Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Γιώργος Βαρεμένος: «Λήψη άμεσων μέτρων για να προστατευθεί η παραγωγή γάλακτος από παράνομες πρακτικές»

Γιώργος Βαρεμένος: «Λήψη άμεσων μέτρων για να προστατευθεί η παραγωγή γάλακτος από παράνομες πρακτικές». Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να προστατευθεί η παραγωγή του γάλακτος από παράνομες πρακτικές, η επεξεργασία του σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και η ποιότητα των προϊόντων του, ιδιαίτερα δε των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ζητεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανία του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό και η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες. Αφορμή για την κατάθεσή της υπήρξαν οι εντεινόμενες το τελευταίο διάστημα καταγγελίες κτηνοτρόφων και των οργανώσεών τους για σταδιακή μείωση των τιμών παραγωγού, συνεχή αύξηση των εισαγωγών και επέκταση των πρακτικών παράνομης «ελληνοποίησης» εισαγόμενου γάλακτος.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Ανάγκη προστασίας της παραγωγής γάλακτος και της ποιότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων
Τους τελευταίους μήνες έχει τεθεί πιεστικά το πρόβλημα της μείωσης των τιμών παραγωγού ιδίως για το αιγοπρόβειο γάλα, που κινούνται πλέον στο επίπεδο των 85 λεπτών το λίτρο, όταν το 2016 ξεπερνούσαν το ένα ευρώ, αν και ήδη μειωμένες τότε κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η συνεχής μείωση της τιμής συμβαδίζει -και προφανώς, συνδέεται αιτιακά- με την αύξηση των εισαγωγών, η οποία, για το πρώτο τρίμηνο του 2017, εκτιμήθηκε από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε ποσοστό 200% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Οι εισαγωγές προέρχονται κυρίως από βαλκανικές χώρες, αλλά και από χώρες της δυτικής Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και σε τιμές λίγο πάνω από τα 70 λεπτά το λίτρο. Στην «πιάτσα» είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι, παράλληλα με τις νόμιμες εισαγωγές, πρακτικές παράνομης «ελληνοποίησης» εισαγόμενου γάλακτος είναι ευρύτατα διαδεδομένες.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, απειλεί πλέον την ίδια την υπόσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας και, σε περιοχές κατεξοχήν αγροτικές όπως η Αιτωλοακαρνανία, υπονομεύει κάθε προοπτική παραγωγικής τους ανασυγκρότησης. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και πλήττει τη θεσμική προστασία τους, καθώς, σε ό,τι αφορά τα τυριά ΠΟΠ για παράδειγμα, η αναγνώρισή τους προϋποθέτει την παρασκευή τους από γάλα αποκλειστικά ελληνικό, από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες σ’ αυτές, απαγορεύοντας τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος, πολύ δε περισσότερο γάλακτος σε σκόνη.
Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποια δέσμη μέτρων, νομικών και άλλων, προτίθεται να λάβει προκειμένου να προστατευθεί η παραγωγή του γάλακτος από παράνομες πρακτικές, η επεξεργασία του κατά τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και η ποιότητα των προϊόντων του, ιδιαίτερα των ΠΟΠ.

1 σχόλιο:

  1. κατι ανοστες επερωτησεις που κανετε
    ειναι δυνατον σε μια οικονομια ελευθερη να πεις οτι απαγορευω τις εισαγωγες.
    αυτο ειναι το ενα το αλλο ειναι οτι λειτουργει το λεγομενο καρτελ
    6-7-9-10 βιομηχανιες ειναι αυτες που τυροκομουν συνενοηθηκαν και τελειωσαμε.
    μονοι σας μπορειτε να το εμπρευθειτε και να γινεται δευτεογενης τομεας ?
    ε λοιπον δυστυχως θα φθασει 50 λεπτα μια των ημερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο