Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Εντυπωσιακό: Απολιθωμένη» αστραπή!

Τι συμβαίνει όταν ο κεραυνός χτυπά την άμμο.
Ενας κεραυνός μπορεί να προσφέρει ενέργεια 5 γιγατζάουλ, η οποία επαρκεί για περισσότερο από ένα μήνα για ένα αμερικάνικο νοικοκυριό.
fulgurite1
Φουλγουρίτης από Αριζόνα
Οταν, λοιπόν, ένας τέτοιος ισχυρός κεραυνός χτυπά μια αμμώδη περιοχή, όπως είναι μια παραλία ή ένας αμμόλοφος, τότε τα σωματίδια της άμμου μπορεί να ................
λιώσουν και να ενωθούν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Επισημαίνεται ότι η άμμος τήκεται στους περίπου 1.800 βαθμούς Κελσίου, αλλά η θερμοκρασία σε έναν κεραυνό μπορεί να φτάσει και τους 30.000 βαθμούς.
fulgurite2
Γράφημα για τον σχηματισμό τους στο έδαφος
Ετσι, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η λιωμένη άμμος μετασχηματίζεται σε κοίλους σωλήνες, οι οποίοι ονομάζονται «φουλγουρίτες» (fulgurite). Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη «φουλγκούρ», που σημαίνει «αστραπή».
fulgurite5
Φουλγουρίτες από την Αλγερία
Οι φουλγουρίτες συνήθως βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της άμμου και το σχήμα τους αντανακλά τη διαδρομή που πήρε η αστραπή, χτυπώντας το έδαφος. Για αυτό, και μερικές φορές, οι φουλγουρίτες ονομάζονται και «απολιθωμένες αστραπές».
fulgurite3
fulgurite4
Φουλγουρίτες από Σαχάρα
Μοιάζουν με ρίζες δέντρων, αλλά οι η εσωτερική τους επιφάνεια είναι συνήθως λεία και υαλώδης λόγω της ταχείας ψύξης και στερεοποίησης της άμμου. Το μέγεθος και το μήκος τους εξαρτάται από τη δύναμη του κεραυνού και το πάχος του στρώματος της άμμου.
fulgurite6
Φουλγουρίτης από έρημο της Μαυριτανίας
Πολλοί φουλγουρίτες έχουν διάμετρο από 2,5 έως 5 εκατοστά και φτάνουν σε μήκος περίπου 75 εκατοστά. Έχουν περιγραφεί από το 1711 και έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο, αλλά γενικά θεωρούνται ένα σπάνιο φαινόμενο. Δεν είναι πολύτιμοι, ωστόσο έχουν επιστημονική αξία.

 https://snoopit24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο