Παρουσίαση νέου βιβλίου του ΝΙΚΟΥ Θ. ΜΗΤΣΗ: «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» - Παρουσιάζεται την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017 στην ΑΘΗΝΑ
Το νέο βιβλίο του ΝΙΚΟΥ Θ. ΜΗΤΣΗ: «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821», είναι ένα σπάνιο βιβλίο - ντοκουμέντο για το ΔΗΜΟ ΕΧΙΝΟΥ που έρχεται να καλύψει το κενό γύρω από την τοπική μας ιστορία και στο οποίο αποτυπώνονται τα ιστορικά συμβάντα που σημάδεψαν τον τόπο μας.
Επίσης δημοσιεύονται χειρόγραφα ντοκουμέντα και έγγραφα από ανέκδοτες πηγές τα οποία διαφωτίζουν άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της ιστορίας μας.
Πρόκειται για μια μια ανεπανάληπτη ιστορική έρευνα, ένα βιβλίο μοναδικό του Ιστορικού Συγγραφέα Νίκου Θ. Μήτση, αφού συγκεντρώνει για πρώτη φορά στα εκδοτικά χρονικά του τόπου μας, κορυφαίας ιστορικής σημασίας σπάνια - ορισμένα σχεδόν άγνωστα - ντοκουμέντα από το μεγαλείο της Ξηρομερίτικης ψυχής.
Νίκος Θεοδ. Μήτσης
ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ
ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821
απ΄τους οικισμούς και τα χωριά του Ξηρομέρου:
Κατούνα, Λουτράκι, Αχυρά, Βούστρι, Μπόϊκον, Τρύφου, Αλεβρά, Στεβενά, Κομποτή, Παλιόκαστρο, Αετός, Κωνωπίνα, Καλλίτσα, Άνινος, Παπαδάτου, Μαχαλά, Γαρδί και Μπαμπίνη..............
Πρόκειται για ένα ιστορικό πόνημα που στηρίζεται πρώτα απ΄όλα σε ευρήματα που έρευνα κοπιαστική, δαπανηρή, χρονοβόρα – πάνω από 30 έτη - έφερε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ( Γ.Α.Κ ) και κατά δεύτερον, σε ευρήματα από έρευνα πλούσιας βιβλιογραφίας σε περιοδικά, χάρτες, γκραβούρες και εφημερίδες του 19ου αιώνα, σε βιβλία Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων, καθώς και έρευνα στους φακέλους των αγωνιστών – μαχητών, από το Τμήμα Χειρογράφων και Ομοιότυπων και στα « ΑΡΙΣΤΕΙΑ» - Μητρώα των οπλαρχηγών του 1821 στην Εθν. Βιβλιοθήκη κ.λ.π κρατικές αρχειακές πηγές.
Η παρούσα έκδοση που αφορά, κυρίως, το ιστορικό γίγνεσθαι στα 1821 -1845 του τ. Δήμου Εχίνου (Κατούνα Ξηρομέρου), καταπιάνεται με την προσφορά των καπεταναίων και οπλαρχηγών και απλών, αλλά Λησμονημένων Μαχητών του 1821 από το Ξηρόμερο και τον τ. Δήμο Εχίνου, όπου τούτο γίνεται για πρώτη φορά. Είναι μια ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμωςευλαβικό μνημόσυνο, σ΄ αυτούς που όταν έπεσαν στα πεδία των μαχών δεν κύλησε για χάρη τους κανένα δάκρυ… και μείνανε ατύμβευτοι, αμνημόνευτοι , αλιβάνιστοι, που τους αποσκέπασε η λησμονιά και δεν ανάβει κανένα αγιοκέρι στη μνήμη τους , το πρεπούμενο αγιοκέρι της εθνικής μνήμης.
Στο βιβλίο αυτό που αποτελείται από (720) εφτακόσιες είκοσι σελίδεςπεριέχει, συν τοις άλλοις, πρωτότυπους χάρτες, πλούσιο και ανέκδοτο ιστορικό και αναρίθμητο φωτογραφικό υλικό, προερχόμενο ως επί το πλείστον από τα διάσπαρτα και κακέκτυπα πολλές φορές χειρόγραφα που εμπεριέχονται μέσα στους φακέλους των αγωνιστών – μαχητών από τον τ. Δήμο Εχίνου, αλλά και από τους δυσεύρετους στην έρευνα στρατολογικούς καταλόγους των Ακαρνάνων οπλαρχηγών στα 1821-1829 .
Οι Αιτωλοακαρνάνες, οι Ξηρομερίτες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι πέριξ της Κατούνας Ξηρομέρου, θα έχουν την ευκαιρία, να εντρυφήσουν με περίσσιο ζήλο και διάθεση, το από πάσης πλευράς, μεστό και καλαίσθητο πόνημα και να πληροφορηθούν μέσα από τις ιστορικές πηγές αλλά και από τα αδιάσειστα ντοκουμέντα και στοιχεία τα παρακάτω :
-Για το σχηματισμό και την εξέλιξη των τ. Δήμων Εχίνου (πρωτεύουσα η Κατούνα Ξηρομέρου) από το 1836 έως το 1912 και Μαραθίας (πρωτεύουσα η Μπαμπίνη Ξηρομέρου) από το 1836 έως το 1842. Ονόματα διατελεσάντων Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Δημαρχιακών Παρέδρων, Πάρεδρων, Ορκωτικών Δικαστών , Επαρχιακών Συμβούλων, Ιερείς, Μοναχοί, πληθυσμιακή εξέλιξη του Δήμου Εχίνου και των χωριών του ως τις ημέρες μας . Αποφάσεις, σφραγίδες και πρωτότυπες υπογραφές των τότε Δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων (1836 -1862 ).
-Τα ονόματα της Δημογεροντίας του Ξηρομέρου και της Βόνιτσας στα 1835, καθώς και τα Φ.Ε.Κ δημιουργίας των Δήμων 1836-1842, αλλά κ.λ.π. αποφάσεων και σχετικών, τότε, βασιλικών Διαταγμάτων. Επίσης πρωτότυπα στοιχεία για τους Δήμους της Βόνιτσας και του Ξηρομέρου όπως π. χ των δήμων:Ανακτορίων (Βόνιτσα), Παλαίρου, Σολλίου (Μύτικας), Αστακού και των Οινιαδών (Κατοχή).
-Για το πρώτο Ειρηνοδικείο στο Ξηρόμερο με έδρα την Μπαμπίνη και ακολούθως με έδρα τον Αστακό, όπως και για το Ειρηνοδικείο Εχίνου με έδρα την Κατούνα.
O Γαλάνης Γαλάνης του Πάνου ή Μεγαπάνος, προαχθείς σε στρατηγό το 1825
-Για τη συμβολή του κλήρου και των Μοναστηριών του τ. Δήμου Εχίνου και Μαραθίας καθώς και το βασιλικό διάταγμα κατάργησης το 1833 των μοναστηριών εχόντων λιγότερους από 6 μοναχούς .
-Για τον αμφισβητούμενο από πολλούς ρόλο των προεστών – κοτσαμπάσηδων του Ξηρομέρου αλλά και για την αναντίρρητη εθνική τους προσφορά.
-Για τις Συνελεύσεις των Ξηρομεριτών, στο Βραχώρι στις 4-9 Νοεμβρίου 1821, στην Κατούνα (1825), στην Μπαμπίνη (1823), στο Αιτωλικό (1824), στον Αστακό (1843), στην Κατοχή (1843), καθώς και τις αποφάσεις με τα πρωτότυπα πρακτικά αυτών και με τα ονόματα των συμμετασχόντων και τις πρωτότυπες υπογραφές τους.
-Για τους 120 αξιωματικούς στο Ταξιαρχικό Σώμα επί Καποδίστρια το 1830 στη Βόνιτσα και τους αξιωματικούς στη Βασιλική Φάλαγγα του 1836. Για τα Ελαφρά Τάγματα το 1834 , τον Τακτικό στρατό και τις Τετραρχίες (1836) στη βασιλική Φάλαγγα στη Βόνιτσα και ιδιαίτερα τους αξιωματικούς αυτής που κατάγονταν από τον τ. Δήμο Εχίνου (Κατούνα) και Μαραθίας (Μπαμπίνη). Για τη χορήγηση προικοδοτήσεων (μισθοί – συντάξεις και βαθμοί), άδεια εκποιήσεως προικοδοτικών γραμματίων, αλλά και εθνικών γαιών (χωράφια , μύλοι , αμπέλια κλπ) στους απόμαχους αγωνιστές του ΄21 απ΄ τον τ. Δήμο Εχίνου και το Ξηρόμερο γενικότερα .
-Για τα ΑΡΙΣΤΕΙΑ (Αργυρούν, Χαλκούν, Σιδηρούν) που χορηγήθηκαν από τον Βασιλιά Όθωνα στους Λησμονημένους Μαχητές του τ. Δήμου Εχίνου Ξηρομέρου.
-Για την οργανωτική και στρατιωτική δομή και τις προαγωγές των αξιωματικών του στρατού (στρατηγοί, αντιστράτηγοι, χιλίαρχοι, πεντακοσίαρχοι, εκατόνταρχοι, πενήνταρχοι , εικοσιπένταρχοι ) από το 1821 έως και το 1836 καθώς και για τα περιβόητα «καπάκια » και τον «αμφίβολο» από πολλούς ρόλο του στρατηγού Γεωργίου Νικολού Βαρνακιώτη. Για τους στρατολογικούς κατάλογους Ξηρομεριτών και Βονιτσάνων οπλαρχηγών με τους υπ΄ αυτών στρατιώτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των.
-Για τα επαναστατικά γεγονότα στο Ξηρόμερο και στην Αιτωλοακαρνανία,με ιδιαίτερη αναφορά σε όλες τις διεξαχθείσες μικρές ή μεγάλες μάχες, από το 1821 έως και 1829 στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και τους νεκρούς και τραυματίες στις εν λόγω μάχες. Όπως π.χ για τις μάχες του Αετού , Παπαδάτου- Μαχαλά , Λιγοβιτσίου, Ρίβιου, Ρίγανης, Παλιομάνινας, Αιτωλικού, Κατοχής, Μεσολογγίου, Αράχωβας, Δόμβρενας, Διστόμου, Χαλκίδας, Αθηνών, Τρίπολης, Μαραθώνα, Καλαμάτας, Μάνης, Άρτας, Πέτα, Τζουμέρκων, Μακρυνόρους, Αμφίσσης, Καρπενησίου, Δραγαμέστου, Χρυσοβίτσας, Αχυρών, Λουτρακίου, Καρβασαρά και Βόνιτσας.
-Για την κραταιά και περίτρανη μάχη στον Προφήτη Ηλία στον Αετό του Ξηρομέρου στις 9 Αυγ. 1822, καθώς και για τους Ξηρομερίτες οπλαρχηγούς και καπεταναίους (Βαρνακιώτης, Γρίβας, Δήμο Τσέλιος, Χασάπης, Παλιογιάννης, Κουσουρής, Κατσαρός, Γαλάνης, Γριβογιώργος, Χεινόπωρος κ.λ.π ) που συμμετείχαν σ΄ αυτή την μάχη.
-Για την μάχη της Βόνιτσας, τον επιτελικό ρόλο του αρχιστράτηγου Ρίχαρντ Τζωρτζ και τη συμμετοχή των Ακαρνάνων και Σουλιωτών αξιωματικών σ΄ αυτή τη μάχη όπως των: Γεωργίου Τσόγκα, Γαρδικιώτη Γρίβα, Δήμου Τσέλιου, Στάθη Κατσικογιάννη, Κωνσταντή Βέρρη, Γιαννάκη Στράτου, Κ. Βλαχόπουλου, Γιώτη Βαρνακιώτη, Δημήτρη ή Τσάμη Γριβογιώργου, Κωνσταντή Βαλιανάκη, Νικολάου Τσέλιου ή Δραγαμεστινού, Σπύρου Καρπούζη, Πάνου Γαλάνη και των Σουλιωτοηπειρωτών: Διαμαντή Ζέρβα, Νικολάου Ζέρβα, Γιάννη Κώνστα.
-Για τις Εκατονταρχίες Ξηρομεριτών Οπλαρχηγών καταγόμενων απ΄ το Δραγαμέστο, την Μπαμπίνη, τη Ζάβιτσα, τον Αετό, την Κατούνα, τον Μαχαλά, την Παπαδάτου, τον Τρύφου, την Κομποτή κ.λ.π.
-Για τα στρατόπεδα στην Ακαρνανία στα 1828-1832 (Δραγαμέστο, Παλιομάγαζα, Κόλυμπος, Λειβάδι Βάτου, Αετός, Χρυσοβίτσα, Λιγοβίτσι, Βόνιτσα, Μακρυνόρος) και τον στρατηγικό τους ρόλο ως στρατόπεδα στην περιοχή.
-Για τη συμμετοχή των Ξηρομεριτών στον Εμφύλιο Πόλεμο στην Πελοπόννησο το 1824-1825 όπου δυστυχώς – άθελα ή ηθελημένα – οι περισσότεροι οπλαρχηγοί έβαψαν τα σπαθιά τους με αδελφικό αίμα ( Κερπενή, Καλάβρυτα, Σφακτηρία, Τρίπολη, Ναύπλιο, Μεθώνη, Μάνη, Καλαμάτα , Αργος , Κόρινθος κ.λπ ).
-Για την Αδελφότητα Φιλοδικαίων στο Μεσολόγγι το 1825 και την Αδελφότητα Ρουμελιωτών στο Ναύπλιο το 1826, αποτελούμενες ως επί το πλείστον από Ξηρομερίτες και Βονιτσάνους επιφανείς τότε οπλαρχηγούς .
-Για το Σώμα των Ξηρομεριτών στην Α΄ και στην Β΄ πολιορκία του Μεσολογγίου, καθώς επίσης και τη συμμετοχή τους στο Παλαμήδι-Ναύπλιο, αλλά και στην Αράχωβα Βοιωτίας και στην Αττική όπου διέπρεψαν κοντά στον Γεώργιο Καραισκάκη .
-Για τη συμβολή των Ψυχογιών – Γελεκτζήδων στα στρατόπεδα Ακαρνάνων οπλαρχηγών.
-Για την πολιορκία και παράδοση του Αιτωλικού στους Τούρκους με ατιμωτικούς όρους και τα μοιραία πρόσωπα που συνεργάστηκαν στην παράδοση του Αιτωλικού στον εχθρό ( π.χ Τάτζης Μαγγίνας, Πάνος Γαλάνης).
-Για την 3η πολιορκία και συνθήκη της παράδοσης του Μεσολογγίου στους Έλληνες (2 Μαΐου 1829), όπου η συνθήκη υπογράφεται για λογαριασμό των Ελλήνων απ΄ τους Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο και τον στρατηγό Γεώργιο Βαρνακιώτη .
-Για την Πρόνοια και την Κοινωνική μέριμνα του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια το 1829 στον Μύτικα Ξηρομέρου προς στις χήρες και στα ορφανά των Ξηρομεριτών που χάθηκαν στον πόλεμο του 1821-1829.
-Για τη συμβολή του αρχιστράτηγου των στρατευμάτων στη Δυτική Ελλάδα, Ρίχαρντ Τζωρτζ, του Πληρεξούσιου του Κυβερνήτη, Αυγουστίνου Καποδίστρια, και την απελευθέρωση της Δυτ. Ελλάδος. Πρωτότυπες αποφάσεις προαγωγής του Τζωρτζ από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων το 1827 και την παραίτηση αυτού στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση το 1828 .
Ο πεντακοσίαρχος Κωνσταντής Βαλιανάκης απ΄ τον Αετό Ξηρομέρου στους καταλόγους του Χιλίαρχου από τη Ζάβιτσα Ξηρομέρου, Δήμου Τσέλιου
-Για τη συμμετοχή των Ξηρομεριτών στις Εθνοσυνελεύσεις (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, και Ε΄) κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ΄21, καθώς και στην Συνταγματική Εθνοσυνέλευση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 . Τους πρώτους Πληρεξουσίους και τους Ξηρομερίτες Βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτές.
-Για την εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών κατά του Όθωνα στις 3 Φεβρουαρίου του 1836. Για τις εκδιώξεις και τις καθαιρέσεις απ΄ τις τάξεις του στρατού πολλών Ξηρομεριτών αξιωματικών που συμμετείχαν σ ΄ αυτήν , καθώς και για την αποκατάσταση τους μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 .
-Για τις Επιτροπές Στρατιωτικών Εκδουλεύσεων του 1833,1845 και 1865 που απένειμαν βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση σε αδικημένους αγωνιστές και σχετικές αποφάσεις αυτών με πρωτότυπες υπογραφές και σφραγίδες.
-Για το πολεμικό Κριτήριο και πολεμικό Συμβούλιο στη Δυτ. Ελλάδα με πρόεδρο αυτού τον στρατηγό Γεώργιο Νικολού Βαρνακιώτη και μέλη του, επιφανείς τότε αξιωματικοί της βασιλικής Φάλαγγας.
-Τα βασιλικά διατάγματα και αποφάσεις χορήγησης βαθμών, προαγωγών, άδειες εκποιήσεων προικοδοτικών γραμματίων και εθνικών γαιών στους απόμαχους Ακαρνάνες αξιωματικούς.
-Για άγνωστους μέχρι τώρα Ακαρνάνες λόγιους, μοναχούς, πολιτικούς, στρατιώτες, αξιωματικούς και στρατιωτικούς που συμμετείχαν στον αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας.
-Θα διαβάσετε και θα δείτε για τους 580 και πλέον Λησμονημένους Μαχητές απ΄ ολόκληρο τον Δήμο Εχίνου δηλαδή των 18 χωριών του, που προαναφέρουμε, με πλήρεις βιογραφίες των αγωνιστών και των μαχητών καθώς και πρωτότυπα έγγραφα με πιστοποιητικά στρατιωτικών εκδουλεύσεων αυτών, όπως σφραγίδες και υπογραφές οπλαρχηγών εκείνης της εποχής (1821-1865) .
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ως αρχηγός αρμάτων Ξηρομέρου το 1825
-προαγωγές Ακαρνάνων αξιωματικών στη βασιλική Φάλαγγα το 1845. Διακρίνονται εξ αριστερών οι: Νικόλαος Τσέλιος ταγματάρχης (Δραγαμέστο), Γεώργιος Γεροθανάσης ταγματάρχης (Καρβασαράς) , Κωνσταντίνος Βαλιανάκης ταγματάρχης (Αετός), Σπύρος Χαλδούπης λοχαγός (Παπαδάτου), Κων/νος Στάικος λοχαγός (Αγρίνιο), Ανδρέας Στούπας λοχαγός (Κατούνα), Νικόλαος Βασιλάκης λοχαγός (Βάρνακας), Φίλης Κασιανός λοχαγός (Δραγαμέστο), Κώστας Θώμος υπολοχαγός (Σπάρτος Βάλτου), Βασίλης Διαλέτης υπολοχαγός (Απόκουρο Τριχωνίδας), Αποστόλης Αχεριάτης υπολοχαγός (Αχυρά), Αποστόλης Γιαννίου ανθυπολοχαγός (Κανδήλα), Αποστόλης Ρόκος (Μπόϊκον Κατούνας).
Και τέλος, ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί μέσα από αδιάσειστα στοιχεία: Για τις πλούσιες σε δράση και προσφορά των διασημότερων, τότε, οικογενειών που αγωνίστηκαν στους αγώνες της εθνικής Παλιγγενεσίας όπως π.χ οι οικογένειες :
από Κατούνα οι: ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ, ΖΕΛΛΟΣ, ΚΑΣΟΥΡΑΣ, ΚΟΥΤΙΒΗΣ, ΜΑΓΑΖΗΣ, ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗΣ, ΝΑΚΟΣ, ΠΕΤΙΜΕΖΗΣ, ΣΑΜΑΝΤΑΣ, ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΣ, ΤΖΙΤΖΩΝΗΣ, ΤΖΙΤΖΟΣ, ΣΤΟΥΠΑΣ κ.λ.π
από Βούστρι οι: ΒΛΑΧΑΚΗΣ, ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΜΑΜΟΛΑΣ, ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ, ΜΠΑΚΑΔΗΜΑΣ, ΝΙΚΟΥ, ΤΖΑΤΖΟΜΗΤΣΟΣ, ΤΣΟΥΝΗΣ κ.λ.π
από Αχυρά οι: ΑΧΥΡΙΑΤΗΣ, ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ, ΜΑΡΓΙΟΛΗΣ, ΠΑΠΑΡΟΥΠΑΣ, ΤΡΑΥΛΟΣ κ.λπ
από Τρύφου οι: ΚΑΛΑΤΖΗΣ, ΚΑΡΑΛΗΣ, ΛΑΧΗΣΤΡΟΣ, ΜΠΑΡΔΗΣ, ΜΠΕΙΡΟΣ, ΝΙΚΑΚΗΣ, ΣΚΑΡΜΗΤΣΟΣ, ΣΟΥΛΙΟΤΗΣ κ.λ.π
από Κομποτή οι: ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ, ΚΑΡΑΜΠΟΥΛΗΣ, ΛΙΒΑΣ, ΠΑΛΙΟΓΙΩΡΓΟΣ κλπ
από Αετό ΒΑΛΙΑΝΑΚΗΣ, ΚΕΛΕΠΟΥΡΗΣ, ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΜΑΝΙΑΒΟΣ, ΜΠΑΡΜΠΑΚΟΥΛΗΣ, ΠΡΑΠΑΣ κ.λ.π
από Κωνωπίνα οι: ΓΡΙΒΟΓΙΩΡΓΟΣ, ΛΙΑΜΗΣ, ΛΟΥΤΖΗΣ, ΜΟΥΡΚΑΣ, ΜΠΕΚΙΡΑΚΗΣ, ΜΠΟΥΡΓΑΝΗΣ, ΡΑΠΟΣ κ.λ.π
από Παπαδάτου οι: ΓΕΡΟΛΥΜΟΣ, ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ, ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, ΦΛΩΡΟΣ, ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ κ.λ.π
από Μαχαλά οι: ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΑΛΑΝΗΣ, ΚΙΤΖΑΛΗΣ, ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΙΝΑΣ, ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ, ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ, ΦΑΡΜΑΚΗΣ κ.λ.π
από Μπαμπίνη οι: ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ, ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ, ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ, ΤΟΝΤΟΣ, ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ κ.λ.π
δηλαδή, ονόματα εγνωσμένων οικογενειών που συμμετείχαν ενεργά στα τεκταινόμενα του αγώνα στα 1821 -29, αλλά και μετέπειτα και, όπως πάντα και για πάντα, μέσα από αδιάσειστα έγγραφα που είναι εμπλουτισμένα με πρωτότυπα και ανέκδοτα ιστορικά ντοκουμέντα του 1821 (στρατολογικοί κατάλογοι, αποφάσεις, προαγωγές αξιωματικών, διώξεις, εξορίες, μισθολογικές καταστάσεις, σφραγίδες, πιστοποιητικά στρατιωτικών εκδουλεύσεων κ.λ.π ) .
Το βιβλίο αυτό των 720 σελίδων, που εκδίδεται από την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), είναι αποκλειστικά επίμονη, επίπονη και από πολλά χρόνια ιστορική έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ ) καιλλες κρατικές αρχειακές πηγές ,του Νικόλαου Θεοδ. Μήτση .
Πρόκειται για το 8ο σε σειρά ιστορικό βιβλίο που έχει γράψει και κυκλοφορήσει ο εξ Αρχοντοχωρίου (Ζάβιτσα) Ξηρομέρου συμπατριώτης μας Νίκος Θεοδ. Μήτσης.
Το βιβλίο αυτό είναι αποκλειστική εκμετάλλευση της Ο.Π.ΣΥ.Ξ και διατίθεται απ΄ αυτήν και μόνον απ΄ αυτήν, καθότι όλα τα απ΄ τον νόμο απορρέοντα δικαιώματά του ο συγγραφέας τα έχει εκχωρήσει στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) προς ευόδωση των σκοπών της , την οποία και επί σειρά ετών (20 χρόνια) την έχει υπηρετήσει σε όλα της τα αξιώματα.
H παρουσίαση του βιβλίου που φέρει τον τίτλο :
Νίκος Θεοδ. Μήτσης
ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ
ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821
απ΄τους οικισμούς και τα χωριά του Ξηρομέρου:
Κατούνα, Λουτράκι, Αχυρά, Βούστρι, Μπόϊκον, Τρύφου, Αλεβρά,
Στεβενά, Κομποτή, Παλιόκαστρο, Αετός, Κωνωπίνα, Καλλίτσα,
Άνινος, Παπαδάτου, Μαχαλά, Γαρδί και Μπαμπίνη.
Δελτίο Τύπου
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) εξέδωσε και παρουσιάζει το βιβλίο με τίτλο: "ΔΗΜΟΣ
ΕΧΙΝΟΥ, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821" που έγραψε ο συγγραφέας -
ιστορικός ερευνητής, Νίκος Θ. Μήτσης, σε συνεργασία με
το Δήμο Ξηρομέρου, το Δήμο Ακτίου
Βόνιτσας και με την συμπαράσταση της ΠΑΝ.ΣΥ. (Παναιτωλοακαρνανική
Συνομοσπονδία) και της ΑΙ.ΠΟ.Ε. (Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία).
Η
παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, ΣΤΟΑ του
ΒΙΒΛΙΟΥ, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου Αθήνα , την
1 Νοεμβρίου 2017,
ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:30.
Το βιβλίο καταπιάνεται με την
προσφορά των καπεταναίων και οπλαρχηγών
και απλών, αλλά Λησμονημένων Μαχητών του 1821 από το
Ξηρόμερο και τον τ. Δήμο Εχίνου που απάρτιζαν τα χωριά και οι οικισμοί: Κατούνα, Λουτράκι,
Μπόϊκον, Τρύφου, Αλεβρά, Αχυρά, Βούστρι, Στεβενά, Κομποτή, Παλιόκαστρο, Αετός,
Κωνωπίνα, Καλλίτσα, Παπαδάτου, Μαχαλάς,
Γαρδί, Άνινος και Μπαμπίνη.
Είναι μια
ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμως ευλαβικό μνημόσυνο, σ΄ αυτούς
που όταν έπεσαν στα
πεδία των μαχών
δεν κύλησε για χάρη
τους κανένα δάκρυ… και
μείνανε ατύμβευτοι, αμνημόνευτοι, αλιβάνιστοι, που τους αποσκέπασε η
λησμονιά και δεν
ανάβει κανένα αγιοκέρι
στη μνήμη τους, το
πρεπούμενο αγιοκέρι της
εθνικής μνήμης.
Πρόκειται για
ένα ιστορικό πόνημα
που στηρίζεται πρώτα απ΄ όλα
σε ευρήματα που έρευνα
κοπιαστική, δαπανηρή, χρονοβόρα –
πάνω από 30 έτη - έφερε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ( Γ.Α.Κ ) και
κατά δεύτερον, σε ευρήματα από
έρευνα πλούσιας βιβλιογραφίας σε
περιοδικά, χάρτες, γκραβούρες
και εφημερίδες του 19ου αιώνα, σε βιβλία Ελλήνων αλλά και
ξένων συγγραφέων, καθώς και
έρευνα στους φακέλους των
αγωνιστών – μαχητών , από το Τμήμα Χειρογράφων και Ομοιότυπων και
στα « ΑΡΙΣΤΕΙΑ» - Μητρώα
των οπλαρχηγών του 1821
στην Εθν. Βιβλιοθήκη κ.λ.π
κρατικές αρχειακές πηγές.
Αφορά, κυρίως, το ιστορικό
γίγνεσθαι στα 1821 -1845 του τ. Δήμου
Εχίνου. Αποτελείται από ( 720 )
εφτακόσιες είκοσι σελίδες
και περιέχει , συν τοις
άλλοις, πρωτότυπους χάρτες,
πλούσιο και ανέκδοτο
ιστορικό & αναρίθμητο φωτογραφικό
υλικό, προερχόμενο ως επί το
πλείστον από τα διάσπαρτα και
κακέκτυπα πολλές φορές χειρόγραφα που εμπεριέχονται μέσα
στους φακέλους των αγωνιστών – μαχητών από τον τ. Δήμο Εχίνου,
αλλά και από τους δυσεύρετους στην έρευνα
στρατολογικούς καταλόγους των Ακαρνάνων
οπλαρχηγών στα 1821-1829 .
Οι Αιτωλοακαρνάνες, οι Ξηρομερίτες και
ιδιαίτερα οι κάτοικοι
πέριξ της Κατούνας Ξηρομέρου, θα έχουν
την ευκαιρία, να εντρυφήσουν με περίσσιο ζήλο και διάθεση,
το από πάσης πλευράς, μεστό και
καλαίσθητο πόνημα και
να πληροφορηθούν μέσα
από τις ιστορικές
πηγές αλλά και
από τα αδιάσειστα ντοκουμέντα και
στοιχεία για τους 580 και
πλέον Λησμονημένους Μαχητές
απ΄ ολόκληρο τον Δήμο Εχίνου δηλαδή
των 18 χωριών του, που
προαναφέρουμε, με πλήρεις
βιογραφίες των αγωνιστών και
των μαχητών καθώς
και πρωτότυπα έγγραφα
με πιστοποιητικά στρατιωτικών
εκδουλεύσεων αυτών, όπως σφραγίδες
και υπογραφές οπλαρχηγών
εκείνης της εποχής (1821-1865).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Νίκος Τέλωνας, Συγγραφέας - Ερευνητής, τ. Δήμαρχος Αμφιλοχίας: Αναφορά στα
επαναστατικά ιστορικά γεγονότα που συμμετείχαν οι Ξηρομερίτες στον Αγώνα της
Εθνικής Παλιγγενεσίας.
-Χρήστος Γ. Κλαδευτήρας, π. Πρόεδρος ΟΠΣΥΞ ,
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζωγράφου ,
Ιατρός Χειρουργός: Παρουσίαση του βιβλίου "Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821"
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζωγράφου ,
Ιατρός Χειρουργός: Παρουσίαση του βιβλίου "Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821"
-Αποφώνηση από το Συγγραφέα.
-Συντονιστής: ο κ. Παναγιώτης
Κοντός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Αιτωλικής
Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε).
Σας περιμένουμε
Το Κεντρικό Συμβούλιο της
Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου
(Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο