Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Β. Σολτάτος : Άκου Σύντροφε!


Στην εφημερίδα "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ " στις 5 Νοέμβρη 2014 έγραψα επώνυμα το παρακάτω κείμενο στην στήλη "ασυνείδητα",  που την επιμέλεια είχε γνωστός δημοσιογράφος του Αγρινίου. .....

Επειδή θεωρώ ότι και σήμερα είναι επίκαιρο το αναδημοσιεύω!

Στην εισήγηση του ο φίλος Δημοσιογράφος έγραφε  :

Χτες στην γαλέρα πήρα μήνυμα σε μπουκάλι από έναν συνταξιούχο γαλεροποιό, νυν θησαυροφύλακα εμπειριών, αλλά κυρίως αιώνιο υποστηρικτή της ανατροπής και της αμφισβήτησης. 

Λέω λοιπόν, να βγω στο κατάστρωμα και να σας το διαβάσω...


                                                     " ΑΚΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕ; 

Πρώην Σύντροφε, 

Σε θυμάμαι τον Σεπτέμβρη του 1974, όταν κόντρα σε όλα και σε όλους (ούτε οικογένεια δεν λογαριάσαμε), δημιουργήσαμε την ομάδα πρωτοβουλίας του Κινήματος στο Χωριό μας και στην Πόλη, μετά το σύνθημα της Αυτοοργάνωσης που κυριάρχησε τότε και με την νεανική μας ορμή μας το κάναμε πράξη. 

Όταν με το χαρτζιλίκι μας και με τις συνδρομές κάποιων κρυφών φίλων, πληρώναμε τα έξοδα λειτουργίας των γραφείων μας, αλλά αυτό δεν μας εμπόδιζε να παλεύουμε για τις ιδέες μας σε κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζονταν. 

Σε θυμάμαι, όταν το 1981 φωνάζαμε μαζί το σύνθημα " στις 18 Σοσιαλισμός " με τα τζιν παντελόνια ΜΜΕ την αγωνιστική διάθεση των τότε χρόνων μας, με την αγνότητα και την αγωνιστικότητα που ο καθένας έφερνε και από το περιβάλλον του.

Σε θυμάμαι όταν αργότερα, γίναμε Κυβέρνηση μεν, Σοσιαλισμό δεν φέραμε, αλλά τον τίτλο του Πρασινοφρουρού μας τον φορτώσανε εύκολα και πολλοί από εμάς τον αποδεχτήκανε. 

Σε θυμάμαι όταν, στο Συνέδριο του Κινήματος το 1984, βλέπαμε πολλούς από εμάς με τα κοστούμια τους, με τις γραβάτες τους, με πολύ καλά αυτοκίνητα τους (πολλά και Υπηρεσιακά), που με περισπούδαστο ύφος, θέλανε να μας πείσουν για την αναγκαιότητα επί μέρους συμβιβασμών και πολλοί από εμάς το αποδεχτήκαμε. 

Σε θυμάμαι στα επόμενα συνέδρια να απορείς για τις νέες αναγκαιότητες, που συνεχόμενα δημιουργούνταν και που συνέχεια οδηγούσαν το Κίνημα όλο και περισσότερο σε νέους συμβιβασμούς και αρκετοί από εμάς το αποδεχτήκαμε. 

Σε θυμάμαι όταν αναγκαστήκαμε να απολογούμαστε για μέλη του Κινήματος που ήλθαν μαζί μας, με ιδιοτελείς σκοπούς και αφού τους πέτυχαν, αναχώρησαν για άλλες Πολιτείες, φρεσκάροντας το δήθεν αγωνιστικό τις προφίλ.  Τα μέλη εκείνα που αφού πούλησαν το σοσιαλιστικό τους ήθος, κράτησαν με κάθε τρόπο το Σοσιαλιστικό τους ύφος!

Σε θυμάμαι όταν μετά την νίκη μας το 1994 και την συμφωνία μας στην Συνθήκη του Μάστριχτ, πάλι το αποδέχτηκες και την κριτική που μου έκανες για την μη δική μου αποδοχή και την αποχώρησή μου από το Κίνημα. 

Σε θυμάμαι στην συνέχεια που παρέμεινες πιστός στο Κίνημα και που πάντα περίμενες ότι κάτι θα αλλάξει, ότι θα βρεθεί κάποιος (ποιός;;), που θα επαναφέρει τα πράγματα στα δικά σου νεανικά οράματα. 


Και ο καιρός περνούσε και νέοι συμβιβασμοί έρχονταν. 

Σε βλέπω τώρα που με βουρκωμένα μάτια και θυμωμένος ρωτάς, πώς έγινες Τζιχαντιστής, γιατί θυμήθηκες το σύνθημα κατά της δεξιάς. 

Και γιατί βουρκώνεις;

Ποιοί σε είπαν Τζιχαντιστή;

Τι σχέση έχουν αυτοί με τα δικά σου οράματα;

Αυτοί απλά θα πρέπει να σου θυμίζουν τον στίχο του ποιητή:

"Ανήκετε στο παρελθόν, μας λένε και γελάνε, 

σκυμμένοι στις οθόνες τους, το μέλλον τους κοιτάνε.. "!

Σε βλέπω πάλι να ψάχνεσαι για το πού θα κατευθυνθείς .

Δεν είναι δύσκολο να αποφασίσεις !

Το δύσκολο είναι να αποφασίσεις σωστά!

Εγώ Σύντροφε πήγα με εκείνους, που δεν ντρέπονται να λένε ότι είναι Κομουνιστές , αλλά το θεωρούν τιμή τους!

Δεν πήγα με εκείνους που ντρέπονται να λέγονται Σοσιαλιστές και βαφτίστηκαν Αριστεροί. 

Άλλωστε το είπαν:

Θέλουν να βγάλουν την πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση στην Χώρα. 

Όχι στις 18  Σοσιαλισμό αλλά.....Οποτεπόποτε...Αριστερά. 

Αλήθεια,  τι σχέση έχεις εσύ με αυτούς. 

Αγρίνιο 10 Σεπτέμβρη 2014. 


Να συμπληρώσω το εξής:

Προσοχή στις μαζικές μετακινήσεις.  Κάθε απότομη μετακίνηση άνω των δύο ατόμων, προς την ίδια κατεύθυνση θέτει την ευστάθεια του πλοίου εν κινδύνω.

Το ζήτημα ,άλλωστε ,δεν είναι η μετακίνηση. 

Ήταν,είναι και θα είναι η κατάληψη του πλοίου. "


Το κείμενο αυτό το βρήκα τώρα που βάζω σε σειρά , το προσωπικό μου αρχείο και θεώρησα σκόπιμο να το δημοσιεύσω ξανά !


Άλλωστε πάει και η "παλιά " Αριστερά και έγινε καινούργια : Νέα Αριστερά!

Κάτι σαν την Νέα Υόρκη με τις πολλὲς συνοικίες: Χάρλεμ, Σόχο, Μπρούκλιν, Τζαμάικα, Μανχάταν .κλπ. 


Καλό βράδυ αδέρφια!


Αγρίνιο 6 Δεκέμβρη 2023!


Γιώργος Β. Σολτάτος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο