Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ: Το νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης

Άρθρο του Θανάση Μαυρομμάτη*

           H Πατρίδα μας χρειάζεται επανεκκίνηση. Σήμερα που μιλάμε, ένας στους τρεις Έλληνες εργάζεται σε δουλειά κατώτερη των προσόντων του. Το 64% του πληθυσμού μόλις τα βγάζει πέρα. Κι’ όμως σ’ αυτό τον τόπο επιμένουμε να υποβαθμίζουμε τη σημασία του πρωτογενή τομέα και της αγροτικής ανάπτυξης. Όμως πια τα περιθώρια έχουν στενέψει. Στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι αγροτικές ενισχύσεις συνδέονται με την πραγματική παραγωγή, κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή πρέπει να μπει σε νέες βάσεις, συνολικά για όλους τους αγρότες..........



          Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε αποφασίσει να μη χαθεί κι’ αυτή η ευκαιρία. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της, ώστε να δημιουργηθούν όχι μόνο περισσότερες δουλειές και νέο εισόδημα, αλλά ευκαιρίες για τους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους.
           Καθαρές κουβέντες. Εμείς έχουμε σκοπό να στηρίξουμε τις Ενώσεις και τις ομάδες παραγωγών.  Όχι μόνο με χρηματοδοτήσεις, αλλά κυρίως μέσα από γενναία φορολογικά κίνητρα, όπως η φορολόγηση με μόλις 10% των σχημάτων αυτών.
         Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της κάρτας του αγρότη, αλλά και η ενίσχυση της παρουσίας ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία των αγροτών προκειμένου συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές από την Κλιματική Αλλαγή.
       Άμεσα θα δημιουργηθεί Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Σκοπός του επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.
        Ο ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει ριζικά. Ο τρόπος και ο χρόνος που δίνονται οι αποζημιώσεις είναι παρωχημένος. Πρόθεση μας είναι να αλλάξουμε ριζικά τη λειτουργία του και να επικαιροποιήσουμε τον κανονισμό του, με βάση τα νέα κλιματολογικά και γεωγραφικά δεδομένα. Τα ασφάλιστρα πρέπει να είναι πιο ορθολογικά και θα μπορούν και αυτά να επιδοτούνται και από κοινοτικούς πόρους.
        Επένδυση στους νέους αγρότες. Αναγνωρίζοντας ότι το πιο δυναμικό κομμάτι της τωρινής και μελλοντικής αγροτικής μας οικονομίας, είναι οι νέοι αγρότες, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει έμφαση στην εκπαίδευση, την πρακτική κατάργηση, αλλά και την προώθηση νέων τεχνολογιών που θα προωθούν την αειφορία. Υπάρχουν για αυτό το σκοπό σημαντικά κονδύλια, τα οποία η σημερινή πολιτική ηγεσία αποδείχθηκε ανίκανη να αξιοποιήσει. Είναι δεδομένο πως αυτή η κατάσταση θα αντιστραφεί, σε μια κατεύθυνση προώθηση της εξωστρέφειας και δημιουργίας μιας διαφορετικής αγροτικής κουλτούρας.
         Στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας. Μετατροπή της εξισωτικής αποζημίωσης από φιλοδώρημα σε σημαντικό βοήθημα με επαναφορά ουσιαστικών κριτηρίων επιλογής των πραγματικών δικαιούχων. Απλοποίηση της αδειοδότησης των σταυλικών εκμεταλλεύσεων και έμφαση στην  ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας.

           Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το πρόγραμμα μας αποτελεί μια σοβαρή, συνεκτική και κοστολογημένη προσπάθεια, ώστε το σύνολο της εθνικής αγροτικής παραγωγής να κάνει ποιοτικό άλμα. Με δυναμικές καλλιέργειες, ομαδικές προσπάθειες και σύγχρονη τυποποίηση και προώθηση.
     Όλα βασισμένα σε μια θεμελιακή αλλαγή: Να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης που δεν θα εξαρτάται από τις διαθέσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης, αλλά θα την αναγκάζει να είναι συνοδοιπόρος στα σχέδια του.
       Αυτό έχει η χώρα και μόνο έτσι ο πρωτογενής τομέας θα γυρίσει σελίδα και θα αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική.

* Ο Θανάσης Μαυρομμάτης είναι Αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας 

https://kalpi19.gr


2 σχόλια:

  1. Πολύ καλός στα θέματα που απασχολούν ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ και ΑΓΡΟΤΕΣ καλή επιτυχία φίλε Θανάση ΓΡ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά λόγια, θεωρία, κλπ , πράξη όμως;Για να επιτευχθούν όλα αυτά απαιτούνται και άλλες δεξιότητες.Θέλεις ακόμα επεξεργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο