ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
«Ευστάθιος Δημ. Τσούκαλος: Ο Αρχιτέκτονας της Δημόσιας Διοίκησης και το Έργο του στην Αιτωλοακαρνανία»
Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στο Παπαστράτειο μέγαρο, η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου πραγματοποίησε μια μοναδική για την εποχή εκδήλωση, ένα αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Ευστάθιου Τσούκαλου.
Το ιδιόμορφο της εκδήλωσης είχε δύο σοβαρά επίπεδα. Το πρώτο ανήκει στην πρωτότυπη ιδέα της Γ.Ε.Α να παρουσιάσει το έργο ενός επιστήμονα , όσο αυτός βρίσκεται σε ζωή. Το δεύτερο ήταν στο να γίνει κατανοητό στο ευρύ κοινό η «υπέρβαση» ενός αρχιτέκτονα μέσα στα στενά και ανελαστικά όρια μιας Δημόσιας Διοίκησης στην οποία υπηρετούσε........
Η εκδήλωση άρχισε με ένα ντοκιμαντέρ, του οποίου το σενάριο είχε εκπονήσει ο ίδιος ο Κος Ευστάθιος Τσούκαλος και την σκηνοθετική όψη είχε εκπονήσει ο σκηνοθέτη Νώντας Σαρλής. Μάλιστα ο Κος Σαρλής ως ομιλητής της εκδήλωσης, παρουσίασε και τις στιγμές συνεργασίας για αυτό το υπέροχο ντοκιμαντέρ.
Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ υπήρξαν οι χαιρετισμοί, στους οποίους ξεχώρισε η ανάγνωση του κειμένου της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, της οποίας μέλη παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
Οι ομιλητές της εκδήλωσης, Γεώργιος Πανέτσος (Καθηγητής Παν. Πατρών), Θεοδώρα Μονιούδη-Γαβαλά (Αν. Καθηγήτρια Παν. Πατρών), ο Νώντας Σαρλής (Σκηνοθέτης), η Σταυρούλα Τσακμακλή (Πολιτικός Μηχανικός) και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης (Συγγραφέας) έδωσαν ο καθένας από το δικό του επιστημονικό πεδίο, την διαφοροποίηση που υπήρξε στα οικιστικά δρώμενα από την λειτουργική παρουσία του Αρχιτέκτονα Ευστάθιου Τσούκαλου.
Ο κάθε ομιλητής παραχώρησε στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης, τα στοιχεία του έργου του Κου Τσούκαλου. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μεγάλο πλήθος από τους παρευρισκόμενους, είχε άμεση σχέση με το αντικείμενο του πολεοδομικού σχεδιασμού και της οικιστικής ανάπτυξης μιας πόλης. Όμως το πλήθος των «μαστόρων» που εργάστηκαν με τον Κο Τσούκαλο, υπερίσχυσε κάθε άλλης ομάδας, δημιουργώντας ένα μοναδικό ζεστό κλίμα στην εκδήλωση.
Η Κυρία Μονιούδη-Γαβαλά (Αν. Καθηγήτρια Παν. Πατρών) με μία μικρή σε διάρκεια αλλά πλουσιότατη σε στοιχεία εισήγηση, έδωσε από την δική της επιστημονική γωνιά, τα σημαντικά στοιχεία στο έργο του Ευστ. Τσούκαλου. Με απλές φράσεις και άμεσα κατανοητές από το πολυπληθές και διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου ακροατήριο, πέρασε σε κάθε ακροατή το νόημα της διαφοροποίησης και την λειτουργικότητα που επετεύχθηκε από τους νέους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς.
Η κυρία Σταυρούλα Τσακμακλή (Πολιτικός Μηχανικός) μίλησε αναλυτικά για τα έργα του Ευστάθιου Τσούκαλου και την λειτουργικότητα που επεδίωκε με αυτά. Η εισήγηγή της διατηρεί μια μοναδική αξία καθόσον η κυρία Τσακμακλή υπηρετεί στη δημόσια υπηρεσία της Περιφέρειας και έχει την δυνατότητα της συσχέτισης αλλά και της κρίσης των αποτελεσμάτων από τα κοινά σχολικά κτίρια και από τα διαφορετικής λειτουργικότητας κτίρια που σχεδίασε και επέβλεπε από κοντά ο Ευστ. Τσούκαλος.
Σε εμάς τους Αμφικτίονες, που στο γνωστικό μας αντικείμενο δεν περιλαμβάνονται γνώσεις για την εργονομία των κτιρίων και εξωτερικούς χώρους δημόσιας χρήσης, η ομιλία του Γεώργιου Πανέτσου (Καθηγητής Παν. Πατρών) ήταν καθοριστική. Με μια εισήγηση δια ζώσης, τοποθέτησε το νόημα της όλης επιστημονικής ζωής και λειτουργίας του Αρχιτέκτονα Ευστάθιου Τσούκαλου. Μίλησε για την διαφοροποίηση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που υπήρξε στην σύγχρονη Ελλάδα από τον αρχιτέκτονα Ευστάθιο Τσουκαλο. Άλλαξε τον προσανατολισμό των σχολικών κτιρίων, τους ατέλειωτους διαδρόμους που οδηγούσαν στις σχολικές αίθουσες, τους παλαιούς κανόνες που ταύτιζαν τον μαθητή με την αίθουσα. Έδωσε άλλες διεξόδους στην μάθηση, οδήγησε την μετάδοση της γνώσης στο φυσικό της περιβάλλον. Συμπεριέλαβε στους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς μικρά αμφιθέατρα και άλλους χώρους που ήταν τόσο στενά συνδεδεμένα με τους άλλους χώρους, ώστε να δημιουργείται μια νέα λειτουργική μαθησιακή οντότητα.
Ας μας επιτραπεί, χωρίς να ξεχωρίζουμε την συμμετοχή των άλλων ομιλητών, ότι ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πατρών Κος Πανέτσος, έδωσε μια άλλη πνοή στην εκδήλωση. Θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει στην δυναμικότητα του ένα επιστήμονα που έχει την ευχέρεια να συγκεντρώνει την προσοχή και με απλές σκέψεις να παρέχει σε κάθε ακροατή αυτό για το οποία καλείται να ομιλήσει.
Τις ομιλίες έκλεισε ο συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Πρίν την εισήγήσή του, παρουσιάστηκαν αποσπάσματά του από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996. Εκεί, μπορεί ο Μιχ. Χαραλαμπίδης να στεναχώρησε με όσα είπε, αλλά ήταν η δική του κρίση για όσα θα επακολουθήσουν δηλ. για την σημερινή κατάσταση που ζούμε.
Η εισήγηση του Μιχ. Χαραλαμπίδη επικεντρώθηκε στην ανελαστικότητα αποφάσεων και πράξεων ενός δημόσιου υπαλλήλου, σε αντίθεση με το έργο του αρχιτέκτονα Ευστάθιου Τσούκαλου. Αίσθηση προκάλεσε η παράθεση των απόψεών του για την δυστυχία που είχαμε σε όλες τις βουλευτικές ομάδες, από τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και αντί οι πλειοψηφίες των βουλευτών που είχαν την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού να αντιδράσουν, δυστυχώς συμφώνησαν και πλέον έχουμε την σημερινή δυσμορφία ζωής – κατοικίας –κοινόχρηστων χώρων.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην παλαιά δημοτική αγορά του Αγρινίου, η οποία έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό χώρο και τώρα φιλοξενεί έκθεση με τις αρχιτεκτονικές κατασκευές του Ευστάθιου Τσούκαλου.
Από αυτή την έκθεση επιλέξαμε τρία σχολικά συγκροτήματα της περιοχής μας, για τα οποία υπάρχει μια συχνή αναφορά στους αρχιτεκτονικούς κύκλους, όταν θέλουν να αναφερθούν στην νέα εργονομική και εκπαιδευτική λειτουργικότητα των σχολικών χώρων.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΝΑΚΑ:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΩΝ
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΘΥΡΡΕΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο