Στην καθυστερημένη 2η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04) και Θεσσαλίας (EL08), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε την φαεινή ιδέα να επαναφέρει το έργο της μερικής εκτροπής του ποταμού Αχελώου ....
Επί σειρά ετών έγιναν προσπάθειες για έργα εκτροπής του Αχελώου αλλά όλα είχαν ακυρωθεί από το ΣΤΕ (έξι καταδικαστικές αποφάσεις). Το ΥΠΕΝ εξακολουθεί να επιμένει ενώ είχε διαγραφεί και από το ισχύον Σχέδιο Υδάτων (ΣΔΛΑΠ) Δυτικής Ελλάδας (ΦΕΚ 4681/Β/29-12-2017] και από τον κατάλογο του πρώτου Σχεδίου Διαχείρισης [υπ΄ αριθμ 908/2014 ΦΕΚ (2562/Β/2014)] το εν λόγω έργο.
Το συγκεκριμένο έργο είναι επιπλέον, σε αντίθεση με τη νέα Στρατηγική της Ε.Ε. για τη Βιοποικιλότητα, όπου προβλέπεται η αποκατάσταση υγροτόπων και η άρση εμποδίων και φραγμάτων σε ποτάμια, ώστε να επιτευχθεί η κατάσταση ελεύθερης ροής σε μήκος τουλάχιστον 25000km, μέχρι το 2030.Για την κατασκευή του θα απαιτηθεί ακόμη ο κατακλυσμός κηρυγμένων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικού χώρου και της μοναδικής παραλίας του Αχελώου.
Η Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αιτωλοακαρνανίας έχει ήδη καταγγείλει την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης και έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων για να προβάλλει τα αιτήματα τους. Στο ίδιο κλίμα είναι και η επιστολή 4 περιβαλλοντικών οργανώσεων: της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της Ελληνική Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της WWF Ελλάς.
Είναι γνωστή η εμμονή της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ σε αντί-περιβαλλοντικές πολιτικές και μάλιστα χωρίς κανένα σχεδιασμό ή στοιχειώδη διαβούλευση αλλά αυτή την φορά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού δεν διστάζουν για μικροπολιτικά οφέλη ή εξυπηρετώντας επιχειρηματικά συμφέροντα να κατακρεουργούν το φυσικό περιβάλλον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση που δίνει παράλληλα λύσεις και προοπτική στη διαχείριση και προστασία των οικοσυστημάτων, αλλά και στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση την οποία η κυβέρνηση δεν έλαβε υπ΄ όψιν της.
Η αδιανόητη κίνηση του ΥΠΕΝ να επαναφέρει το θέμα της εκτροπής θα βρει απέναντι της όλη την τοπική κοινωνία, όλους τους περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς και τους προειδοποιούμε ότι δεν θα καταφέρουν ούτε αυτή την φορά να πετύχουν τα σχέδια τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο