια είναι κυρίως δυο, το πρώτο να διεξάγονται όλοι οι αγώνες δίχως θεατές για μερικούς μήνες (2-3) μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι οπαδικές θύρες και οι συμμορίες των χούλιγκαν, αλλά και να ονομαστικοποιηθούν όλες οι θέσεις στα γήπεδα. Εν γένει να εφαρμοστούν όλες οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου ή και να αυστηροποιηθούν. Το δεύτερο σενάριο είναι πιο σκληρό βέβαια, να σταματήσει το πρωτάθλημα, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι τόσο πιθανό, υπό την έννοια ότι έτσι, απλά, θα διαλύσουν το ποδόσφαιρο.


Η σύλληψη


-Η χθεσινή εξέλιξη με τη σύλληψη του δράστη και τη διαφαινόμενη εξάρθρωση της συμμορίας των χούλιγκαν διευκολύνει την κατάσταση και φυσικά μπορεί να αποτελέσει μια αρχή. Για όλα αυτά που γράφουμε… απομένει και να δούμε το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί γιατί τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα και όλοι οι «παίκτες» είναι ισχυροί και με εξίσου ισχυρή πρόσβαση στην εξουσία.


Η μισή μου καρδιά στη Νέα Υόρκη βρίσκεται


-Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη όπου ξεκινά το συνέδριο της Capital Link με διαδικτυακή ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και τη σκυτάλη να περνά αμέσως μετά στον δικηγόρο Δ. Διακόπουλο που συντονίζει συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με ομιλητές τον Θ. Φιωτάκη της Barclays, τον F. Taddei της Goldman Sachs, τον Μ. Αργυρού του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τον Roberto Sifon -Arevalo από τη Standard & Poor. Για τις ανάγκες του Συνεδρίου της Capital Link βρίσκονται στη Νέα Υόρκη οι Κ. Χατζηδάκης, Χ. Σταϊκούρας, Θ. Σκυλακάκης, Χ. Παπαθανάσης, Β. Λαζαράκου, Δ. Τσάκωνας, Γ. Δημητριάδης, Γ. Πιτσιλής, Γ. Κοντόπουλος κ.ά. Μεταξύ των Αμερικανών ομιλητών στο Συνέδριο σημειώστε πως είναι και ο πολύς John Paulson.


Η EBRD στο ομόλογο της Ideal Holdings


-Σήμερα επίσης ξεκινά και διαρκεί ως την Τετάρτη 13/12 η δημόσια εγγραφή για την ομολογιακή έκδοση της Ideal Holdings, ύψους έως 100 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα δίκτυα των τραπεζών και δικαιολογημένα, καθώς το εύρος του επιτοκίου είναι 5,50% με 5,90%. Σημειώστε πως ακούγεται στην αγορά ότι στην έκδοση θα συμμετάσχει με 10-15 εκατ. η EBRD.



Oι ενεργειακές Business του Μαθιού Ρήγα της Energean


-Πολύς λόγος έχει γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και την προοπτική αυτός να υλοποιηθεί και να φέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και, ίσως κάποτε, της Ελλάδας στην Ευρώπη. Πριν από λίγες μέρες, πάντως, η Energean, εταιρεία με ελληνικές καταβολές που είναι στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου και έχει τον East Med ως πιθανή προοπτική στους σχεδιασμούς της, έδειξε... τον West Med, ο οποίος είναι ήδη εδώ. Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι εισέρχεται στην αγορά φυσικού αερίου στο Μαρόκο, παίρνοντας συμμετοχή τόσο σε διαπιστωμένο κοίτασμα όσο και σε περιοχές με στόχους που μπορούν να δώσουν ανακαλύψεις. Το ενδιαφέρον είναι πώς από τη μια άκρη της Μεσογείου πήγε στην άλλη - για την ακρίβεια, στην ακτή του Ατλαντικού. Το ψάξαμε και βρήκαμε ότι το διαπιστωμένο κοίτασμα που φιλοδοξεί να αναπτύξει μαζί με την Chariot του επιχειρηματία Άδωνη Πουρούλη μπορεί να συνδεθεί πολύ εύκολα με τον υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου CPF στην στεριά, ο οποίος με τη σειρά του είναι ήδη συνδεδεμένος με τον αγωγό Magreb- Europe-Gas Pipeline που φέρνει αέριο από τις αφρικανικές χώρες στην Ισπανία. Ο εν λόγω αγωγός λένε όσοι γνωρίζουν, υποαπασχολείται (μόλις 25% τα τελευταία χρόνια) ενώ η ισπανική αγορά διψά, όπως και η Ευρώπη συνολικότερα, για φυσικό αέριο, με κατανάλωση γύρω στα 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο, δηλαδή 7 με 8 φορές παραπάνω σε σχέση με την Ελλάδα (για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης). Άρα, πέρα από την αναπτυξιακή διάσταση, η κίνηση του Μαθιού Ρήγα και του επιτελείου του για... Go West έχει και στρατηγικό χαρακτήρα: αν περισσέψουν στην Energean ποσότητες από την εγχώρια αγορά, αυτές βγαίνουν εύκολα και άμεσα προς την Ευρώπη από το δυτικό μονοπάτι. Γιατί ο East Med, αν γίνει, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του - όπως και τα όποια εγχώρια κοιτάσματα.


Ο χορός της Hellenic Bankers Association


-Το περασμένο Σάββατο στο ballroom του Grosvenor House δόθηκε ο ετήσιος χριστουγεννιάτικος χορός της Hellenic Bankers Association (HBA). Δεν θα πω ότι δεν έπεφτε καρφίτσα, αλλά ότι οι προσκλήσεις ήταν sold out στην εκδήλωση που ο κεντρικός ομιλητής ήταν ο CEO της ΙΝΤΡΑΚΑΤ Αλ. Εξάρχου. Το δείπνο των τριών πιάτων συνοδεύτηκε με κρασιά Σεμέλη ενώ η εκδήλωση τράβηξε ως αργά, με τη βοήθεια και του dj Αντώνη Δημητριάδη που είχε φροντίσει η HBA να είναι παρών για να διασκεδάσει τους καλεσμένους της.


Περί όνου σκιάς


-Ένας… χαμούλης, όπως θα έλεγαν οι νεολαίοι, έγινε το Σαββατοκύριακο με τη HellleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) μετά την ολοκλήρωση του placement για τη διάθεση 11% του ομίλου. Τα τηλέφωνα άναψαν και οι ανακοινώσεις έβγαιναν από τον φούρνο σαν μελομακάρονα, μέρες που είναι, καθώς κάποιοι ανακάλυψαν θέμα χωρίς να υπάρχει, με το εάν το Δημόσιο διατηρεί τα δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας στην εταιρεία. Ακούστηκαν ξανά τα περί ξεπουλήματος στα συμφέροντα και απώλειας ελέγχου, ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική καθώς μετά την ιδιωτική τοποθέτηση των 33,6 εκατ. μετοχών της HelleniQ, η συνολική έμμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και άλλων νομικών προσώπων και φορέων του Δημοσίου, εξακολουθεί να υπερβαίνει το ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας και κατά συνέπεια το Δημόσιο διατηρεί όλα τα σχετικά δικαιώματα. Όσο για την εκπροσώπηση στο ΔΣ, με την επικείμενη τροποποίηση του καταστατικού (εκκρεμεί έκτακτη ΓΣ στις 28/12), σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, στο μετοχικό της κεφάλαιο, είναι μεταξύ 25% και 35%, τρία μέλη θα διορίζονται απευθείας από το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Placement ήταν η αύξηση της διασποράς και πως ο όμιλος Λάτση και το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησαν μέρος της συμμετοχής τους στα 7 ευρώ/μετοχή.


Νοικάρηδες στην Μπλε Κέδρος οι αδελφοί Ευμορφίδη


-Το ποσό των 23.500 ευρώ τον μήνα ή 282.000 ευρώ τον χρόνο φιλοδοξεί να εισπράττει η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ από ένα κτίριο, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό της και βρίσκεται στη Μεταμόρφωση. Με βάση αποφάσεις που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα, η Μπλε Κέδρος έκλεισε συμφωνίες μίσθωσης των χώρων του εν λόγω κτιρίου επί της οδού Αρτέμιδος 26 στη Μεταμόρφωση με τρεις εταιρείες. Βέβαια και οι τρεις είναι ελεγχόμενες από την οικογένεια Ευμορφίδη που είναι και η βασική μέτοχος στην Μπλε Κέδρος, αλλά οι business είναι business… Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η πρώτη συμφωνία αφορά την εκμίσθωση από την Μπλε Κέδρος προς τη Zealots Of Nature Α.Ε., εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία καλλυντικών, χρηστικών ειδών ατομικής και γενικής υγιεινής, ειδών προσωπικής περιποίησης, λευκών ειδών, επίπλων και πάσης φύσεως ειδών οικιακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Η εταιρεία ελέγχεται εμμέσως από τον Μιχάλη Ευμορφίδη και Αντιπρόεδρός της είναι ο αδελφός του Παύλος. Αυτή μίσθωσε τα δύο υπόγεια του κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 2.941 τ.μ., με το δικαίωμα στάθμευσης έξι επιβατικών οχημάτων στον ακάλυπτο χώρο, ενώ το μίσθωμα θα ανέρχεται στο ποσό των 11.500 ευρώ μηνιαίως αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον ΔΤΚ και η διάρκεια της μίσθωσης είναι τριετής. Η δεύτερη συμφωνία αφορά την Coco-Mat, δηλαδή τη γνωστή εταιρεία οικιακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού των αδελφών Ευμορφίδη, η οποία μίσθωσε ολόκληρο τον δεύτερο όροφο του κτιρίου, επιφάνειας 1.180 τ.μ., με το δικαίωμα στάθμευσης τεσσάρων επιβατικών οχημάτων στον ακάλυπτο χώρο. Το μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ μηνιαίως, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον ΔΤΚ, και η διάρκεια της μίσθωσης είναι τριετής. Η τρίτη συμφωνία έγινε με την Coco-

newmoney


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο