Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Μία κάννη παλιού όπλου έβγαλε το "όργωμα" χωραφιού στην ΚΑΤΟΥΝΑ. Εικάζεται ότι πιθανόν να πρόκειται για ιστορικο κειμήλιο απο την περίφημη Μάχη του Αετού (1822)

      Ο λαογράφος Νίκος Ράππος απο την Κωνωπίνα, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη συλλογή, συντήρηση και ανάδειξη της λαογραφικής μας παράδοσης, μας ενημέρωσε (και με Φωτο) ότι βρέθηκε κατά τη διάρκεια οργώματος χωραφιού, στη Κατούνα, μία κάννη εμπροσθογεμούς όπλου. 
     Εικάζεται επειδή ο τόπος του ευρήματος υπήρξε τόπος στρατοπέδευσης και παράταξης των Τουρκικών δυνάμεων του Κιουταχή κατά την περίφημη Μάχη του Αετού (1822) ότι πιθανόν να πρόκειται για κειμήλιο απο τη νικηφόρα μάχη.
Αναλυτικά:

Μία κάννη παλιού όπλου έβγαλε το "όργωμα" χωραφιού στην ΚΑΤΟΥΝΑ

του Νίκου Ράππου
Λαογράφου 

     Το φθινόπωρο του 2014, ο Χρήστος Νάκος, κατά τη διάρκεια άροσης του χωραφιού του, στη θέση Μποδοβίντσα-Παλαιόκαστρο, βρήκε μία κάννη εμπροσθογεμούς όπλου, μήκος ενός (1) μέτρου και 12μιση εκατοστών. (Βλ. φωτ.).
   Ελλείψει άλλων στοιχείων και ειδικής γνώσεως δεν κατέστει δυνατόν να ταυτιστεί πλήρως το εν λόγω εύρημα.
     Επειδή όμως, ο τόπος του ευρήματος (σύμφωνα με την ιστορία) υπήρξε τόπος στρατοπέδευσης και παράταξης των Τουρκικών δυνάμεων του Κιουταχή κατά την περίφημη Μάχη του Αετού (1822) και συνειρμικά  η κάννη του βρέθηκε, “γυρίζει” τη μνήμη μας πίσω τόσα χρόνια, τολμούμε να κάνουμε μια εικασία:
    Να είναι άραγε η αναφερόμενη κάνη ένα εύρημα- πειστήριο (το μοναδικό για την ώρα) της ιστορικής εκείνης Μάχης του Αετού;  Ίδωμεν. 
      Βέβαια, μια παρέμβαση ενός γνώστη των παλαιών όπλων κρίνεται απαραίτητη και θα είναι σεβαστή.

Νίκος  Ράππος...






1 σχόλιο:

  1. Και τι περίμενες μωρε να βρεθειστην κατουνα καμια εξίσωση του Αισταιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο