Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Αγρίνιο: Δεκαετής κάθειρξη για την υπεξαίρεση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το 2014

Κάθειρξη δέκα ετών για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και της πλαστογραφίας και τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων  επιβλήθηκε στην 53χρονη σήμερα πρώην υπάλληλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Αγρίνιο, που τον Ιούνιο του 2014 αποκαλύφθηκε η παράνομη δράση της στο τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας.....

Η δική σε δεύτερο βαθμό έγινε στο Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος πριν από λίγες μέρες , ενώ πρωτόδικα στην κατηγορούμενη είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 14 ετών και στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για μια πενταετία.
Στο Εφετείο, από την πλευρά της υπεράσπισης της 43χρονης, σύμφωνα με πληροφορίες του “Γ”  τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα ελάφρυνσης της ποινής της με αιχμή το πάθος της γυναίκας για τον τζόγο και ειδικότερα το στοίχημα, μιας και όπως απεδείχθη ένα μεγάλο μέρος από το ποσό που υπεξαίρεσε (περίπου 684.000 ευρώ) πήγε στο στοίχημα. Μάλιστα παρουσιάστηκε ψυχιατρική έκθεση από πραγματογνώμονα, όπου και επισημαίνονταν ο εθισμός της στον τζόγο. Επίσης η υπεράσπιση υποστήριξε πως η ζημία για το κράτος ήταν τελικά περιορισμένη μιας και η υπεξαίρεση έγινε μεν σε κρατική Τράπεζα αλλά τα ποσά της πήγαν στο νόμιμο κρατικό στοίχημα. Δηλαδή επέστρεψαν στο κράτος…

Συνολικά από την υπεράσπιση προτάθηκαν τέσσερα ελαφρυντικά: Της ειλικρινούς μεταμέλειας, του πρότερου έντιμου βίου, της επίδειξης καλής συμπεριφοράς μετά το κακούργημα αλλά και του μειωμένου καταλογισμού λόγω του εθισμού στον τζόγο. Τελικά το δικαστήριο δέχθηκε μόνο ένα ελαφρυντικό, αυτό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ η Εισαγγελέας της έδρας κ. Θεοδοση, ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη κανένα ελαφρυντικό.
Αξίζει να σημειωθεί πως εάν γίνονταν δεκτό το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού, η ποινή της 43χρονης θα μειώνονταν σημαντικά.

Πολιτική αγωγή στην δίκη ήταν η κ. Κατερίνα Κιτσάκη που από την πλευρά της επισήμανε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένα ελαφρυντικό. Τονίστηκε συγκεκριμένα πως δεν μπορεί να υπάρχει μειωμένος καταλογισμός την στιγμή που η κατηγορούμενη λειτούργησε σε πλήρη διαύγεια και μετήλθε ιδιαίτερων τεχνασμάτων για να καταφέρει να προχωρήσει στην εξαπάτηση των πελατών της Τράπεζας, επιλέγοντας τα θύματα της, υπεξαιρώντας χρήματα από προθεσμιακούς λογαριασμούς, καταθέτοντας όμως τους τόκους ώστε οι καταθέτες να μην αντιλαμβάνονται την υφαρπαγή των χρημάτων τους, άνοιγε λογαριασμούς σε ονόματα πελατών ή στον δικό της και έκανε καταθέσεις κλπ. Υποστηρίχθηκε δηλαδή πως η πρώην υπάλληλος είχε στήσει μια πολύ οργανωμένη επιχείρηση ώστε να κάνει την υπεξαίρεση, χωρίς να γίνει αντιληπτή και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει άτομο με  μειωμένο καταλογισμό.

Να θυμίσουμε πως η υπεξαίρεση έγινε το διάστημα από 11 Φεβρουαρίου του 2014 μέχρι τις 3 Ιουνίου του ίδιου χρόνου οπότε και το έλλειμμα αποκαλύφθηκε, όπως και η δράστιδα.

Τελικά, το Εφετείο επέβαλλε στην 43χρονη την ποινή της 8ετούς κάθειρξης για την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις για την υπεξαίρεση στο Δημόσιο ποσού που υπερβαίνει τις 150 χιλιάδες ευρώ και έξι χρόνια κάθειρξη για το αδίκημα της πλαστογραφίας. Κατά συγχώνευση η ποινή είναι δεκαετής κάθειρξη και τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Να σημειωθεί πως το δικαστήριο αναγνώρισε τελικά μόνο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Η 43χρονη οδηγήθηκε και πάλι  στις φυλακές απ’όπου πάντως αναμένεται να εξέλθει σύντομα, όταν δηλαδή εκτίσει τα 2/5 της ποινής της.

Εφημερίδα “Γεγονός” – Π.Η.Τ.
tsakanikas69@gmail.com
agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο