Διογκώνεται η έλλειψη χεριών στην παραγωγή – Δουλειά ή επιδόματα; Το ένσημο στερεί την πρόσβαση στα επιδόματα και το πρόβλημα επιτείνεται όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια ζητά χιλιάδες εργάτες, αλλά δεν θα έφταναν ακόμη κι αν βρισκόταν όλοι!...
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Με ένα άρθρο της στην γνωστή ιστοσελίδα agronews.gr που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα και προβλήματα των παραγωγών και των μεταποιητών της πρωτογενούς παραγωγής, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταρακά, επανέφερε το πολύ σημαντικό ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών στην αγροτική παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας, κυρίως από την έλλειψη των αλλοδαπών εργατών που όλο και λιγοστεύουν.
Η εικόνα που παρουσιάζεται στο άρθρο είναι ακριβώς, με επίκεντρο την απουσία αλλοδαπών εργατών διότι οι συνθήκες για την αποκόμιση άδειας παραμονής αλλά και τα γραφειοκρατικά θέματα που αφορούν στις τρίμηνες συμβάσεις έχουν αποθαρρύνει πολλούς που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, ειδικά τους Αλβανούς εργάτες. Πόσο εύκολο είναι να λυθεί ένα τέτοιο ζήτημα όμως; Ας δούμε τι έγραψε στο άρθρο της η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
«(…)Αγρότες και παραγωγοί ανησυχούν πολύ, διότι δεν μπορούν να καλύψουν τις εργατικές ανάγκες στην παραγωγή και τη συγκομιδή με αποτέλεσμα να αφήνουν ακαλλιέργητες πολλές εκτάσεις γης. Αυτό το σκηνικό δεν παρατηρείται μόνο στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βασίζεται στον αγροτικό τομέα ως μόνη πηγή εισοδήματος. Οι παραγωγοί κραυγάζουν για βοήθεια αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί θέτοντας σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία, λόγω της έλλειψης προϊόντων, της αύξησης των τιμών και της οικονομικής ζημιάς των παραγωγών.
Οι αλλοδαποί εργάτες που εισήλθαν στην Ελλάδα με κάρτα ασύλου εγκατέλειψαν τη χώρα μας με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που θα λάμβαναν πιο γρήγορα άδεια παραμονής, όπως την Γαλλία και την Ισπανία. Επίσης προβλήματα προέκυψαν και με τους εποχικούς εργάτες γης που υπογράφουν τρίμηνες συμβάσεις. Σε αυτούς δεν εκδίδεται νέο ΑΜΚΑ από την ΗΔΙΚΑ με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν τα εργόσημα που τους αναλογούν και να οδηγούνται οι εργοδότες τους σε αθέμιτες πρακτικές για να τους αποδώσουν τα δεδουλευμένα και τα εργόσημα τους. Το πάθημα δεν έδειξε να γίνεται μάθημα στην κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει να φέρει εργατικό δυναμικό από την Αίγυπτο, την Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ινδία. Ωστόσο δεν καθόρισε το πότε αυτοί οι άνθρωποι θα φτάσουν στην Ελλάδα ούτε πώς θα αντιμετωπίσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Δηλαδή ο κίνδυνος και αυτοί οι εργάτες γης να εγκαταλείψουν, αν ποτέ έρθουν την Ελλάδα είναι παραπάνω από υπαρκτός.
Εν έτει 2023, είναι αδιανόητα απερίσκεπτος ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση που επαίρεται για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας στο δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, να προκαλεί έλλειψη εργατών γης θέτοντας σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή και όσους άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από αυτήν. Μία άμεση επίλυση είναι αναγκαία, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της μη καλλιέργειας σημαντικών εκτάσεων και της έλλειψης συγκομιδής σημαντικού όγκου αγροτικής παραγωγής. Οι πρόχειρες και βιαστικές λύσεις που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση δεν έδωσαν καμία βιώσιμη λύση(…)».
Η εικόνα της Αιτωλοακαρνανίας και το πιλοτικό πρόγραμμα στην Κρήτη
Παρότι είναι σαφές ότι τα παραπάνω ευσταθούν το πρόβλημα μοιάζει να είναι αρκετά βαθύτερο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και τρία χρόνια η Περιφέρεια ζητά συγκεκριμένο αριθμό ξένων εργατών για τις ανάγκες των παραγωγών (σύμφωνα με όσα εκείνοι μεταφέρουν) που μπορεί να φτάνει και τους 3 χιλιάδες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ για παραγωγές όπως η φράουλα στην Μανωλάδα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα νούμερα. Οι ανάγκες αυτές σχεδόν καλύπτονται ,αλλά και να συνέβαινε αυτό, πάλι δεν θα υπήρχαν τα πραγματικά χέρια που χρειάζονται για μια δυναμική παραγωγή.
Σύμφωνα με κύκλους που ξέρουν καλά την αγροτική αγορά εργασίας «το πρόβλημα είναι ότι οι αλλοδαποί που είναι χρόνια στη χώρα, όπως και οι Έλληνες που έχουν ανάγκη για δουλειά και θα μπορούσαν να βρουν μεροκάματο, δεν θέλουν με τίποτε να ακούν την λέξη “ένσημο”, διότι αυτό στερεί την πρόσβαση στα επιδόματα που υπάρχουν. Έτσι υπάρχουν δουλειές ξεκούραστες σε συσκευαστήρια ή και αλλού που είναι για κάποιες ώρες την μέρα και καλοπληρωμένες. αλλά που δεν βρίσκουν χέρια»! Είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό και απλά στην Ελλάδα επιτείνεται από όσα αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο, ειδικά στις καθυστερήσεις για ερχομό εργατών από τρίτες χώρες.
Μια λύση φαίνεται να είναι ένα πρόγραμμα σαν εκείνο της Κρήτης που θα έπαιρνε εργάτες γης από την Μακεδονία όπου υπάρχει αυξημένη ανεργία. Αυτό παρατάθηκε έως την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 23:59, με ηλεκτρονική υποβολή στο «Πιλοτικό Πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης» της ΔΥΠΑ. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Αμυνταίου, Καστοριάς και Γρεβενών.
Στόχος της δράσης είναι η επιδότηση της μετακίνησης ανέργων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία, για εποχική εργασία στον πρωτογενή τομέα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για εργατικό δυναμικό. Το πρόγραμμα επιδοτεί τα έξοδα μετακίνησης και στέγασης. Οι διαθέσιμες θέσεις ωφελουμένων είναι 500, ενώ η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται σε έως 250 ευρώ για μετακίνηση και σε έως 250 ευρώ για στέγαση.
Το ερώτημα είναι όμως αν ένα τέτοιο πρόγραμμα θα βρει ανταπόκριση σε πανελλαδικό επίπεδο από τη στιγμή που δεν διατηρεί τα άλλα «προνόμια» ενός μη εργαζόμενου. Αν δηλαδή απαιτείται αθρόα είσοδος αλλοδαπών για να καταπολεμηθεί μια νοοτροπία βαθιά ριζωμένη πλέον στην χώρα…
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο