Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ένωση Αγρινίου: Οι διεκδικήσεις μας

Ο δεκάλογος των βασικών διεκδικήσεων – προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της παραγωγής και την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

      Με δεδομένη την παραγωγική ασφυξία στην οποία έχουν οδηγηθεί οι αγρότες, οι οποίοι και είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν κάθε γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα και, αντί να συμβάλουν στην εθνική οικονομία, να στοιβαχθούν και αυτοί στις λίστες των ανέργων που θα επιβαρύνουν μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων επιβίωσης έτι περισσότερο την ημιθανή οικονομία της χώρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς επαναφέρει την από ετών πρότασή του για τη συγκρότηση ενός Ειδικού Οργανισμού Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης σε κάθε Περιφέρεια, που θα επιτρέψει την υλοποίηση πολιτικών προς όφελος της εθνικής αγροκτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και της κάθε τοπικής αγροτικής οικονομίας. 
     Στο ίδιο πλαίσιο, δίκην ανοιχτής επιστολής, απευθυνόμενης στο σύνολο του παραγωγικού κόσμου, καθώς και του πολιτικού μας προσωπικού, ο κ. Θωμάς Κουτσουπιάς παραθέτει προς διαβούλευση και περαιτέρω επεξεργασία τον δεκάλογο των βασικών αιτημάτων-διεκδικήσεων του Συνεταιρισμού, ως προϋπόθεση για τη διασφάλιση της παραγωγής και την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, σημειώνοντας ότι η Ένωση Αγρινίου προτίθεται να διαθέσει όλες τις δυνάμεις της (τεχνογνωσία, υπηρεσίες, εμπειρία, υποδομές) και συνεργαζόμενη με κάθε αρμόδιο, ανά περίπτωση, φορέα, να συμβάλει στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση τους, επ’ ωφελεία της Αιτωλοακαρνανίας και της αγροτικής οικονομίας..........

 
Ακολουθεί το συνοπτικό υπόμνημα των βασικών διεκδικήσεων: 
1).=Δίκαιο και αναλογικό φορολογικό σύστημα, με συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει το 13% για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, στον οποίο συντελεστή θα πρέπει να συνυπολογίζονται οι δαπάνες του κόστους παραγωγής, έτσι όπως η λογική επιτάσσει και όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει επιτέλους να υπολογιστεί η προσωπική εργασία του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αφορολόγητο ενισχύσεων και αποζημιώσεων, αλλά και την κατάργηση των τεκμηρίων. 

2).=Παραμονή του ΟΓΑ στο σημερινό καθεστώς της τριμερούς χρηματοδότησης, χωρίς καμία αλλαγή ως προς το σκέλος των εισφορών που καταβάλουν σήμερα οι παραγωγοί. Η προβλεπόμενη αύξηση των εισφορών ισοδυναμεί με έμμεση φορολογία και καθιστά απαγορευτική την ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα. Αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού, που στην Αιτωλοακαρνανία είναι ανύπαρκτες! 
3).=Νομοθετικό διαχωρισμό με αυστηρά κριτήρια και κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος. Οι αγρότες δεν είμαστε ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες ούτε επιτηδευματίες. 
4).=Μετεξέλιξη του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου, ο οποίος απ’ το 1933 μέχρι το 2010 λειτουργούσε σε πρότυπες εγκαταστάσεις δίνοντας κατευθύνσεις στην αγροτική οικονομία, υλοποιώντας μελέτες και εφαρμόζοντας ερευνητικά προγράμματα για νέες καλλιέργειες, νέες μεθόδους κ.τ.λ., έχοντας ουσιαστική συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη και την οικονομία. 
  Ο πρώην Καπνικός Σταθμός μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα πρότυπο Πολυδύναμο Κέντρο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, με έμφαση σε προϊόντα όπως η ελιά και τα εσπεριδοειδή, συνεχίζοντας, ταυτόχρονα, το ερευνητικό του έργο στα αρωματικά, ενεργειακά, βιομηχανικά και κτηνοτροφικά φυτά, όπως και σε μια σειρά από νέες καλλιέργειες, παρέχοντας πάντα ουσιαστικές κατευθύνσεις και διεξόδους στον παραγωγό. 
    Σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο, το γνωστικό αντικείμενο των οποίων έχει αγροπεριβαλλοντικό χαρακτήρα και τα οποία έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στον τομέα, αλλά και με τα Τμήματα του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, ένα τέτοιο Ερευνητικό Κέντρο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρωτοπόρο, σε πανελλαδικό επίπεδο. Σημειώστε ότι η Αιτωλοακαρνανία έχει μείνει εκτός του χάρτη της έρευνας. 
5).=Ίδρυση και λειτουργεία Επαγγελματικής Αγροτικής Σχολής. Είναι η μέγιστη αναπτυξιακή προτεραιότητα για την Αιτωλοακαρνανία. Υπάρχει η απόλυτη ανάγκη, υπάρχουν έτοιμες οι υποδομές, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν οι επιχειρήσεις – αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που θα απορροφήσουν τους αποφοίτους. 
6).=Ανακατασκευή του αρδευτικού δικτύου – Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου. Η Αιτωλοακαρνανία δεκαετίες πριν διέθετε το πιο σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο. Σήμερα έχει απαξιωθεί σε τέτοια βαθμό που ακόμη και περιοχές δίπλα από λίμνες και ποτάμια, χιλιάδες στρέμματα υψηλής παραγωγικότητας, παραμένουν ακαλλιέργητα. 
7).=Μείωση της γραφειοκρατίας. Είναι αδιανόητο να μην μπορεί, επί σειρά ετών, να αποκτήσει κάποιος άδεια για τις σταβλικές του εγκαταστάσεις ή για τη χρήση νερού. Ως Ένωση Αγρινίου έχουμε προτείνει την άμεση έκδοση των αδειών βάση των υπεύθυνων δηλώσεων που θα υποβάλλουν οι παραγωγοί, οι οποίοι και, σε περίπτωση ψευδών δηλώσεων, θα υπόκεινται στις πρόνοιες του νόμου, όταν οι υπηρεσίες του κράτους κάνουν τη δουλειά τους, δηλ. τον απαραίτητο έλεγχο. 
8).=Αναγνώριση «χονδροελιάς Αγρινίου» ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης. Πέραν αυτής καθ’ εαυτής της ποιότητας και των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της πράσινης ελιάς Αγρινίου, το γεγονός ότι η διαδρομή που ακολουθεί το παραγόμενο προϊόν, απ’ ευθείας απ’ το λιοστάσι στο εργοστάσιο και από εκεί στην κατανάλωση, χωρίς κανένα ενδιάμεσο σταθμό, προσδίδει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα. Αυτή η «πολυτέλεια», που υπάρχει χάρη στην οργάνωση και την υποδομή που ως Συνεταιρισμός έχουμε αναπτύξει, μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για το προς εξαγωγή τελικό προϊόν, αφού ούτε η προέλευσή του μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε η κατά τα διεθνή πρότυπα πιστοποίηση της ποιότητάς του. 
  Σημειώστε ότι στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγρινίου μόνο, καλλιεργούνται συνολικά 130.440 στρέμματα και από αυτά τα 36.390 στρέμματα είναι ελιές για την παραγωγή ελαιολάδου, τα 82.456 στρέμματα είναι ελιές επιτραπέζιες και περίπου 11.600 στρέμματα είναι ελιές διπλής κατεύθυνσης. 
9).=Αναβάθμιση-στελέχωση του ΕΛΓΑ και αντικειμενική, αμερόληπτη λειτουργία του. Έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων, αναμόρφωση του κανονισμού και ένταξη σ’ αυτόν  περιπτώσεων που σήμερα δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Η έως τώρα λειτουργία του ΕΛΓΑ, στην Αιτωλοακαρνανία τουλάχιστον, υπήρξε ανασχετική της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, υπήρξαν δε κραυγαλέες περιπτώσεις σημαντικών καταστροφών στις οποίες ο νομός έμεινε ακάλυπτος, με τεράστιες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. 
10).=Χωροθέτηση-Δημιουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων. Διαθέτουμε το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στη χώρα, η κτηνοτροφία αποτελεί τον κυριότερο, ίσως, πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας, υπάρχουν εκτάσεις που προσφέρονται. Στόχος θα είναι να διπλασιαστεί η σημερινή παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, ώστε να καλυφθούν οι συνεχείς ανάγκες για παρασκευή φέτας, γραβιέρας και τυριών από αιγοπρόβειο γάλα, που παρουσιάζουν μια αλματώδη ανάπτυξη και άμεση ζήτηση. Πρώτα και πάνω απ’ όλα διεκδικούμε το δικαίωμα να παράγουμε και αυτό που ζητάμε από το κράτος είναι, αν όχι να μας διευκολύνει, να σταματήσει επιτέλους να βάζει εμπόδια.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.e-ea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο