Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Με ευλάβεια τελέστηκε ο Εσπερινός στον Άγιο Δημήτριο ΑΕΤΟΥΦΩΤΟ: Γιώργος Π. Καραμπέκιος

      Με σεμνότητα και ευλάβεια τελέστηκε ο εσπερινός σήμερα παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου, στις 25/10/2016 στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκετε στο Κάστρο απέναντι από το χωριό Αετός (Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας).
    Τον εσπερινό τέλεσε ο εφημέριος του χωριού πατήρ Σπυρίδωνας Μανιαβός.  Από νωρίς το απόγευμα ώρα 16:00 σχεδόν όλοι οι χωριανοί ανέβηκαν στο βουνό για την τέλεση του εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου.
   Ο Άγιος Δημήτριος προστάτης και βοηθός όλων μας! Χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες!.........      Τo μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στον Αετό Ξηρομέρου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι καθολικό παλαιάς Μονής, που χρονολογείται από το 1622 μ.Χ. και βρίσκεται σε χαράδρα περιβαλλόμενο από μαγευτική φύση. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία της περιοχής.
     Το ναό θεμελίωσε ο ηγούμενος Δημήτριος το 1622 μ.Χ και το 1637 η μονή έγινε γυναικεία στην οποία υπηρετούσαν 22 μοναχές. Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό και ταυτόχρονα περιέθαλπε και συντηρούσε όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.Δεν υπάρχουν σχόλια: