Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Οι πανέμορφες ακτές του Ξηρομέρου, θα γίνουν θυσία στις ιχθυοκαλλιέργειες;


 
Αφορά τον τόπο και τις ζωές μας! Συμμετέχουμε όλοι!


    Οι πανέμορφες ακτές του Ξηρομέρου, θα μετατραπούν σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ψαριών, αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή χρήση από τους ίδιους τους κατοίκους της, αυτή είναι η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου.

Σήμερα 20 Νοεμβρίου 2023 με αφορμή την εγκατάσταση νέας μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών στη παράκτια ζώνη Αστακού – Μύτικα, ο Δήμος Ξηρομέρου και η Επιτροπή Αγώνα, στα πλαίσια της απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 15 Νοεμβρίου 2023 οργάνωσαν, Λαϊκή συνέλευση κατοίκων και Δημοτών στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Ξηρομέρου στην πόλη του Αστακού.  

Δείτε βίντεο με τοποθετήσεις και φωτογραφίες:







 

 

Σε παλαιότερο άρθρο η Εφ.Συν. efsyn.gr γράφει, <Η ένταξη των δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίας στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να επιδεινώσει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, το σύμπλεγμα των βραχονησίδων των Βορείων Εχινάδων, το οποίο φράσσει ερμητικά τον φυσικό κόλπο του Αστακού και ανήκει σε περιοχή Natura, είναι πλήρως κατειλημμένο εδώ και 30 χρόνια από έναν διεθνή όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών. Στον επίσης πλήρως κατειλημμένο όρμο του Αγίου Παντελεήμονα Αστακού δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών.

Συνολικά, το παράκτιο μέτωπο από τον Αστακό μέχρι τον Μύτικα και μέχρι τη δυτική ακτή της νήσου Καλάμου είναι συνολικής έκτασης 33,75 χιλιομέτρων. Σε αυτή την ακτογραμμή, αν αφαιρεθούν οι παραλίες που είναι «ελεύθερες» από ιχθυοκαλλιέργειες (παραλία Μαραθιά – Ασπρογιαλιού, μήκους 5,20 χιλιομέτρων, παραλία Καμπλάφκα – Βελά, μήκους 5,20 χιλιομέτρων, παραλία Βιρίνας-Παλιόβαρκας έκτασης 9,40 χιλιομέτρων), απομένει ένα τμήμα της, συνολικού μήκος 13,95 χιλιομέτρων, στο οποίο δραστηριοποιούνται πέντε εταιρείες παραγωγής αλιευμάτων.

Σήμερα, όλες οι παραπάνω εταιρείες παράγουν ετησίως 20.137 τόνους αλιευμάτων σε 1.080 αδειοδοτημένα θαλάσσια στρέμματα. Με την ίδρυση της συγκεκριμένης ΠΟΑΥ η παραγωγή θα ανέλθει σε 52.694 τόνους ετησίως (+162%), ενώ τα δεσμευμένα αδειοδοτούμενα θαλάσσια στρέμματα μαζί με τους χώρους της αγρανάπαυσης θα ανέλθουν σε 22.765,35, (+2.000%). Σε ό,τι αφορά το παράκτιο μέτωπο Αστακού Μύτικα και Καλάμου, σε 210 αδειοδοτημένα θαλάσσια στρέμματα παράγονται 2.555 τόνοι αλιευμάτων ετησίως, ενώ με την ίδρυση της ΠΟΑΥ τα δεσμευμένα θαλάσσια στρέμματα θα ανέλθουν σε 5.986 (+2.700%), ενώ η ετήσια παραγωγή θα φτάσει τους 12.299,5 τόνους ετησίως (+380%).

Με αυτά τα δεδομένα οι προαναφερόμενες «ελεύθερες» σημερινές θαλάσσιες ζώνες θα συνθλίβουν στην κυριολεξία από το άπλωμα της ΠΟΑΥ, θα καταστούν τουριστικά ανεκμετάλλευτες και θα πάψουν οριστικά να αποτελούν τόπο προορισμού και αναψυχής των λαϊκών -και όχι μόνο- κοινωνικών στρωμάτων των κατοίκων της ενδοχώρας και του νομού.>


     Η δημοτική Αρχή, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής διαφωνούν στη ΠΟΑΥ όπως την προβλέπει το ΦΕΚ που έχει εκδοθεί η οποία συμπεριλαμβάνει την παράκτια ζώνη των δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίας. Με την προσφυγή που έχει κατατεθεί στο ΣΤΕ ζητούν γίνει δεκτό ότι η τοποθέτηση και χωροθέτηση της ΠΟΑΥ δεν αποτελεί το προϊόν πραγματικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα ώστε η τοπική κοινωνία μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού να έχει δεσμευτική γνώμη και συμμετοχή στον φορέα διαχείρισης της ΠΟΑΥ.
Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του θέματος της ΠΟΑΥ δεν  επιτρέπει όπως όλα δείχνουν την δημιουργική συμπόρευση της τοπικής κοινωνίας με τους επενδυτές, τους οποίους και θέλει και χρειάζεται η περιοχή.


14 σχόλια:

  1. Οι ακτές του Ξηρομέρου δεν ΘΑ γίνουν θυσία , ΕΓΙΝΑΝ και μάλιστα πρό ετών. Έτσι ήθελαν κάποιοι. Για ποιό λόγο; ο Θεός κι η ψυχή τους. Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς είχαμε πάει λίγοι για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται στην περιοχή μας. Μόνο κριτική ξέρουμε να κάνουμε. Πολλοί λίγοι ήμασταν. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το μονο θετικο απο την σημερινη συναντηση(οπως μπορω να διακρινω) ειναι η αργια των δημοτικων υπαλληλων το ##φχαριστηθηκαν## πολυ!!!!! Αν η συγκεντρωση αυτη που απεικονιζεται μεσα απο την μοναδικη φωτο που δειχνει τον αριθμο των συμμετεχοντων ειναι πραγματικη , μαλλον εχει χαθει το στοιχημα, Κρνοντας με βαση την φωτο τους συμμετεχοντες και τα προ πολλου σχολια σε διαφορα blogs , εγω (και ειναι υποκειμενικο) μπορω να συμπερανω οτι τα δεκαδες σχολια προερχονται απο ενα η δυο προσωπα(δυστυχως ειχε καλλιεργηθει η εντυπωση οτι ηταν δεκαδες οι αντιρρησιες). Επανερχομαι σε ενα παλιο (μου) αιτημα.Να προκηρυχθει δημοψηφισμα μια Κυριακη πρωι με συμμετοχη ομως των κατοικων των δημοτικων διαμερισματων που οπως θελουν να το παρουσιαζουν θιγονται και να αποφανθει με λαικη ετυμηγορια το τι θελει ο Δημοτης Ξηρομερου, Με συγκεντρωσεις στις παραλιες , σε δημοτικες αιθουσες , σε καφετεριες, η και με ακομη πιο προηγμενες πρακτικες οπως οι παρεμβασεις στα ιντερνετικα site η blogs δεν φερνουν κανενα αποτελεσμα ισως και να κουραζουν καποιους, με τις συνεχεις αναφορες και παρεμαβσεις των ιδιων προσωπων, Μια καλπη και βγαινει η πραγματικη εικονα..Δεν ειναι δυσκολο ουτε χρονοβορο. Πριν τον πρωινο κυριακατικο καφε , ενα χαρτακι με ενα ΝΑΙ η ΟΧΙ και η αληθεια θα λαμψει. ΧΡ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Μπόνη.
      Αγνοείται ότι στις 8 Οκτωβρίου είχαμε δημοτικές εκλογές και η παράταξη του Δημάρχου που στο πρόγραμμα της αναφέρει καθαρά ότι διαφωνεί με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό της ΠΟΑΥ που περιλαμβάνει το παράκτιο μέτωπο Αστακός-Μύτικας πήρε 63,72%;;;;; Το ίδιο ανέφερονταν σε όλες τις προεκλογικές ομιλίες του Δημάρχου.
      Αγνοείται ότι η παράταξη που στηρίχθηκε από τους ιχθυοκαλλιεργητές, με πρώτο βιολί τον Γαλούνη, που για την ΠΟΑΥ δεν είπε το παραμικρό στους προεκλογικούς της λόγους και σε αυτό που παρουσίασε ως δήθεν πρόγραμμα πήρε 31%;;;;
      Ο λαός απεφάνθει κύριε Μπόνη και μην προσπαθείτε να θολώσετε να νερά ενώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

      Διαγραφή
    2. Δεν αφήνεις τις θεωρίες και να ενεργοποιηθείς που τόσα χρόνια εισαι χαμένος στο συγκεκριμένο θέμα

      Διαγραφή
    3. 10.28 έχεις πολύ κοντή μνήμη. Ο Δήμαρχος μπορεί να πήρε 63,72% αλλά ξεχνάς ότι κοροιδεψε το κόσμο όταν έκρυψε τον Αύγουστο την κοινοποίηση απο την Περιφέρειατης απόφασης για εγκατάστσση της μονάδας στη Καμπλάφκα. Επίσης γιατί προεκλογικά όλοι βουβάθηκαν και δεν μιλούσαν για την ΠΟΑΥ; Σε ποιά προεκλογική ομιλία αναφέρθηκε στην ΠΟΑΥ;

      Διαγραφή
    4. δεν εκρυψε τιποτα. σε ολες τις ομιλιες μιλησε για την ποαυ και στο προγραμμα του επισης. αλλος δεν μιλησε και φορεσε σκουφακια στη τσαπουρνια

      Διαγραφή
  4. Οι αρχοντες που ειναι?
    Οι νεοεκλεγμενοι??
    Στημενο το ματς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ,ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΟΜΩΣ ΟΣΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΛΑΚΙΣΑΝ ΓΙΑΤΙ!!!! ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ 35-45 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΑΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ,ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΣΙΓΑ -ΣΙΓΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΙΧΘ/ΤΩΝ ,ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΠΑΝΙΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μαλλον αγαπητε 10.28, διαβασες λαθος το σχολιο μου.. η ηθελημένα η απο αγνοια να καταλαβεις ενα μικρο κειμενο Θα μου το επιτρεψεις να το αναλυσω καλυτερα. Δεν υπαρχει καμια ενσταση για τΙς Ενεργεις και πρωτοβουλιες του Δημου Ξηρομερου στην ολη του προσπαθεια. ΚΑΜΙΑ!!!!. Η παρατηρηση μου εγινε παιρνοντας αφορμη την μοναδικη φωτογραφια που δειχνει μια αιθουσα τελειως αδεια. ΤΕΛΕΙΩΣ!!!! Αν το 1/4 των ψηφοφορων και των τριων παραταξεων συμμετειχε χθες , ο κοσμος θα ειχε καταλαβει και τον JIMMY. Δυστυχως το αποτελεσμα μηδεν απο συμμετοχη. Τωρα οσον αφορα το ποσοστο που ελαβε η παραταξη του Δημαρχου αφ ενος δεν αμφισβητειτε ΑΠΟ ΚΕΝΑΝΑΝ αφ ετερου δεν νομιζω να μπορεις εσυ αλλα και ο καθε ενας απο εμας να δωσει μια εικονα αν οντως οσοι ψηφισανε Τριανταφυλλακη ηταν και ενθερμοι κατα των κλουβιων. Πως μπορεις να βγαζεις τετοιο συμεπρασμα και να εξισωνεις το 64% με την αρνητικη προδιαθεση τους απεναντι στα κλουβια;;;. Εξ αλλου η εμπειρια εχει δειξει απο τις κοινητοποιησεις τοσο στον Αστακο οσο και περιξ αυτου, οτι ενα μερος του πληθυσμου δεν ακολουθει .. Ο Λαος απεφανθη οπως αναφερεις αλλα δεν ηταν το μοναδικο θεμα στο προγραμμα του Δημαρχου, εκτος και αν οσοι τον ψηφισαν , η θετικη ψηφος ηταν για τα κλουβια και οχι για τα οσα αναφερονταν στο προγραμμα του η και για οσα ειχε πραγματοποιησει. Εξ αλλου εγω οπως μπορεις να διακρινεις (εκτιμω τωρα που προσπαθησαν το κανω κατανοητο) τοσο στην χθεσινη μου αναρτηση αλλα και επι πολλα χρονια αναφερω το ονομα μου ΠΑΝΤΑ αρα θολα νερα γιοκ. Αλλα γιατι αυτη η επιθεση σε μια προταση που ζητησα και που αν παρει σαρκα και οστα θα αναδειχθει η πραγματικη, η καθαρη λαικη βουληση;;; Γιατι ειναι τοσο δυσκολο μια κυριακη πρωι το μαγικο χαρτακι να πεσει στην καλπη και να βγει το αποτελεσμα;; Η σημερινη κατασταση που επικρατει(αλλα και επικρατουσε εδω και δυο χρονια περιπου) δινει απλοχειρα το δικαιωμα σε πολλους να αμφισβητουν την θεωρια μερικων οτι η πλειοψηφια ειναι κατα των κλουβιων !!!!! εκτιμω οτι εγινα σαφεστατος .
    Οσον αφορα τον αλλο ανωνυμο που με προσκαλει (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΡΑΨΩ ΠΡΟΚΑΛΛΕΙ) να ενεργοποιηθω, αφηνοντας τις θεωριες αφου του επισημανω οτι το να προτρεπεις η να συμβουλευεις η και να υβριζεις ακομη καποιον ,θα οφειλες να αποκαλυφθεις για να μαθω και εγω αλλα και οσοι θα διαβασουν αυτα τα σχολια ποιος εισαι, ποια δυναμικη εχεις, τι εχεις κανει για τα κλουβια , ποτε δραστηροποιηθηκες και φυσικα αν εισαι ακομη ενεργος η μια φουσκα που εκσασε. Διοτι ειναι αρκετα ευκολο για ολους εμας που διαβαζουμε και γραφουμε εδω σε αυτον χωρο να συκοφαντουμε, να προκαλουμε, να υπονομευουμε, να απαξιωνουμε τους παντες και τα παντα κατω απο το πεπλο της ανωνυμιας. Οταν αντιληφθεις οτι για να κρινεις πρεπει να κριθεις θα τα ξαναπουμε ΚΑΛΟΝ ΑΓΩΝΑ ΧΡ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο κόσμος θέλει δουλειά.Δεν τον ενδιαφέρουν οι παραλίες και η ηλιοθεραπεία!!! Αν έχουμε δουλειά έχουμε και λεφτά. Πάμε παραπερα για μπανάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την καλυτερη τοποθετηση εχει ο Στελιος Παπαναστασης.Αυτος εχει μπει στο νοημα της ουσιας των μελλοντικων αγωνων.Μπραβο Στελιο. Θοδ Γκουρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο