Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ βρέθηκε στις εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Οδησσό της Ουκρανίας (ΦΩΤΟ)
            Ο Φωτορεπόρτρ Χρήστος Μπόνης απο τον Αστακό, επισκέφτηκε κατά την εθνική επέτειο την Οδησσό, την πόλη όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία το 1814 και που είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του Αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, και μας γράφει: 

       Πριν δυο μέρες βρέθηκα στην Οδησσό στην πόλη που ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία. Ένας Έλληνας που έζησε στην Οδησσό πολλά χρόνια και τώρα είναι ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ αλλά και ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ της πόλης ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑΣ.............      Φιλοξένησε περίπου 800 παιδιά Ελλήνων ομογενών που ζουν σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Μελιτούπολη, Τσερμαλίκ και συμμετείχαν στην πρώτη ελληνική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό για την επέτειο της 25ης Μαρτίου τιμώντας έτσι την Εθνική Εορτή. Ανάμεσά τους και δεκαπέντε παιδιά με ελληνικές ρίζες από ένα χωριό της εμπόλεμης ζώνης, το Τσερμαλίκ ακόμα κι εκεί, η καρδιά του ελληνισμού δεν έχει σταματήσει να χτυπά. «Δεν έβλεπαν την ώρα να φτάσουμε είπαν τα παιδιά στους Έλληνες ρεπόρτερ που είχαν έρθει για την κάλυψη της εκδήλωσης».
         Η εντυπωσιακή παρέλαση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό δρόμο της Οδησσού μπροστά στις επευφημίες πολλών Ουκρανών που βρέθηκαν εκεί: «Είναι πολύ υπερήφανα που κράτησαν την ελληνική σημαία», είπε η δασκάλα τους. Το γαλανόλευκο ποτάμι ξεκίνησε από την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας και κατέληξε στην πλατεία Ελλήνων και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, όπου κατατέθηκαν στεφάνια
      Τα νέα παιδιά μαθητές σε σχολεία της Ουκρανίας τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο περνώντας μπροστά στην εξέδρα των επισήμων από Έλληνες Βουλευτές (που είχαν προσκληθεί από τον Παντελή Μπούμπουρα), την Ελληνίδα πρόξενο Δέσποινα Κουκουλοπούλου και τον Δήμαρχο Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ.
       Ο Ουκρανικός Λαός ήταν εντυπωσιακά φιλόξενος και συμπαραστάτης στην μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση. Μια εκδήλωση που μας ενθουσίασε όλους εμάς που είχαμε έρθει από την Ελλάδα. Εν συνεχεία (οπως αναφέρθηκε πιο πάνω) τα τμήματα των μαθητών κατευθύνθηκαν στο Ιερό Χώρο στο κτήριο δηλαδή που ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία και όπου οι Ξάνθος, Τσακάλωφ και Σκουφάς έδωσαν τον όρκο (Πράγματα γνωστά για να μην μακρηγορώ)- Ο δήμαρχος της πόλης της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ σε μια φορτισμένη ομιλία του για την ιστορία της Ελλάδος εξήρε τον ρόλο της Φιλικής Εταιρείας και ευχήθηκε οι πολύ καλές και στενές σχέσεις της Ελλάδας και της Ουκρανίας να διατηρηθούν στον αιώνα.
       Κλείνοντας τις εκδηλώσεις ο πρόεδρος του ιδρύματος Παντελής Μπούμπουρας, που πέρυσι τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη δράση του ανέφερε:  «Οι δεσμοί μας είναι ισχυροί αλλά μπορούν να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι το δικό μας όραμα μαζί με την περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στην Ουκρανία» .  Ο 62χρονος επιχειρηματίας ανυπομονεί να ολοκληρωθεί ένα τιτάνιο έργο, το οποίο χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το ίδρυμά του: το «Ελληνικό Πάρκο» στην παραλία της Οδησσού, κοντά στο ανάκτορο Βοροντσόφ και τη διάσημη σκάλα Ποτέμκιν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο