Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ο Διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας, Νικήτας Μάζης, για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

21 Μαρτίου Παγκόσμια  Ημέρα Δασοπονίας

            Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ καθιέρωσε την πρώτη ημέρα της άνοιξης (21 Μαρτίου), ως ημέρα προβληματισμού γύρω από τη δασοπονία, ως έννοιας, αλλά και ως θεσμού που είναι επιφορτισμένος με το βαρύ έργο της προστασίας και ανάπτυξης του δασικού πλούτου.
          Ο εορτασμός των δασών σε παγκόσμια κλίμακα είναι μια ευκαιρία για να τονίσουμε τη σημασία των δασών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μας τροφοδοτούν και μας προστατεύουν. Το δέντρο, το δάσος και το ξύλο έχουν σημαντικές οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες............



       Αυτό το χρονικό διάστημα βιώνουμε μια εκτεταμένη αστικοποίηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το ισοδύναμο του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα ζήσουν σε πόλεις το 2050. Αλλά η αύξηση της αστικοποίησης δεν πρέπει να είναι συνώνυμη με τις μολυσμένες και φορτισμένες με ρύπους πόλεις. Ο φετινός εορτασμός της ημέρας θα πρέπει να μας αφυπνίσει ώστε να είναι αφιερωμένος στα αειφόρα δάση και τις πόλεις, με το σύνθημα "Ας κάνουμε τις πόλεις μας πιο πράσινες και υγιεινότερες για να ζήσουν!" 
         Τα δάση και τα δέντρα, χάρη στην ικανότητά τους να αποθηκεύουν άνθρακα, βοηθούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις περιφερειακές αστικές περιοχές. Τα δέντρα αμβλύνουν τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και συμβάλλουν έτσι στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση κατά 20 έως 50%. Με τη φύτευση δέντρων σε στρατηγικές τοποθεσίες σε αστικές περιοχές, ο αέρας ψύχεται (κάτω από 8 ° C), με αποτέλεσμα τη μείωση των απαιτήσεων κλιματισμού κατά 30%.
         Στην πόλη, τα δέντρα είναι εξαιρετικά φίλτρα αέρα επειδή απομακρύνονται τα λεπτά σωματίδια και οι επιβλαβείς ρύποι από την ατμόσφαιρα. Τα δέντρα μειώνουν τη ρύπανση του θορύβου, προστατεύοντας τα σπίτια από τον θόρυβο από τους δρόμους και τις γύρω βιομηχανικές περιοχές.
        Η καύσιμη ύλη από αστικά δέντρα και δασικές φυτείες στα περίχωρα των πόλεων παρέχουν μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για θέρμανση, μειώνοντας την πίεση στα φυσικά δάση και μειώνοντας την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα .
       Τα δάση μέσα και γύρω από τις αστικές περιοχές βοηθούν στη διήθηση και ρύθμιση του νερού, επιτρέποντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά νερά. Τα δάση προστατεύουν επίσης τις λεκάνες απορροής και προλαμβάνουν τις πλημμύρες, επειδή τα δέντρα αποθηκεύουν νερό στα εναέρια μέρη τους και στο έδαφος.
        Στο χέρι μας είναι η προστασία των δασών η οποία θα πρέπει να είναι εκτός από υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές και δικαίωμα μας για ποιοτικότερη ζωή .

Νικήτας Μάζης MSc
Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος
Δ/ντής  Δασών  Αιτωλ/νίας

2 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΕ ΜΑΖΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΒΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΠΡΟΣΟΠΙΚΟ. ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΝΩ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΛΑΤΟΜΙΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΣΕ ΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο 8.39 ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΑΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ.
    ΕΝΑΣ ΚΟΒΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΤΟΝ ΞΕΡΗ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΑΛΑ ΤΟΝ ΑΦΙΝΗ ΠΑΡΟΛΟ ΤΗΣ ΟΧΛΙΣΗΣ.
    ΚΟΒΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο